Efter tre års kamp: Regeringen må opgive tvangsoversættelser af prædikener

Regeringen kan ikke gennemføre sin plan om oversættelse af prædikener til dansk. Selvom det ikke er meldt direkte ud, er forslaget ikke længere at finde i regeringens lovprogram. Men regeringen ”ønsker fortsat at skabe større åbenhed om religiøse forkynderes prædikener,” siger kirkeministeren.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Paula Larrain

Det skabte omfattende debat og protester fra det samlede bispekollegium plus mange andre, da regeringen for tre år siden bebudede et lovforslag, der skulle kigge alle trossamfund efter i kortene.

Konkret ville regeringen kræve en oversættelse af samtlige ikke-danske prædikener, så man ad den vej kunne undgå hadprædikanter. Men meget tyder på, at vejen er spærret.

Det står nu klart, at Socialdemokratiet efter tre år i regeringskontorene og med et folketingsvalg rundt om hjørnet ikke har den nødvendige opbakning hverken til højre eller til venstre i salen.

For en uge siden var partierne i blå blok samlet til møde hos kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), hvor de blå gentog, at de ikke ønsker den brede model, der rammer alle trossamfund.

”Som jeg kan forstå det, er der ikke et lovforslag på trapperne,” siger kirkeordfører fra Venstre Louise Schack Elholm (V).

”Regeringen gentog, at de ville have en lov, der gjaldt alle trossamfund, og vi gentog, at det ville vi ikke være med til, fordi det ville ramme forkert. For det er først og fremmest ikke de anerkendte trossamfund, der har problemerne, men de ikke-anerkendte. Og de ville så ikke være omfattet af regeringens forslag. Så det er ikke kommet videre end det,” siger Schack Elholm, som heller ikke blev mødt af et konkret løsningsforslag. 

{{toplink}}
Læs også

Loven skulle især ramme ekstreme muslimer, men da man ikke må diskriminere mellem trossamfundene, ville det også ramme for eksempel katolske messer, frikirker for udlændinge og andre mindretalsmenigheder.

Det har fået modstandere i både ind- og udland til at lange ud efter regeringens idé, som de har kaldt et "signal om mistillid og kontrol" og et udtryk for en "bekymrende anti-liberal retning", som skaber en "stærk bekymring" for religionsfriheden.

 

0:000:00