Østrig ender i EU-retten for at skære i børnechecken til udlændinge

RET: EU-Kommissionen har besluttet at slæbe Østrig for retten for at bryde EU-reglerne ved at skære vandrende arbejdstagere i børnepenge, hvis de sender pengene ud af landet. Danmark bør stille sig på Østrigs side i retssagen, mener Dansk Folkeparti.

Den østrigske premierminister, Sebastian Kurz, er kommet i ballade for at indeksere børnechecken. DF opfordrer regeringen til at støtte ham ved EU-Domstolen.
Den østrigske premierminister, Sebastian Kurz, er kommet i ballade for at indeksere børnechecken. DF opfordrer regeringen til at støtte ham ved EU-Domstolen.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Retten til at skære i børnechecken til lønmodtagere, hvis børn ikke bor i Danmark, har været en varm kartoffel i dansk politik det seneste årti.

Nu skal EU-Domstolen én gang for alle afgøre, om det er i strid med EU-reglerne. Det sker, efter at den østrigske regering er blevet stævnet af EU-Kommissionen for – mod flere advarsler – at have gennemført en sådan indeksering i østrigsk lov.

Indekseringen trådte i kraft 1. januar sidste år og følger leveomkostningsniveauet i landet, så der bliver skåret i pengene, hvis de sendes til et land som Bulgarien eller Rumænien, men bliver hævet, hvis barnet for eksempel befinder sig i Danmark.

DF: Regeringen skal støtte Østrig
Sagen er blevet fulgt med stor dansk interesse, efter at skiftende regeringer de seneste ti år gentagne gange har løbet panden mod en EU-mur i deres egne forsøg på at begrænse muligheden for at sende børnepenge ud af landet.

Kommissionen mener, at den østrigske lov er diskriminerende og ikke tilladt under EU-retten.

Marta Wieczorek
Talsperson i EU-Kommissionen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) talte selv under valgkampen for at forsøge at finde en måde, hvorpå Danmark kunne komme rundt om EU-reglerne og tillade en indeksering.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, mener, at den danske regering skal gå aktivt ind i sagen og intervenere på Østrigs side i håbet om at få dommerne til at give grønt lys for ordningen.

”Det er klart, at Danmark bør gøre det. Det er en sag, der er både politisk og principielt vigtig,” siger Messerschmidt, der også vil tage sagen op i Europaudvalget for at høre, hvad S-regeringen mener om det nu.

Diskriminerende
EU-Kommissionen fastholder, at østrigerne har brudt EU-reglerne. Den mener, at det er ”uden relevans” for principperne om ligebehandling, at der er lavere leveomkostninger i andre lande, og påpeger, at østrigerne har undtaget deres egne udsendte offentligt ansatte, hvis børn også bor i udlandet.

”Kommissionen mener, at den østrigske lov er diskriminerende og ikke tilladt under EU-retten,” lød det fra talsperson Marta Wieczorek, da Kommissionen besluttede at sende sagen videre til EU-Domstolen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00