EU-Domstolen slår fast: Ulovligt at skære i børnechecken til udlændinge

Inden for EU’s traktater er det ikke lovligt at give lavere børnepenge end den normale ydelse, selv om checken sendes til et land med lavere leveomkostninger. Det fastslår EU-Domstolen i en afgørelse, der også er en stopklods over for danske politikeres drømme om en lignende model. 

Børnechecken skal ligge på et fast beløb, uanset om den bliver tildelt en lokal eller en arbejder fra et andet EU-land. Det konstaterer EU-Domstolen i en ny kendelse.
Børnechecken skal ligge på et fast beløb, uanset om den bliver tildelt en lokal eller en arbejder fra et andet EU-land. Det konstaterer EU-Domstolen i en ny kendelse.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Det er ikke i overensstemmelse med EU-reglerne at skære i de børnepenge, der bliver sendt ud af landet.

Det har EU-Domstolen netop afgjort. Dommen følger EU's generaladvokats forslag til afgørelse fra januar.

Dermed sætter EU-dommerne også en kæp i hjulet for danske politikere, som i over et årti har forsøgt at finde en måde at begrænse vandrende EU-borgeres mulighed for som arbejdstagere at tilgå generøse danske ydelser til deres børn bosiddende i lande med lavere leveomkostninger.

EU-Kommissionen hev Østrig i retten tilbage i foråret 2020, efter den konservative østrigske regering i 2018 fik gennemført et regelsæt, som betød, at børnepenge optjent af EU-borgere på det østrigske arbejdsmarked ville blive indekseret, så checken ville være mindre, hvis den blev sendt til EU-lande med lavere leveomkostninger. Det drejer sig i praksis ofte om lande i Østeuropa.

Den øvelse har ifølge den østrigske regerings egne beregninger sparet Østrig for cirka 850 millioner kroner om året.

Men nu går den altså ikke længere, slår EU-Domstolen fast.

"En sådan mekanisme udgør uberettiget indirekte diskrimination baseret på migrantarbejderes nationalitet," lyder det i en pressemeddelelse fra EU-Domstolen.

Indeksering af børnepenge stemmer heller ikke overens med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, lyder det.

"Migrantarbejdere medvirker på samme måde som de nationale arbejdere til at fastsætte og finansiere de bidrag, der ligger til grund for børnetilskuddene og skattefordele, uden at der i denne forbindelse tages hensyn til deres børns bopæl," skriver EU-Domstolen.

0:000:00