Eksperter: Aflivning af millioner af mink forbedrer luftkvalitet og miljø

AMMONIAK: Med aflivningen af alle danske mink står Danmark til at leve op til EU-krav om at nedbringe udledningen af ammoniak, lyder det fra eksperter. 

Aflivningen af næsten 17 millioner mink vil få en positiv effekt for luftkvaliteten og miljøet i Danmark.

Det vurderer flere eksperter overfor Altinget.

Ammoniakudledning fra minkene skader nemlig for det første den natur, der ligger i nærheden af minkfarmene. Og for det andet bidrager udledningen også til luftforurening og er derved medvirkende årsag til de over 4.000 for tidlige dødsfald i Danmark hvert år.

I Danmarks Naturfredningsforening anerkender landbrugspolitisk seniorrådgiver Lisbet Ogstrup, at en nedlukning af minkproduktionen vil være et betydeligt løft til den ammoniakfølsomme natur.

”Det vil være til fordel for truede orkidéer og andre sjældne arter, som ikke kan overleve, hvis belastningen af ammoniak ikke bliver mindre. Og udledningerne fra minkfarme er et stort problem,” siger hun.

Faktisk betyder aflivningen af alle mink, at Danmark kan leve op til EU-kravet om at nedbringe ammoniakudledningen fra landbruget med 24 procent - noget, som man fra dansk side har haft meget svært ved at leve op til.

Også godt for EU-mål
Nogle af landets førende eksperter på området vurderer således, at regeringens beslutning om at aflive alle danske mink vil være nok til at bringe ammoniakudledningen tilstrækkeligt ned fra 2021.

”Det ser ud til, at man når i mål med 24 procentsmålet ved at slå alle mink ned. Når der ikke er nogen mink i 2021, så vil der ikke være nogen ammoniakudledning fra mink,” siger chefkonsulent ved Aarhus Universitet Ole-Kenneth Nielsen og fortsætter:

”Spørgsmålet er naturligvis, om erhvervet opstår igen. Men det er vist de færreste, der forestiller sig, at det kan nå op på samme niveau som i dag. I hvert fald indenfor en overskuelig fremtid.”

Brian H. Jacobsen, der er seniorforsker på Københavns Universitet, vurderer også, at Danmark når sine EU-forpligtelser, når alle mink er aflivet.

Mogens Jensen skal i samråd om Mink-sagen i dag kl. 13.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, hvor du får endnu mere baggrund og politiske kommentarer om sagen. 

Forrige artikel Magnus Heunicke testes for corona på grund af smitte i sin husstand Magnus Heunicke testes for corona på grund af smitte i sin husstand Næste artikel Socialstyrelsen får ny direktør Socialstyrelsen får ny direktør