Dagens overblik: V-spidser sendt på træningslejr i konstituering

POLITISK OVERBLIK: I jagten på flest mulige borgmesterposter har Venstres spidskandidater til kommunalvalget øvet konstituering gennem blandt andet simulerede valgaftener. Få dagens politiske overblik her.

I dag er der præcis en uge til kommunalvalget, og kandidaterne og partierne er gået ind i valgkampens slutspurt.

Og det er ikke for sjov, og flere partier har den seneste tid trænet kandidater i den svære disciplin konstituering.

Både Socialdemokratiet og Venstre har i jagten på at få sikret flest mulige borgmesterkæder på valgnatten sendt spidskandidaterne på træningslejr.

Simulerede valgaftener er et af værktøjerne
Politiken kan i dag fortælle, at Venstre-spidskandidater tidligere i år mødtes forskellige steder i landet og øvede sig i konstituering.

Alt gik Venstres vej ved kommunalvalget i 2013, og derfor er analysen i Venstre-toppen, at man skal være meget heldig, hvis det nuværende borgmesterantal skal bevares efter valget. Samtidig er Venstre på landsplan gået tilbage i meningsmålingerne, og derfor er der god grund til at ruste kandidaterne, så de står stærkest muligt, når konstitueringerne går i gang på valgnatten.

Ifølge borgmester og V-spidskandidat i Vordingborg Kommune, Michael Seiding Larsen, skal man nemlig ”passe på med at tro, at man har en aftale med folk”.

”Politik kan også være uhyggeligt beskidt en gang imellem, og det er de lange knives nat. Når folk får mulighed for at komme til magten, sker der mange gange en omvæltning, hvor folk kan vende rundt på en tallerken,” siger han til Politiken.

Landbrugspakken kan bygge på forkert grundlag
Historien om fejlagtige kvælstof- og fosforanalyser kan bevæge sig ind på en ny og sprængfarlig arena. Det skriver Altinget.

Og selvom det måske lyder nørdet, så er der tale om de tal og det grundlag, som den omdiskuterede landbrugspakke er bygget på.

Til Altinget oplyser Miljøstyrelsen, at man har informationer, der peger på mulige ”afvigelser” i analyserne af ferskvand fra 2012-14, og at der kan være ”uregelmæssigheder” i de marine prøver i samme periode. Og det kan i yderste konsekvens betyde, at der er fejl i grundlaget for vandplanerne og regeringens landbrugspakke.

Og det vækker bekymring hos Danmarks Naturfredningsforening:

”Det er jo årstal, der er brugt i grundlaget for vandplanerne og i landbrugspakken. Så det er rigtig vigtigt, at man kan stole på de tal,” siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Lisbet Ogstrup til Altinget.

Professorer: Khader, Knuth og Henriksen kan dømmes for injurier
Leder af organisationen Exitcirklen og imam Sherin Khankan lagde i sidste uge op til, at hun vil rejse sag for ærekrænkende udtalelser mod de tre borgerlige politikere Naser Khader (K), Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF), hvis ikke de siger undskyld indenfor ti dage. Det har Martin Henriksen dog ikke tænkt sig, fortæller han til Berlingske, og dermed trækker det op til en retssag.

Og ender det i retten, tyder meget på, at de tre borgerlige politikere kan blive dømt for ærekrænkende udtalelser, lyder det fra to juraprofessorer. Det skriver Berlingske.

”Jeg synes, det lyder som injurier. Og der er det ekstra ved det, at de rammer hende på hendes erhverv. De forsøger at få frataget de penge, foreningen har fået. Så det forekommer mig, at der er en god sag i forhold til injurier,” siger Eva Smith, professor emerita i jura ved Københavns Universitet, til Berlingske.

Sagen handler om, at de tre politikere har forsøgt at stoppe en planlagt støtte på 680.000 kroner til Exitcirklen ved blandt andet at anklage Sherin Khankan for ikke at ville tage afstand fra stening og sharialov.

12 initiativer skal bremse diabetes
Satspuljepartierne er blevet enige om en ny national diabeteshandlingsplan til 65 millioner kroner. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen er bygget op omkring fire pejlemærker, nemlig at færre skal udvikle type 2-diabetes, at børn og unge med diabetes får et bedre liv med sygdommen, at flere patienter har en velreguleret diabetes, og at der kommer et mere sammenhængende behandlingsforløb for diabetespatienter.

“Hvis vi giver den bedst mulige diabetesbehandling til flest mulige mennesker, er gevinsten enorm,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

”Både for den enkelte patient og familien omkring, men også for samfundet. Med den nationale diabeteshandlingsplan tager vi livtag med de udfordringer, vi står overfor i dag, især når det handler om at forebygge og opdage diabetes tidligere,” fortsætter hun.

Se de 12 initiativer her.

Et utraditionelt frieri
Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus friede i fredags til sin kæreste Freja Södergran, der er byrådskandidat i Helsingør. Og det skete på en noget utraditionel måde.

Marinus havde nemlig indrykket en annonce på forsiden af Helsingør Dagblad, hvor han efter ordene ”Kære elskede Freja. Vil du gifte dig med mig?” havde oplistet fire svarmuligheder. Og svaret var ja, fortæller Morten Marinus til Jyllands-Posten:

”Hun fik en tåre i øjet og sagde: "Du er sød." Og så sagde hun ja,” fortæller han.

Sådan så bunden af forsiden på Helsingør Dagblad ud i fredags.

Det sker i dag
Der er knald på kommunalvalgkampen, og både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen er på gaden i dag.

- Lars Løkke Rasmussen besøger i dag Sønderborg, Aabenraa, Tønder, Esbjerg og Ringkøbing-Skjern

- Mette Frederiksen besøger Favrskov, Viborg, Herning og Horsens

Kl. 13.30: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti for at fortsætte finanslovsforhandlingerne.

Oslo Tingrett åbner tirsdag dørene for en historisk retssag, hvor den norske regering bliver anklaget for brud på både grundloven og den globale klimaaftale fra Paris. Stridspunktet er den norske regerings olieboringer i den norske del af Arktis.

Forrige artikel  Regeringen gransker gamle kvælstof-tal: Landbrugspakken kan bygge på forkert grundlag Regeringen gransker gamle kvælstof-tal: Landbrugspakken kan bygge på forkert grundlag Næste artikel Valggeneralens bud: Her bliver det spændende i Nordjylland Valggeneralens bud: Her bliver det spændende i Nordjylland