Retssag: Seks DF-vidner har nu afvist at have deltaget i en EU-konference

Yderligere fire af Morten Messershcmidts partifæller sagde i retten tirsdag, at de ikke erindrer at have deltaget i den EU-konference, som Meld havde søgt og fået støttekroner til. De mindes heller ikke, at de holdt oplæg om EU, som det ellers er oplyst fra Meld til EU's revision. Få nedslagene fra tirsdagens retsmøde i sagen mod Messerschmidt.

Kim Christiansen (DF) var første vidne på femtedagen for retssagen mod Morten Messerschmidt (DF).
Kim Christiansen (DF) var første vidne på femtedagen for retssagen mod Morten Messerschmidt (DF).Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Der var ikke stor opbakning til fortællingen om, at der foregik en EU-konference sideløbende med Dansk Folkepartis sommermøde i 2015, da fire DF-vidner tirsdag blev afhørt i sagen mod Morten Messershcmidt (DF).

Mødet er centralt, fordi anklagemyndigheden vil forsøge at påvise, at der ikke var noget EU-arrangement, og at der dermed er udbetalt EU-støttemidler under falske forudsætninger. 

Den tidligere EU-alliance Meld har nemlig indleveret dokumentation for afholdelsen af konferencen. Her figurerer flere medlemmer af DF på en liste over påståede oplægsholdere. 

Jørgen Dohrmann (tidl. MEP for DF) og Dorthe Ullemose (DF) mindes ikke, at de har afholdt EU-oplæg. Hverken til den påståede konference eller sommermødet.

Bent Bøgsted (DF) afviste også at have afholdt EU-oplæg ved en Meld-konference. Han medgiver dog, at han har ”talt” om emnet: ”Kontrol med udenlandske lastbilchauffører” ved sommermødet.

I afrapporteringen til EU fra Meld, hvor Morten Messerschmidt dengang var formand, er de alle tre anført som oplægsholdere ved Meld-konferencen. Deres påståede oplæg var dermed en del af grundlaget for, at Morten Messerschmidts anmodning på knap 100.000 kroner i EU-midler havde sin berettigelse.

Morten Messerschmidt er tiltalt for svig med EU-midler og dokumentfalsk.

LÆS MERE: Tidslinje: Her er Messerschmidts vej fra sommermøde i Skagen til Retten i Lyngby

DF-politikere huskede ikke Meld-konference
Et andet centralt dokument i sagen er gæstelisten til Meld-konferencen, hvor der udelukkende er opgjort medlemmer af Danske Folkeparti. Den er også indsendt til EU-revisionen som bevis for konferencen.

Under tirsdagens retsmøde afgav flere nuværende medlemmer fra Danske Folkeparti og gæster ved den påståede Meld-konference vidneforklaringer.

Den første var Kim Christiansen (DF):

Deltog du i en Meld-konference under DF’s sommermøde 2015?

"Dét har været skiltet meget dårligt så, det var ikke sådan jeg opfattede det," sagde Kim Christiansen til anklagemyndighedens spørgsmål.

Modtog du en invitation fra Meld?

”Nej, det gjorde jeg ikke.”

I en perlerække af korte vidneforklaringer gentog et mønster sig. I forskellige udgaver blev der svaret på, om de "havde deltaget i en Meld-konference,” eller ”haft kendskab til Melds involvering ved sommermødet i 2015?”:

Dorthe Ullemose (DF) svarede fåmælt på begge spørgsmål: "Nej."

Henrik Brodersen (DF) svarede henholdsvis: ”I fald at jeg har deltaget i sådan et, så har det nok været lidt dårligt kommunikeret ud,” og et rungende "nej".

"Der var ikke et separat møde eller en konference med Meld i 2015," svarede Bent Bøgsted. Han medgav dog at have deltaget ved en Meld-konference i 2014.

Tidligere har DF-formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup afvist at have deltaget i et EU-arrangement.

Der var ikke et separat møde eller en konference med Meld

Bent Bøgsted (DF), fra vidneskranken ved Retten i Lyngby.

Forsvaret borede i indkaldelse
Under mandagens vidneudsagn blev en mail fra Morten Messerschmidt til den daværende DF-delegation i EU-parlamentet fremlagt.

Mailen var kort, og indeholdt en indkaldelse til en generalforsamling i Meld. Den var tilsyneladende sendt til hele DF-delegationen i EU.

Det er centralt for sagen, fordi Rikke Karlsson (tidl. MEP for DF) og Jørn Dohrmann begge fastholder ikke at have haft kendskab til Meld, men på samme tid har stået opgjort som bestyrelsesmedlemmer i det skandaleramte EU-parti. De har dermed på papiret haft en del af ansvaret i den tid, hvor den påståede svig med EU-midler fandt sted.

Forsvaret borede i, hvorvidt Jørn Dohrmann havde set mailen eller ej. Det samme gjorde sig gældende ved Rikke Karlsson vidneudsagn under mandagens retsmøde.

"Når man ikke mener, at man er medlem af Meld, så kunne man vel have svaret Mortens mail, og spurgt ind til det?" spurgte Peter Trudsø, der er forsvarer i sagen.

Begge tidligere MEP'er var bestyrelsesmedlemmer fra den stiftende generalforsamlingen i 2014. Den udsendte indkaldelse var til generalforsamlingen 2015.

