Danmark går ind i EU-strid om børnepenge

OPGØR: Den danske regering vil blande sig i den retssag, som EU-Kommissionen har rejst mod Østrig, om retten til at skære i børnepenge, der sendes til børn i lande med lavere leveomkostninger. Det bekræfter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

BRUXELLES: Det handler om at gribe chancen for at kunne påvirke EU-lovgivningen, når den byder sig. Derfor vil regeringen nu gå ind i den sag om indeksering af børnepenge, som EU-Kommissionen har rejst mod Østrig, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

På trods af gentagne advarsler fra EU-Kommissionen har den østrigske regering gjort det, som skiftende danske regeringer også gerne ville. Siden 1. januar 2019 har den trukket arbejdstagere med børn i udlandet i børnepenge, hvis deres børn bor i et land med lavere leveomkostninger.

I maj kostede det østrigerne en stævning for EU-Domstolen for diskrimination.

Danmark vil nu blande sig i den retssag på Østrigs side.

”Det er en høj politisk prioritet for Danmark at få mulighed for at indeksere børnechecken, og derfor ønsker vi at give indlæg i sagen til støtte for Østrig, når vi har set den konkrete stævning,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et mailsvar til Altinget.

”Danmark har, modsat Østrig, ikke ment, at det var muligt at indeksere efter den gældende fortolkning af EU-reglerne, men når der nu er en sag ved EU-Domstolen, så gælder det om at udnytte det åbne vindue til at forsøge at påvirke tolkningen,” fortsætter han.

Samtidig ser ministeren det som en chance for at afsøge, om der måske er måder, hvor regeringen kunne få inspiration til at gøre noget lignende inden for EU-reglerne.

”Hvis der undervejs i sagen skulle komme nye argumenter for, at man lovligt kan indeksere børnepengene, vil vi selvfølgelig undersøge, om vi kan gøre det i Danmark også,” siger Peter Hummelgaard.

Læs hele artiklen på Altinget EU, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund om sagen.

Forrige artikel Dagens overblik: Eksperter sår tvivl om, hvorvidt en grøn skattereform kan blive til virkelighed Dagens overblik: Eksperter sår tvivl om, hvorvidt en grøn skattereform kan blive til virkelighed Næste artikel Injuriesag mod tre borgerlige politikere er blevet afvist i retten Injuriesag mod tre borgerlige politikere er blevet afvist i retten