Dagens overblik: Optimisme efter OK18-møde – parter nærmer sig hinanden

POLITISK OVERBLIK: Der er optimisme efter torsdagens OK18-forhandlinger, Jens Rohde vil lukke Moderniseringsstyrelsen, og så bliver fredag en historisk dag for fagbevægelsen. Få dagens politiske overblik her.

Efter mere end 11 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen var der positive toner, da forhandlerne på det regionale område kom ud fra Forligsinstitutionen i nat.

”Vi har haft gode forhandlinger. Vi har bevæget os mod hinanden, og det er også det, der skal til, hvis vi skal lande en aftale. Jeg er optimistisk, men der er et stykke vej, før vi er i mål,” lød det i nat fra Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S), til TV 2 News.

Samme melding lyder fra Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og chefforhandler for arbejdstagerne i regionerne. Hun kalder torsdagens forhandlinger for konstruktive, hvor parterne fik taget nogle grundige diskussioner om nogle af de væsentlige emner.

”Vi har rykket os mod hinanden, så jeg synes, det har været en god dag, hvor vi går hjem med en fornemmelse af, at der stadig er mulighed for at flytte noget,” siger hun til TV 2.

Lørdag skal der forhandles på statens område, søndag er det kommunernes tur, og mandag er det igen de regionale forhandlingsparter, der mødes i Forligsinstitutionen.

S i markant kovending
Efter at have være lodret imod at putte brugerbetaling på tolkebistand i sundhedsvæsnet bakker Socialdemokratiet nu op om regeringens forslag om selvsamme.

Det skriver Altinget.

Der skal skabes incitament for at lære det danske sprog, når man kommer til Danmark, lyder begrundelsen.

"Det er uholdbart, at man kommer til Danmark og bor her i mange år uden at tilegne sig det danske sprog. Det har simpelthen så mange negative konsekvenser i forhold til at blive en del af det danske samfund," siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Men kursskiftet får kritik fra blandt andre regionsformand og partifælle Sophie Hæstorp Andersen (S).

"Det er brandærgerligt, for det mudrer billedet af, at vi i Socialdemokratiet går ind for fri og lige adgang til sundhed,” siger hun.

Dagens fødselar
EU-kommissær Margrethe Vestager fylder fredag 50 år, og det kan hun fejre med en ny meningsmåling fra VoteWatch. Her er 1021 personer i EU-boblen blevet spurgt om, hvem de tror, bliver den næste kommissionsformand. Flest peger på EU's brexitforhandler Michel Barnier (37 procent), men på andenpladsen ligger Margrethe Vestager med 15 procent.

I anledning af den runde fødselsdag har Altinget samlet en række citater og billeder fra hendes politiske liv. Find dem her.

Jens Rohde vil aflive Moderniseringsstyrelsen
Væk med Moderniseringsstyrelsen.

Sådan lyder overskriften på et nyt borgerforslag, som er stillet af den radikale europaparlamentariker Jens Rohde.

Moderniseringsstyrelsen er under overenskomstforhandlingerne for alvor kommet i skudlinjen, og Jens Rohde forsøger nu at få samlet 50.000 underskrifter, så Folketinget skal behandle hans forslag. På Facebook skriver Jens Rohde, at den danske model lider under Moderniseringsstyrelsen.

”Lad os fortælle Folketinget, at vi ønsker et opgør med den økonomiske nødvendigheds teknokrati og sammenblandingen af politiske reformer, finansiering af velfærdspolitikken og lønspørgsmål i den offentlige sektor, som er ødelæggende for den danske arbejdsmarkedsmodel for offentligt ansatte,” skriver Jens Rohde.

Altinget tegnede tidligere på ugen et portræt at styrelsen, der er blevet øretævernes holdeplads. Find det her.

Historisk fredag for fagbevægelsen
I dag, fredag, bliver en historisk dag for fagbevægelsen, når de to faglige hovedorganisationer LO og FTF skal stemme om en fusion. Afstemningen foregår på to ekstraordinære kongresser – én for hver hovedorganisation – som begge foregår i Odense. Og er der to tredjedeles flertal blandt de delegerede i begge hovedorganisationer, er fusionen en realitet.

Torsdag kom en sammenlægning et stort skridt tættere på, da 3F ombestemte sig og meddelte, at man alligevel vil stemme for en fusion. Det skete, efter 3F, der er LO's største fagforbund, havde fået fire krav igennem.

"Vi betragter det som en kæmpe sejr. Mindre er det faktisk ikke," siger forbundsformand Per Christensen til Altinget og fortsætter:

"Vi har fået alle fire krav igennem."

Se alle kravene her.

Gjerdings grønne afløsere er fundet
Enhedslisten har valgt et nyt hold til at dække Maria Gjerdings grønne ordførerskaber, efter hun har forladt politik for at blive præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Maria Gjerdings opgaver på det grønne område bliver fremover fordelt mellem Pelle Dragsted, Øjvind Vilsholm og Søren Egge Rasmussen fra Enhedslistens folketingsgruppe.

Øjvind Vilsholm overtager Maria Reumert Gjerdings mandat, og han overtager ordførerskabet for natur og miljø. Søren Egge Rasmussen, der er nuværende fødevare- og energiordfører, bliver nu også ordfører for klima, landbrug og dyrevelfærd, mens Pelle Dragsted bliver ny ordfører for grøn omstilling.

Læs mere her.

Folketinget vil tage magten tilbage
Det er blevet sværere for Folketinget at kontrollere regeringen, og derfor er det nødvendigt med nye tiltag. Sådan lyder det ifølge TV 2 fra en arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle Folketingets partier, der har undersøgt Folketingets arbejdsvilkår. Det er mundet ud i otte anbefalinger:

  • Lettere adgang til embedsmænd
  • En ny udvalgsspørgetime
  • Partilederrunder i Folketingssalen
  • Folketinget skal ud i landet
  • Bedre kontrol med ministre
  • Politikerne skal møde op, når der er gæster
  • Bedre kontrol med hastebehandling
  • Tiltaleformerne skal bevares

Læs mere om anbefalingerne her.

Det sker i dag
- Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afslutter sin lille europatour med et besøg hos den spanske premierminister, Mariano Rajoy, i Madrid.

- LO og FTF stemmer om at fusionere.

- Europarådet afslutter sin ministerkonference i København

- SF's landsmøde går i gang i Kolding. Det varer til søndag.

- Finansudvalget afholder en høring under titlen ’Et Danmark i vækst – hvordan sikrer vi (nok) kvalificeret arbejdskraft’. 

Forrige artikel Rokade: Enhedslisten har fundet Gjerdings grønne afløsere Rokade: Enhedslisten har fundet Gjerdings grønne afløsere Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?