Dagens overblik: Nyvalgt DF'er forlader partiet efter intern uro

POLITISK OVERBLIK: Spidskandidaten for DF i Fredericia har meldt sig ud af partiet efter han blev kaldt en fiasko af et DF-folketingsmedlem. Få dagens politiske overblik her.

Man skulle måske tro, at der ville falde lidt ro på i de danske kommuner efter kommunalvalget, men i Fredericia var der søndag drama hos Dansk Folkeparti.

Her valgte DF-spidskandidat Karsten Byrgesen at forlade partiet, og dermed mister partiet et af sine tre mandater i byrådet. Det skriver Fredericia Dagblad.

Udmeldingen kommer efter flere måneders intern uro. I tirsdags blev spidskandidat Byrgesen blev overhalet af partiets nummer to på listen, viceborgmester og folketingsmedlem Susanne Eilersen. Med over 1.200 personlige stemmer fik hun næsten dobbelt så mange som Karsten Byrgesen.

Det resultat fik Susanne Eilersen til at kalde Byrgesens valgresultat en fiasko, og netop den kommentar fik Karsten Byrgesen til at forlade Dansk Folkeparti søndag.

”Min person er beklikket i alvorlig grad, og der er skabt et uacceptabelt arbejdsmiljø,” siger Karsten Byrgesen ifølge Fredericia Dagblad.

Den nu tidligere DF'er har endnu ikke besluttet sig for, om han vil melde sig ind i et nyt parti eller om han fortsætter som løsgænger. Samtidig har formanden, næstformanden og flere andre bestyrelsesmedlemmer valgt at trække sig fra lokalbestyrelsen.

Finanslov: DF får ikke alle sine ønsker opfyldt
Søndag eftermiddag mødtes regeringen med Dansk Folkeparti for at forhandle finanslov, hvor der snart skal falde en aftale på plads.

Et af Dansk Folkepartis hovedkrav er, at flere udviste udlændinge og afviste asylansøgere sendes tilbage til deres hjemland.

Finansminister Kristian Jensen (V) er ikke afvisende over for det krav, men han gør det samtidig klart, at Dansk Folkeparti ikke kan få alt, hvad de peger på ved forhandlingerne.

”Midlerne er ikke uendelige i statskassen. Nu har vi drøftet en lang række områder med Dansk Folkeparti for at give dem et billede af, hvad der kan lade sige gøre,” siger Kristian Jensen ifølge Jyllands-Posten.

Forud for søndagens finanslovsforhandlinger sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at regeringen vil kæde ulandsbistanden sammen med hjemsendelse af afviste asylansøgere og udviste udlændinge. Hvis lande ikke vil tage imod deres egne statsborgere, vil de ikke få dansk støtte, lyder forslaget.

Et vildt kupforsøg spøger i Slagelse
Der er endnu ikke kommet styr på alle de nye borgmesternavne efter kommunalvalget i tirsdags.

I Slagelse meddelte socialdemokraten John Dyrby Paulsen allerede på valgnatten, at han skulle være borgmester med opbakning fra SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Radikale. Men dagen efter smuldrede flertallet.

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, skriver i sin analyse om det anstrengte samarbejdsklima i Slagelse, at Villum Christensen (LA), der er tungen på vægtskålen i Slagelse, og Venstre-borgmester Stén Knuth har et elendigt forhold. Forklaringen skal søges i et vildt kupforsøg mod kommunens topledelse, som gik galt – og som ødelagde det i forvejen anstrengte klima i byrådet. Find analysen her.

På Læsø fik Dansk Folkeparti onsdag sin første borgmester nogensinde i Karsten Nielsen, men den siddende borgmester Tobias Birch Johansen (V) nægter at opgive kampen om at fortsætte på posten.

Venstre-borgmesteren har derfor åbnet forhandlinger med Folmer Hjort Kristensen (S), og begge parter har i weekenden været i tænkeboks.

Pape vil øge beskyttelsen af vidner i bandesager
Vidner i bandesager skal beskyttes bedre, mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der vil indføre 10 nye initiativer, der skal øge beskyttelsen af vidner. Det skriver Berlingske.

”Forudsætningen for at få folk bag tremmer er, at folk tør vidne. Det må aldrig være sådan i Danmark, at du ikke vidner, fordi du er bange for repressalier, og vi kan se, at vi har en udfordring dér,” siger Søren Pape Poulsen til avisen.

Blandt initiativerne er, at vidner i bandesager hurtigst muligt skal tilknyttes en fast kontaktperson, ligesom at ministeren ønsker en øget adgang til, at vidner kan forklare sig anonymt i bandesager.

Det sker i dag
Kl. 8.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om folkeskolereformen.

Kl. 10.30: Afsluttende forhandlinger om en aftale på andelsboligområdet.

Og så rejser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Indonesien på officielt besøg, hvor han blandt andet skal mødes med landets præsident, Joko 'Jokowi' Widodo. På onsdag fortsætter statsministeren til Singapore.

Forrige artikel Det sker i EU:  Farvel til Roundup? Det sker i EU: Farvel til Roundup? Næste artikel Valgforsker om egen prognose: DF-nedtur gav koks i regnemaskinen Valgforsker om egen prognose: DF-nedtur gav koks i regnemaskinen