Deadline klokken 18: S langer ud efter Mette Bocks ultimatum-stil

MEDIEFORLIG: S har endnu ikke meldt ud, hvordan de forholder sig til kulturministerens spørgsmål: Køber de regeringens forslag til økonomien i en kommende medieaftale? Ellers er de ude, siger Mette Bock, som får kritik for sin facon.

Kulturminister Mette Bock (LA) håber at lande et medieforlig inden sommerferien. Derfor speeder hun nu processen op og beder partierne sige ja eller nej til hendes sidste bud på en økonomisk ramme.
Kulturminister Mette Bock (LA) håber at lande et medieforlig inden sommerferien. Derfor speeder hun nu processen op og beder partierne sige ja eller nej til hendes sidste bud på en økonomisk ramme.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardPeter Pagh-Schlegel

Vil Socialdemokratiet acceptere regeringens plan om at beskære Danmarks Radio med 20 procent mod til gengæld at få øget public service-puljen? 

Dét centrale spørgsmål venter regeringen stadig på, og svaret skal falde senest klokken 18. Der har kulturminister Mette Bock (LA) nemlig sat deadline for, at Folketingets partier skal melde ud, om de vil acceptere regeringens økonomiske ramme for en kommende medieaftale. 

Svarer man nej, er man ude af forhandlingerne, lyder beskeden fra ministeren ifølge DR.

Radikale, Alternativet og Enhedslisten har tirsdag eftermiddag meldt ud, at de ikke accepterer rammen – dermed er de nu ude.* Altinget har kontaktet S, SF og DF, men ingen af partierne vil endnu afsløre, hvilket svar de giver ministeren.

Det er ikke en konstruktiv måde at føre forhandlinger på, hvis det skal føre til et bredt forlig. Processen er ikke veltilrettelagt.

Mogens Jensen (S)
Kultur- og medieordfører

SF forventes dog at afvise rammen og dermed lade sig udelukke fra forhandlingerne, særligt på grund af besparelserne på DR. DF forventes at sige ja, da de selv på forhånd har indgået en selvstændig aftale med regeringen om at skære i DR.

Derfor er øjnene nu rettet mod socialdemokraterne, som ønsker en bred aftale for at sikre stabiliteten på medieområdet. Men som er uenige i flere centrale dele af regeringens udspil, herunder de markante besparelser på DR.

S: Kaotisk forløb
Kulturordfører Mogens Jensen (S) vil ikke sige, hvad det endelige svar bliver, men han er stærkt utilfreds med selve forhandlingsprocessen.

"Først bliver man mødt med ét ultimatum, og efter en række møder får vi gang i forhandlinger, der kan bløde ultimatummet op, og så kommer der et nyt, abrupt ultimatum med en tidsfrist på. Det er ikke en konstruktiv måde at føre forhandlinger på, hvis det skal føre til et bredt forlig. Processen er ikke veltilrettelagt," siger han til Altinget.

Baggrunden er, at regeringen i maj landede en aftale med Dansk Folkeparti om at beskære Danmarks Radio med 20 procent – uden at tage andre partier med. Og dén aftale skulle man acceptere for at være med i de videre forhandlinger om et medieforlig.

Og nu stiller kulturministeren så ultimatum om at acceptere den økonomiske ramme. Det fik allerede tirsdag formiddag Mogens Jensen til at reagere på Twitter.

Også SF's Holger K. Nielsen kalder det over for DR for "en mærkelig måde at forhandle på".

Mogens Jensen: Vi tager den tid, der skal til
Men socialdemokraterne vil ikke nødvendigvis underlægge sig ministerens ultimative deadline, antyder Mogens Jensen.

"Det er en besynderlig proces, der har været omkring de her forhandlinger. Der foregår også et andet forhandlingsforløb med finansministeren, som vi ikke ser som afsluttet endnu. Derfor tager vi os selv den tid, der skal til i forhold til at skabe grundlag for et bredt medieforlig. Det er fortsat i proces, og det afventer vi selvfølgelig resultatet af, så vi kan tage endelig stilling til det samlede billede."

Vil det sige, at I ikke kommer til at tage stilling til det her inden kl. 18?

"Det kan jeg ikke sige. Det er heller ikke det vigtige. Det vigtige er, om vi kan skabe grundlaget for et bredt medieforlig."

Men hvis Mette Bock siger, at hun vil gå efter et smalt forlig, hvis I ikke accepterer den økonomiske ramme inden kl. 18, så er det vel sådan, det er?

"Vi må se, hvad der sker. Vi er optagede af at få skabt et bredt og fornuftigt medieforlig. Vi har også meldt ud, at vi skal have nogle substantielle indrømmelser i forhold til regeringens udspil, før det kan ske. Den proces er faktisk i gang. Og det er den, vi afventer resultatet af."

Jeg kan se, at de 220 millioner til public service-puljen er hævet til 380 millioner. Er det ikke en udstrakt hånd til jer?

"Jeg vil ikke kommentere på de konkrete detaljer i forhandlingerne. Jeg kan kun sige, at vi arbejder på, hvad angår den økonomiske ramme, at få sikret flere penge til public service. Det er et af de væsentligste udgangspunkter for os."

Det lyder, som om du ikke tager ministerens tidsfrist for gode varer. Er det sådan en kyllinge-leg, I har gang i?

"Næ. Jeg siger bare, at vi er mere optagede af at udtømme mulighederne for at skabe grundlaget for et bredt forlig, end lige præcis en deadline i aften kl. 18."

Hvis de så indgår et smalt forlig, så er det bare ærgerligt?

"Når man sætter processen i gang så sent, som man har gjort fra regeringens side, så skal man også tage konsekvensen af, at forhandlinger tager tid. Det er jo virkeligheden på Christiansborg. Så det synes jeg er det, man skal tage udgangspunkt i. Fremfor et eller andet klokkeslæt i aften," siger Mogens Jensen.

Altinget følger udviklingen i løbet af tirsdag.

*Artiklen er opdateret tirsdag klokken 14.55 med oplysningen om, at R, EL og ALT har meldt sig ud af forhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00