Analyse af 
Jakob Nielsen

Efter fire års uro ligner det en svær aften for Slagelses borgmester

Nye valgforbund kan gøre det svært for John Dyrby Paulsen at fastholde magten i Slagelse – men for fire år siden løste han en anden svær situation med stor kreativitet. 

John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) under de dramatiske forhandlinger i 2017. Denne gang ser det ikke ud til, at de to kan redde hinanden
John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) under de dramatiske forhandlinger i 2017. Denne gang ser det ikke ud til, at de to kan redde hinandenFoto: /ritzau/Lars Krabbe
Jakob Nielsen

Jeg er ikke så vild med, når journalister kalder Slagelse for "Danmarks giftigste byråd". Heller ikke selv om, vi også har brugt formuleringen her på Altinget. 

Udtrykket kan få det til at lyde som om, problemerne i Slagelse sidder i væggene og ikke skyldes konkrete personers handlinger. Sådan er det ikke. 

Nogle af problemerne kan spores helt tilbage til kommunalreformen i 2007, da Slagelse blev lagt sammen med Korsør, Skælskør og Hashøj Kommuner. Pludselig skulle politikere fra de gamle købstæder slås om posterne, og det medførte mange magtkampe – også internt i partierne. Nogle af dem udkæmpes stadig.

Men det hele eksploderede i slutningen af forrige periode. En svag Venstre-borgmester mistede styringen med kommunen, da han ikke længere ville bidrage med penge til et vildt brintbusprojekt, som Villum Christensen kørte frem.

Efter valget var Villum Christensen – trods et skidt valg med blot 390 stemmer – tungen på vægtskålen. Han var uvenner med Venstre, men havde omvendt lovet, at han ikke ville hjælpe rød blok til magten. Det var kaotisk.

Det endte som bekendt med fup-aftalen om at dele borgmesterposten. Bundlinjen var, at Villum Christensen bragte John Dyrby Paulsen (S) og rød blok til magten. Allerede den gang stod det klart, at aftalen om at dele borgmesterposten ikke var det papir værd, den var skrevet på

Kaos fortsatte

Der blev indgået en bred aftale om udvalgsposter. Men få måneder efter valget brød kaos ud igen, da Villum Christensen og John Dyrby skrottede den aftalte fordeling af udvalgsposter og snuppede alle vigtige poster selv. 
Det var sandsynligvis i strid med Styrelsesloven – og der blev også anlagt en sag.

Men efter noget tid valgte oppositionen at indgå et forlig. De frygtede, at sagen ikke ville være afgjort inden valget i dag – og dermed skygge for politiske uenigheder.

Men uroen fortsatte.

Både i SF og DF forlod frontfiguren partiet og blev løsgængere. og Dyrby ekskluderede sin egen partifælle gennem 40 år Steen Olsen for at være illoyal. Imens blev der lavet smalle forlig om budget og andet. Intet bredt samarbejde i Slagelse.

Netop Steen Olsen førte til valgkampens mest omtalte episode, da han forleden serverede grillpølser (han var jo selv blevet "grillet") i Skælskør og fik gæsterne til at synge med på en lejlighedssang, der gjorde en smule grin med John Dyrby. 

"Et borgmesterpjok, som er gemen / Men til sidst han viljen fik / For han tålte ikke Steens kritik", lød det på melodien til Yellow Submarine.

Det var måske ikke så overraskende – men lidt overraskende var det, at der blandt festsangerne både var en socialdemokratisk politiker og Venstres spidskandidat Knud Vincents. John Dyrby var ikke sen til at beskylde dem for "latterliggørelse, spot, spe og hån".

Nye forbund presser Dyrby

Og hvad er så situationen, inden valgstederne lukker?

John Dyrby Paulsen står på mange måder i en svær situation. To af de partier, der var med til at gøre ham til borgmester i 2017, er nemlig gået i valgforbund med andre: 

SF er gået i valgforbund med Radikale - og de to partier har efter sigende lovet at holde sammen, når der skal konstitueres i nat. Om ikke andet vil de nok sælge sig dyrt.

Liberal Alliance, der sikrede Dyrby det sidste mandat, er tilbage i valgforbund med V, K og Nye Borgerlige. Dyrbys nære kompagnon, Villum Christensen, er kun nummer 2 på LA's liste, og det er tvivlsomt, om han selv kan blive valgt ind. 

Til gengæld er Dansk Folkeparti måske villige til at hjælpe John Dyrby - men partiet har mistet sin store stemmesluger ved sidste valg, Ann Sibbern, der blev løsgænger og ikke genopstiller.

Alt i alt kan det blive en svær aften for John Dyrby - og en aften, hvor borgmesterposten kan ende mange forskellige steder. Den socialdemokratiske spidskandidat nyder formentlig godt af en borgmestereffekt, lige som han har vist sig at være en dygtig taktiker, når det hele spidser til. Der er næppe andre politikere i Slagelse med lige så meget is i maven.

Det bliver spændende at se, hvordan vælgerne i Slagelse reagerer på de sidste fire års begivenheder.

-----

Danmarks Radios podcast Genstart har kigget nærmere på, hvad der egentlig skete for fire år siden i Slagelse. Du kan høre deres udsendelse her.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

Knud Vincents

Borgmester (V), Slagelse Kommune

0:000:00