DF vil stille forslag om at indeksere børnechecken

ENEGANG: Østrig har udfordret EU-reglerne ved at skære i børnepenge, der sendes til børn i lande med lavere omkostningsniveau. DF vil stille forslag i Folketinget om, at Danmark gør det samme.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I denne uge gjorde det østrigske parlament det, den danske regering i årevis har arbejdet hårdt for at få lov til, men ikke har turdet.

Mod alle signaler fra EU-Kommissionen om, at det strider mod EU’s ligebehandlingsprincipper, vedtog østrigerne nye regler, der indekserer børnepenge optjent af EU-borgere, hvis pengene sendes ud af landet.

Det vil sige, at børn i mindre velstående lande får færre penge end et østrigsk barn, mens børn i rigere lande får flere.

Det får nu Dansk Folkeparti til at varsle, at de vil stille forslag i Folketinget om, at Danmark skal gøre det samme.

”Vi har det grundlæggende udgangspunkt, at i den ideelle verden, der tilfalder velfærdsydelser danske statsborgere og ingen andre. Punktum."

Kenneth Kristensen Berth
EU-ordfører i Dansk Folkeparti

”Jeg har noteret mig, at regeringen formentlig ikke vil gøre det af egen drift. Så må vi jo se, om vi kan hjælpe regeringen,” siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

Forslag kan være klar om kort tid
Dansk Folkeparti vil nu nærstudere den østrigske lov for at se, hvordan den kan overføres til danske forhold. Men EU-ordføreren regner med, at der kan ligge et forslag klar inden for relativt kort tid.

Det sker i fuld forståelse af, at der er stor sandsynlighed for, at en sådan lov vil blive hældt ned af brættet i Bruxelles og sende Danmark en tur omkring EU-Domstolen.

”Vi skal prøve at rokke lidt ved den båd nu. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at ting, der er så fuldstændig åbenlyst urimelige, som at vi skal betale velfærdsydelser til folk, der aldrig har sat deres ben i Danmark, ikke kan ændres,” siger Kenneth Kristensen Berth.

”Vi har det grundlæggende udgangspunkt, at i den ideelle verden, der tilfalder velfærdsydelser danske statsborgere og ingen andre. Punktum. Så i vores øjne er det her jo et kompromisforslag. Det ligger jo slet ikke der, hvor vi så, det lå. Men det er et skridt i den rigtige retning.”

Bør tage sagen i egen hånd
Den danske regering har ad flere omgange forsøgt at få indført en mulighed for indeksering på EU-plan. Der har også været støtte fra netop Østrig og en håndfuld andre lande. Men langtfra nok til at samle et flertal.

Derfor mener DF nu, at Danmark må tage sagen i egen hånd – også selv om det efter ekspertvurderinger er i direkte konflikt med EU-reglerne.

”Hvis der er åbenlyst urimelige forhold, må man forsøge at gøre oprør mod dem. Og det her er et forsøg på at gøre det. Hvis der måtte komme en afgørelse, der går Danmark imod, så mener jeg, at man må sidde den overhørig,” siger Kenneth Kristensen Berth.

Velvidende, at det både ville bringe Danmark på kollisionskurs med EU’s grundlæggende værdier og koste Danmark store bøder, hvis man begyndte at ignorere domme fra EU-Domstolen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00