Rikke Karlsson svarede mandag, at hun aldrig har set indkaldelsen. Den påstand gentog Jørn Dohrmann ved retsmødet tirsdag.

Men i mailen til DF'erne står der, at generalforsamlingen afholdes og at ”I behøver ikke at prioritere det, men I skulle have info”.

Afsluttet med en smiley og et "Morten".

Anklagemyndigheden spurgte Jørn Dorhmann: ”Var det meningen, at din assistent skulle prioritere mails for dig?

”Det var sådan, at vi kunne fange de mails, der var vigtige, og reagere på dém,” svarede Jørn Dohrmann, med henvisning til den store mængde af mails, som flere i sagen, forsvaret inkluderet, har påpeget, at en EU-parlamentariker modtager.

Både Jørn Dohrmann og Rikke Karlsson anklager Morten Messerschmidt for at have påtegnet dem som bestyrelsesmedlemmer i Meld uden deres viden. Men også for at have forsøgt at presse dem til senere at underskrive udgiftsbilag fra Meld gennem sin daværende assistent, Søren Peter Jensen, hvilket havde involveret dem i sagen.

”Hvis jeg ikke skrev under, så fik vi jo ikke nogen penge,” sagde Jørn Dohrmann, som dermed lægger sig tæt op ad Rikke Karlssons forklaring fra dagen før.

Ingen af de to valgte at underskrive.

Søren Peter Jensen er også tiltalt for dokumentfalsk, men har søgt om forfald og får dermed sin sag behandlet på et senere tidspunkt. Grundlaget for forfald er ukendt.

Dårlig stemning i DF-gruppen
Relationerne mellem de fire daværende europaparlamentarikere i DF-delegationen har også været et omdrejningspunkt i sagen. Udover Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann var Anders Vistisen (DF) og Morten Messerschmidt med i gruppen.

Anders Vistisen, der i 2015 var kasserer i Meld, kom på mandagens retsmøde med denne kommentar:

”Jeg kan sige, at de i det halve år efter generalforsamlingen, til alle vores gruppemøder, agerede fuldstændigt som om, at de var en del af bestyrelsen. Så deres reaktion overrasker mig meget,” sagde Anders Vistisen med henvisning til Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann.

Det modsagde Jørn Dohrmann under sin vidneforklaring tirsdag:

"Der var lagt op til, at vi skulle afholde gruppemøder, men stemningen var ikke rigtigt til det," svarede Jørn Dohrmann, fra vidneskranken.

Anklagemyndigheden undrede sig over hvad ”stemningen” betød.

”Jeg tror ikke, at det var nogen hemmelighed, at der var noget konflikt mellem Morten og Rikke. Så det røg lidt ud i sandet,” sagde Jørn Dohrmann.

Foran Retten i Lyngby gik Dohrmann til angreb på Morten Messerschmidt og Anders Vistisen. Her hentydede han til de få møder, han mener, der reelt blev afholdt i DF-delegationen:

”Det var helt klart for mig, at Morten og Anders Vistisen holdt formøder, hvor tingene så blev besluttet,” og forsatte: ”Det, med at folk holdt møder uden andre, og prøvede at tvinge tingene igennem, havde en dræbende effekt”.

Anders Vistisen har tidligere været sigtet i sagen.

Rumænsk senator: "Ikke min underskrift"
Vi afslutter dagens overblik ved den sidste vidneforklaring.

EU-partier må ikke modtage EU-støtte, hvis de udelukkende har medlemmer fra et enkelt land. Et centralt dokument i sagen er derfor listen over de 10 ikke-danske medlemmer i Meld. Den daværende rumænske senator Cristian Radulescus blev afhørt over videokonference, han var opgjort på listen. 

”På et tidspunkt, så har jeg skrevet under på noget for, at der kunne dannes sådan et parti,” sagde den tidligere rumænske senator, med henvisning til Meld, men mente ikke nødvendigvis, at han havde været medlem af EU-alliancen.

Anklagemyndigheden fandt en indmeldelsesblanket til Meld frem. Den havde en underskrift, de rette oplysninger på Cristian Radulescus, samt en kopi af senatorens ID-kort.

Er det dette dokument, som du henviser til?

”Nej, min håndskrift er meget værre end det her.”

Genkender vidnet dokumentet?

"Nej, det er ikke engang min underskrift."

Det undrede anklagemyndigheden, og de spurgte endnu engang indtil, hvorvidt det var vidnets underskrift:

"Nej, som jeg fortalte før, er det for mig nemt at genkende min egen skrift, og den er langt grimmere end det," sagde Cristian Radulescus.

Nej, som jeg fortalte før, er det for mig nemt at genkende min egen skrift, og den er langt grimmere end det.

Cristian Radulescus, gennem videokonference.

Han afviste både at have været inviteret til Meld-konferencen og generelt at have mødt nogen fra Meld.

Onsdagens retsmøde byder på tre vidneforklaringer over videokonference. Retten afgør også, hvorvidt strafudmåling og hovedforhandling må TV-transmitteres.

Overblik

Få det fulde overblik og tidslinje her.

Læs overblikket fra de første retsdage:

Paragrafferne:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00