Debat

DF til Trine Torp: Hvor er din empati for de dyr og mennesker, der lever med ulven?

DEBAT: Det er nemt at byde ulven velkommen i Jylland, når man selv bor på Sjælland. Vi, der har fået ulven til nabo, er ikke skingre eller hysteriske, vi er utrygge, fordi det er os, der ser ulven i skoven, haven eller ved skraldespanden, skriver Pia Adelsteen (DF).

Foto: /ritzau/Morten Juhl
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Adelsteen (DF)
Miljøordfører

I den forgangne tid har vi her på Altinget kunne læse om mange forskellige holdninger og meninger om ulvens genindfundne tilstedeværelse i Danmark.

På Trine Torp (SF) må man forstå, at man som modstander af ulven mangler ”faglighed og respekt”, og Maria Reumert Gjerding (EL) mener, at vi skal åbne vores arme og tage imod – en holdning, der ikke kun gælder ulve!

Jeg er dybt uenig og har ikke til hensigt at åbne mine arme for ulven. Trine Torps udsagn om en afsporet debat vidner for mig om en manglende empati for de mennesker og dyr, som lever tæt på ulven, og som mærker konsekvenserne af det.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derfor er det også min holdning, at debatten hverken er skinger eller mangler faglighed og respekt, tværtimod er debatten et udslag af, hvilken virkelighed den enkelte befinder sig i.

Pia Adelsteen (DF)
Miljøordfører

For hvilken faglighed er det lige, man skal have, når man skal ud og samle sine døde får op? Hvilken respekt er det, man mangler? Og respekt for hvad? Fåret? Ulven?

Ulven er tæt på
Jeg er selv bosiddende i Jylland, og rapporter om, at ulve er spottet tæt på, hvor jeg bor, har sat gang i tanker og situationer, som jeg ikke havde forestillet mig for bare et år siden. Jeg bor på en grusvej uden lys med mange hektar skov i baghaven og juletræer på markerne foran.

Skal jeg til at hegne vores have inde, eller er jeg bare en overhysterisk kvinde, som ser spøgelser? Jeg er sikker på, at Trine Torp og Maria Reumert Gjerding fra henholdsvis SF og EL vil mene det sidste.

Pia Adelsteen (DF)
Miljøordfører

Hos os er der mørkt om natten, man kan se stjernerne og høre alle lydene fra skoven. Det har aldrig generet mig, og jeg har altid nydt roen og mørket.

For en uges tid siden, hvor sneen lå uden for døren, skulle jeg inden sengetid ud med skraldet – en helt normal situation, som jeg aldrig har spekuleret over. Men da jeg trådte udenfor i sneen og så spor, der lignede hundepoter, blev jeg overrasket over min egen reaktion.

Jeg er nemlig normalt ikke bange af mig, hverken for mørke, at være alene eller for hundepoter, men midt i min opgave med skraldet under armen var min første tanke ”ulv”!

Og hvorfor så den tanke? For det første den omstændighed, at der mig bekendt ”kun” er én hund bosiddende på vejen. En hund, som jeg ikke ser i nærheden af vores hjem. For det andet - fordi det kunne være! Fordi ulven er set tæt på!

Der er ikke plads til ulven
Og det er min pointe. At ulven er i nærheden af et hjem, der altid har været sikkert og fyldt med tryghed, påvirker ens dagligdag. I mere end 200 år har vi ikke haft forestillinger om et potentielt farligt dyr lige udenfor døren. Heller ikke selv om vi bor på steder, hvor der ikke er gadelys, og hvor naturen og ulvens madkammer er lige udenfor døren.

Og hvordan skal jeg håndtere det, hvis ulven står der, når jeg åbner døren? Ordet ”panik” dukker i hvert fald op i hovedet på mig. Skal jeg til at hegne vores have inde, eller er jeg bare en overhysterisk kvinde, som ser spøgelser? Jeg er sikker på, at Trine Torp og Maria Reumert Gjerding fra henholdsvis SF og EL vil mene det sidste.

Jeg har tidligere nævnt det – for mig at se, er der ikke plads til ulven i Danmark. Vi har ikke de store uberørte vidder med masser af føde til ulven, hvor den kan boltre sig i sit kobbel og leve i fred. Og det virker altså nemt at åbne armene og sige velkommen til ulven, når man bor og lever på Sjælland, hvor ulven ikke er.

Derfor er det også min holdning, at debatten hverken er skinger eller mangler faglighed og respekt. Tværtimod er debatten et udslag af, hvilken virkelighed den enkelte befinder sig i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024