Debat

Danske A-kasser: Politikerne har mistet respekten for flexicuritymodellen

DEBAT: Politikerne lader maskerne i vores sikkerhedsnet blive større. Løsningen med tillægsforsikringer er et problem, fordi ikke alle får adgang til dem, skriver Danske A-kassers formand, Torben Poulsen.

Politikerne synes, at det er i orden at blive ved med at svække det ene ben i flexicuritymodellen, skriver Danske A-kassers formand, Torben Poulsen.
Politikerne synes, at det er i orden at blive ved med at svække det ene ben i flexicuritymodellen, skriver Danske A-kassers formand, Torben Poulsen.Foto: Pressefoto/Dansk Metal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Formand, Danske A-kasser

Op til 400.000. Det er antallet af danskere, som har tegnet en ekstra lønforsikring. Enten via en kollektiv ordning eller en individuel forsikring. 

I 2017 var tallet 273.000. Det er et ildevarslende tal og en voldsom stigning. Men ikke en overraskende eller uforståelig stigning.

Tværtimod er det fuldt forståeligt, at danskere, der ser dagpengene blive mindre og mindre værd, føler sig nødsaget til at sikre sig bedre økonomisk, hvis de skulle blive fyret. Og det er forståeligt, at der er a-kasser, der vælger at sætte produktet på hylderne.

Der er en politisk bevægelse henimod, at det er okay, at vi ser mere og mere marked fremfor et solidarisk dagpengesystem. 

Torben Poulsen
Formand, Danske A-kasser

Men vi står med et dilemma.

Gruppe kommer ikke nær en lønforsikring
For på den ene side er de private lønforsikringer med til at hjælpe en del af vores ledige medlemmer økonomisk, og de er nok også med til at holde nogle af dem i dagpengesystemet.

Og på den anden side er der en gruppe af vores medlemmer, som aldrig kommer i nærheden af en lønforsikring. Hverken de kollektive eller de privattegnede.

Vi står med dilemmaet, fordi politikerne lader udhulingen af dagpengene fortsætte.

De synes, at det er helt okay at blive ved med at svække det ene ben i flexicuritymodellen – sikkerhedsnettet. Imens det ben, der består af fleksibiliteten for arbejdsgiverne, står urørt tilbage.

Salamimetodens konsekvenser
Igennem de seneste år har politikerne mistet respekten for arbejdsløshedsforsikringen og flexicuritymodellen.

Væk er forståelsen for, at vi er nødt til at have et dagpengesystem, der matcher den fleksibilitet, der er i hyr-og-fyr-principperne. At medlemmerne er nødt til at være sikret et rimeligt forsørgelsesgrundlag, der som minimum følger lønudviklingen.

Tværtimod er der en politisk bevægelse henimod, at det er okay, at vi ser mere og mere marked fremfor et solidarisk dagpengesystem.

Jeg tror dels, at det skyldes ideologi, og dels en holdning om, at "det går jo egentlig meget godt". For desværre virker det, som om kun få politikere har forstået omfanget af dagpengeforringelserne.

At kun få – om nogen – har forstået konsekvenserne af det, som vi kalder "salamimetoden", hvor der skive for skive, år for år, skæres af dagpengesystemet.

Solidaritet under endnu mere pres
Politikerne lader maskerne i vores fælles sikkerhedsnet blive større og større, og løsningen er blevet tillægsforsikringer. Problemet er bare, at det hamrer en stor kile ned mellem de grupper, som kan få adgang til en tillægsforsikring, og de, som ikke kan.

Og det er en ren catch-22, som politikerne stiller a-kassebranchen i. For der er næppe nogen tvivl om, at andre aktører står klar med tillægsforsikringer, hvis a-kasserne ikke gør.

Men vel at mærke kun til de grupper, der sjældent er ledige og ikke er berørt af konjunkturer. Og vel at mærke kun, hvis de kan og vil betale ekstra oven i deres grundforsikring.

Der er nok ikke nogen tvivl om, at flere vil droppe a-kassen, hvis markedskræfterne får frit spil, og dette vil medføre, at solidariteten kommer endnu mere under pres.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) har for nylig sagt følgende i Altinget

"Om man i enkelte a-kasser vælger at forbedre ydelsen, synes jeg, man skal være velkommen til. Men modellen bygger på brede, kollektive forsikringsløsninger på tværs af faggrupper, hvor dem, der ikke så ofte er arbejdsløse, er med til at betale for dem, der arbejder i mere konjunkturfølsomme områder."

Men kære minister: Sådan bliver modellen jo ikke ved med at være, medmindre I stopper udhulingen af dagpengene.

Så værn nu om solidariteten. I kan ikke blive ved med at sige, at "det går jo egentlig meget godt".

Dokumentation

Temadebat: Har fagbevægelsen tabt kampen om den universelle velfærdsstat?

Flere forskere vurderer, at velfærdsstaten står afpillet og næsten uigenkendelig tilbage.

Baggrunden er, at næsten 400.000 danskere har forsikret sig mod arbejdsløshed gennem a-kasser, fagforeninger og andre udbydere på det private marked. Dermed kan de opretholde en indtægt, der næsten er på niveau med deres hidtidige løn.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give deres svar på, om fagbevægelsen ved at satse på kollektive lønforsikringer har tabt kampen om den universelle velfærdsstat.

Her er aktørerne:
  • Hans Andersen, beskæftigelsesordfører, Venstre
  • Jacob Holbraad, direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Per Christensen, formand, 3F
  • Samira Nawa, beskæftigelsesordfører, Radikale
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat
  • Thomas Enghausen, næstformand, FOA
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser.

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Direktør, Sydporten P/S, formand, Danmarks beskæftigelsesråd, forbundsrådgiver, Dansk Metal
maskinarbejder

0:000:00