Dagens overblik: Messerschmidt er tilbage i retten

Ankesagen mod Morten Messerschmidt begynder, manglen på pædagoger får nu København til at tilbyde en særlig bonus, og kirurger er bekymrede over presset på sundhedsvæsnet. Få de politiske nyheder helt kort.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardNickolaj Storgaard Oksen

Velkommen til mandagens hurtige gennemgang af de vigtigste politiske nyheder.

Kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, indleder sin uge på anklagebænken i Østre Landsret, hvor ankeprocessen i Meld- og Feldsagen begynder.

Messerschmidt fik i august en fem måneders betinget dom for svig og bedrageri med EU-midler, hvorefter han prompte ankede sagen. Det er afsat tolv retsmøder til sagen i landsretten, men en anklage om inhabilitet mod byrettens dommer Søren Holm Serup kan stoppe sagen før den er begyndt, og sende den tilbage til byretten. Det skriver DR som optakt til retsopgøret.

Omikron dominerer

Den stærkt smitsomme coronavariant omikron spreder sig hastigt, og ud over et presset, dansk sundhedsvæsen, begynder erhvervslivet og udlandet at forberede sig på følgerne, mens diskussioner om håndteringen fortsætter på Christiansborg.

Her er et par nedslag:

  • Bekymret sundhedsvæsen, men ikke tegn på sammenbrud. Avisen Danmark gør status på situationen for sundhedsvæsnet, og her udtrykker formanden for Dansk Kirurgisk Selskab, Jens Hillingsø, stor bekymring, mens en professor i sundhedsøkonomi og formanden for Danske Regioner afviser, at det danske sundhedsvæsen er ved at bryde sammen. Læs historien her

  • Partier protesterer mod regel. Det nye krav om coronapas i intercity, lyntog eller fjernbus kan forhindre borgere i at komme hjem på juleferie. Det påpeger flere partiers sundhedsordførere, som nu vil tage det op med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Det skriver Berlingske. Problemet er, at hvis man har fået en positiv coronatest, er coronapasset ugyldigt i 14 dage – også selv om man bliver rask og symptomfri før da.

  • Virksomheder indretter sig. I en række virksomheder opruster man nu også på coronatiltagene. Tests og mindre grupper medarbejdere er ved at blive en del af hverdagen flere steder, skriver DR, som blandt andet har besøgt Avedøreværket. Læs mere her.

  • Fauci advarer. Den amerikanske regerings ledende virolog, Anthony Fauci, advarer nu om, at omikronvarianten på globalt plan vil forårsage en hård vinter med mange restriktioner og et hårdt pres på hospitaler. Og at rejseri i julen vil forstærke spredningen af smitte.

    ”Hvis der er noget, som er sikkert, så er det, at omikron har en helt usædvanlig kapacitet til at sprede sig,” sagde Fauci søndag på tv-stationen NBC ifølge Tv 2. Han advarer mod at være for optimistisk i forhold til farligheden af omikron, og han forventer, at de amerikanske hospitaler vil blive massivt presset om en uge eller to, hvis udviklingen fortsætter som nu.

  • Flere lande var ellers begyndt at åbne mere for udenlandske tilrejsende, men nu ser det ud til at gå den anden vej. Eksempelvis er der nu i Thailand forslag om at genindføre den obligatoriske karantæne for udenlandske besøgende, skriver Guardian ifølge Berlingske.

  • Ny omikron-status. Klokken 15 drøfter Folketingets epidemiudvalg sammen med sundhedsministeren og social- og ældreministeren midlertidige begrænsninger af visse rettigheder på ældreområdet i relation til corona. Og klokken 16 ventes Statens Seruminstitut at udsende en status på udbredelsen af omikron.

Flere sager om sexchikane på TV 2

Det er ikke kun i TV2’s nyhedsafdeling, at der berettes om en “stærkt seksualiseret kultur”. I den kommercielle afdeling er tretten medarbejdere stået frem med anklager om krænkelser, sexisme og sexchikane. Flere af dem fortæller, at de har oplevet, at sagen fik konsekvenser for deres ansættelsesforhold.

En tidligere chef afviser, mens nuværende TV2-direktør Anne Engdal Stig Christensen kalder situationen for “chokerende” og siger “undskyld” til kvinderne. Det kan du læse mere om i dagens udgave af Information.

Pædagoger lokkes med bonus

Manglen på pædagoger i hovedstadsområdet har fået Københavns Kommune til at tilbyde en kontant bonus på 15.000 til nyuddannede pædagoger og trofaste ansatte. Det skriver Politiken.

Du kan få bonus efter et år som nyuddannet, eller hvis du har otte års anciennitet som pædagog i kommunen i 2022. Dét skal sammen med en række tiltag, der får de ældste pædagoger til at blive på arbejdsmarkedet lidt længere, sætte en stopper for problemet.

Der mangler på nuværende tidspunkt 1000 uddannede pædagoger, hvis kommunens skal nå dens mål om, at to tredjedele af personalet i pædagogjobs skal være uddannet pædagog.

DE: Det koster en milliard om ugen at holde skolerne lukket

Når alle landets skolebørn er hjemsendt koster det 1,2 milliarder om ugen i produktionstab. Det viser en analyse foretaget af Dansk Erhverv på baggrund af tal fra regeringen. Særligt blandt småbørnsfamilierne er det et problem.

Det er nemlig ikke kun elevernes trivsel og læring hjemsendelsen går udover, men også produktiviteten for de mange voksne, der skal stå for hjemmeskole. Det skriver Berlingske.

Erklæring om fængselspladser underskrives i Kosovo

Der er lagt op til besøg i Kosovo, hvor Justitsminister Nick Hækkerup (S) og minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) skal underskrive en erklæring med deres kosovoske kollegaer om blandt andet leje af 300 fængselspladser.

Regeringen har lagt op til, at den manglende kapacitet i danske fængsler skal løses ved blandt andet at sende udviste kriminelle til et fængsel i Kosovo. Resultatet vil blive offentliggjort på et pressemøde kl. 15:30.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.30: Ankesagen mod Morten Messerschmidt begynder.

  • Klokken 15: Møde i Folketingets epidemiudvalg. Sammen med sundhedsministeren og social- og ældreministeren drøftes midlertidige begrænsninger af visse rettigheder på ældreområdet i relation til corona.

  • Klokken 15.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) og minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) er i Kosovo for at underskrive en politisk erklæring, der blandt andet omhandler leje af 300 fængselspladser. Klokken 15.30 er der pressemøde.

  • Klokken 16: Statens Seruminstitut ventes at udsende en status på udbredelsen af den nye coronavariant Omikron.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00