Debat

DF-borgmester: Kæmp for dansk kultur

DEBAT: Dansk kultur er under pres på grund af indvandring. Derfor bør regeringen investere i kultur i stedet for at svinge sparekniven, skriver Carl Christian Ebbesen (DF), kultur- og fritidsborgmester i København.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København

Then what are we fighting for?

Sådan er Winston Churchill blevet citeret for at sige, da Storbritanniens finansminister under 2. verdenskrig ville skære i kulturbudgettet for at bruge pengene på krigen.

Kultur binder befolkningen sammen i krisetider. I Danmark er det heldigvis ikke krig, der tynger os eller vores økonomi. Til gengæld er dansk kultur under pres på grund af indvandring. Ikke alene koster strømmen af migranter og flygtninge samfundet store summer. De mange mennesker, der er kommet og fortsat kommer til Danmark, har en anden kultur og helt andre værdier med i rygsækken.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Værd at kæmpe for
Dansk kultur er værd at kæmpe for. Derfor ærgrer det mig, at regeringen vil svinge sparekniven med to procents besparelser på kulturområdet om året. Som kulturminister Bertel Haarder (V) skrev i en kronik i Jyllands-Posten for nogle uger siden, så er ”de økonomiske rammer lagt. De bliver næppe ændret, heller ikke ved et regeringsskifte. Nu gælder det om at få mere ud af det, vi har.”

Hvorfor er ambitionsniveauet for kulturen ikke højere? Hvor er modet og viljen til at satse på og investere i kulturen? Svarene er forudsigelige: Økonomien er presset, kultur er ikke en nødvendighed, der er ikke stemmer i kultur. Det er nedslående, at kulturen, især den danske, ikke vægtes højere.

I stedet for at trække på skuldrene og lettere upåvirket konstatere, at der skal spares på kulturområdet, burde kulturminister Bertel Haarder gå forrest i kampen og tale nødvendigheden af kultur op. 

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København

Hvordan får vi ændret synet på og holdningen til kulturen?

Jeg mener, der er brug for en ny fortælling om kultur og vigtigheden af den for os som danskere og som nation. Der er få lande i verden, som har et velfærdssamfund som det danske, men de fleste lande har kultur. Det er der mange gode grunde til. Kultur skaber identitet og fællesskab. Kultur giver os en følelse af at høre sammen. Kultur bevæger, udfordrer og (ud)danner os.

Der er penge i kultur
Der er også økonomiske grunde til at prioritere og investere i kultur. Musik, mode, kunst, mad, sport, teater og oplevelser generelt er med til at fremme eksporten og skabe arbejdspladser. Når en udenlandsk filmproduktion for eksempel optager i København, så skaber det ikke kun job til danske kunstneriske og kreative hoveder og hænder, men også til taxachauffører og restauratører.

Kultur tiltrækker turister, som i stigende grad efterspørger rejsemål, hvor de kan opleve den lokale kultur og historie. I København har vi prioriteret kulturen op gennem 90’erne og 00’erne og gør det fortsat. Vi ved, at kulturen udover at have en værdi i sig selv har en række positive sideeffekter. Det er ikke uden grund, at nye borgere og turister strømmer til byen. 

I stedet for at trække på skuldrene og lettere upåvirket konstatere, at der skal spares på kulturområdet, burde kulturminister Bertel Haarder gå forrest i kampen og tale nødvendigheden af kultur op. Udgangspunktet bør ikke være, om vi har råd til kultur, men om vi har råd til at lade være med at prioritere og investere i den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

0:000:00