Efter 112 år skifter magten på Frederiksberg: Michael Vindfeldt er ny borgmester

Et nyt rødt flertal i Frederiksberg Kommune bliver enden på en 112 år lang æra af konservative borgmestre. Det foregik ikke uden drama, da den røde fløj skulle udpege Michael Vindfeldt som ny borgmester i kommunen. 

Simon Aggesen (K) mister borgmesterposten, og dermed er 112 år med konservative borgmestre i Frederiksberg Kommune slut.
Simon Aggesen (K) mister borgmesterposten, og dermed er 112 år med konservative borgmestre i Frederiksberg Kommune slut.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

FREDERIKSBERG: Simon Aggesen (K) træder ud af borgmesterkontoret på Frederiksberg Rådhus til en horde af journalister, der venter i spænding på hans reaktion.

“Frederiksberg-borgerne har talt, og det blev et styrket Konservativt Folkeparti. Når det er sagt, når blå blok samlet set ikke helt i mål,” sagde Simon Aggesen ovenpå aftenens valgresultat.

De sidste 112 år har Frederiksbergs borgmesterkæde hængt om halsen på en konservativ borgmester, men det er slut nu. Natten til onsdag blev det nemlig tydeligt, at der er rødt flertal i Frederiksberg Kommune med 50,5 procent af stemmerne.

Det stod dog ikke klart på forhånd, om det ville være Lone Loklindt (R) eller Michael Vindfeldt (S), der skulle overtage borgmesterposten. Og derfor løb journalisterne også frem og tilbage på rådhuset i timerne efter valgresultatet for at følge det politiske spil om borgmesterposten, hvor alle muligheder stod åbne.

“Døren her er åben, og min telefon er på høj,” sagde Simon Aggesen, mens det røde valgforbund ifølge Lone Loklindt sad i forhandlingslokalet for at snakke om “hvad der er vigtigt for os”.

Tidligt onsdag morgen kunne det røde flertal bestående af Enhedslisten, Radikale, SF og Socialdemokratiet så træde frem med en ny konstitueringsaftale, der betyder, at Michael Vindfeldt er bliver ny borgmester. Og det betyder altså enden på en historisk konservativ højborg.

Fakta: Frederiksberg Kommune
 • Der er 103.000 indbyggere i Frederiksberg Kommune.
 • Konservative har siddet på borgmesterposten de sidste 112 år.
 • Simon Aggesen (K) blev borgmester i kommunen for 2,5 år siden som den tiende konservative borgmester i rækken.
 • Hver tredje vælger i Frederiksberg skal stemme for første gang i kommunen.
 • De seneste fem borgmestre i Frederiksberg er:
  • Simon Aggesen (K)
  • Jørgen Glenthøj (K)
  • Mads Lebech (K)
  • John Winther (K)
  • Arne Stæhr Johansen (K)

Et tæt løb

Spørgsmålet om, hvem der efter valget kan kalde sig Frederiksbergs borgmester, har været en af kommunalvalgets allerstørste gysere. Ved sidste valg var det kun 168 stemmer, der afgjorde, at de konservative kunne fortsætte den grønne borgmesterrække. 

Og spændingen om, hvordan natten ville ende, var da også til at tage og føle på i timerne op til det afgørende øjeblik på Frederiksberg Rådhus.

Klokken 20 stod en række kamerafolk klar til at filme, da valgstedet på Frederiksberg Rådhus lukkede. Men lige da der skal til at ringes med klokken, kommer en mand ind for at stemme, og få minutter efter dumper to forsinkede borgere mere ind.

“Muligvis var det de to sidste afgørende stemmer,” lød det med et smil fra formanden for valgstyrerne.

Og borgmesterkandidaterne på Frederiksberg har da også været enige om, at det ville blive et tæt løb.

“Jeg ville ikke spille penge på, hvem der bliver borgmester, for jeg aner det simpelthen ikke,” sagde Socialdemokratiets Michael Vindfeldt (S) kort efter, at de sidste stemmer er givet. 

Heller ikke Radikales borgmesterkandidat ville udelukke nogen scenarier, før stemmerne var talt op.

“Alt kan komme i spil. Men jeg går selvfølgelig efter at blive den første kvindelige borgmester på Frederiksberg, fordi der er brug for at få ny luft ind på rådhuset,” sagde Lone Loklindt tirsdag aften.

Onsdag morgen stod det så klart, at der nu for første gang i over 100 år kommer ny luft på Frederiksberg Rådhus. Dog ikke i form af en kvindelig borgmester.

"Frederiksberg har fået nyt makkerpar i form af mig som borgmester og Lone (Loklindt red.) som viceborgmester," lød det tidligt onsdag morgen fra Michael Vindfeldt.

Enhedslisten bliver største parti i rød blok på Frederiksberg med seks mandater, mens Socialdemokratiet og Radikale får henholdsvis fem og tre mandater. 

"Det er ikke mig, der vælter De Konservative efter 112 år. Det er et samlet hold, der har vundet," lød det fra den nye borgmester Michael Vindfeldt onsdag morgen.

Turbulent borgmestertid for Aggesen

Det var ikke meget, man nåede at se til Simon Aggesen på Frederiksberg Rådhus på valgnatten.

Før valgresultaterne blev offentliggjort, lykkedes det ham at ankomme, uden at en eneste af de fremmødte journalister opdagede det, og det var der måske en grund til.

En skandaløs boligsag har nemlig jagtet den afgående borgmester i over et år. Simon Aggesen har tjent 11 millioner kroner på at have købt en 460 kvadratmeter stor lejlighed på Frederiksberg, samtidig med at han rent politisk kæmpede imod det ulige boligmarked i området.

Kritiske røster vil mene, at sagen kan have haft betydning for Konservatives valg på Frederiksberg. Men alligevel har partiet haft fremgang siden kommunalvalget i 2017, da de i denne omgang har fået 40,4 procent af stemmerne. Det var bare ikke nok til at holde fast i borgmesterposten.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, Mellem, bestyrelsesmedlem, Urban Power, fhv. borgmester (K), Frederiksberg Kommune
cand.jur. (Københavns Uni.)

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

Michael Vindfeldt

Borgmester (S), Frederiksberg Kommune

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024