Dansk radargigant bliver holdt ude af EU-diskussioner på grund af forsvarsforbeholdet

Weibel Scientific udelukkes fra diskussioner i Det Europæiske Forsvarsagentur, da Danmark ikke er med i EU's forsvarssamarbejde. Det fortæller selskabets administrerende direktør, Frode Scott Nilsen. "Det faktum, at Danmark har et forsvarsforbehold, bør faktisk ikke ekskludere et land," mener han.

Frode Scott Nilsen, administrerende direktør i Weibel Scientific, står foran en af de mange radarer, som virksomheden producerer til mere end 45 lande.
Frode Scott Nilsen, administrerende direktør i Weibel Scientific, står foran en af de mange radarer, som virksomheden producerer til mere end 45 lande.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Lærke Møller Hansen

Når danskerne går til stemmeurnerne 1. juni for at stemme om at ophæve eller beholde det danske forsvarsforbehold, er det ikke kun Danmarks suverænitet, der er på spil.

Faktisk kan afstemningens udfald også få afgørende betydning for danske virksomheders ordrer fra EU.

Radarvirksomheden Weibel Scientific er blevet udelukket fra at deltage i diskussioner i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA), fortæller selskabets administrerende direktør, Frode Scott Nilsen.

”Vi brugte meget tid og mange kræfter på at komme ind til diskussionerne, men svaret var meget klart: Sorry, I er ikke en del af klubben, da I har et forbehold,” siger topchefen.

EDA, der har til formål at fremme og facilitere integration mellem EU-landene på forsvarspolitiske område, havde eksempelvis et droneprojekt i 2020, hvor det inviterede forskellige leverandører til at præsentere deres produkter, forklarer han.

Projektet handlede om, hvordan man bedst kan beskytte sig mod droner.

Det faktum, at Danmark har et forsvarsforbehold, bør faktisk ikke ekskludere et land i dette tilfælde.

Frode Scott Nilsen
Administrerende direktør i Weibel Scientific

Ifølge Frode Scott Nilsen beror situationen dog på en misforståelse. For hensigten med forsvarsforbeholdet er ikke at ekskludere lande, lyder det.

”Det faktum, at Danmark har et forsvarsforbehold, bør faktisk ikke ekskludere et land i dette tilfælde,” siger Frode Scott Nilsen og uddyber:

0:000:00