Eksperter hælder central del af regeringens havplan ad brættet: Der er ikke 30 procent beskyttet natur

Regeringen kan ikke regne alle naturområderne i havplanen med som reelt beskyttede områder, vurderer Biodiversitetsrådet i ny rapport. Havet er ikke tilstrækkeligt sikret mod bundslæbende fiskeri på områderne, lyder det.

Fiskeriet er arealmæssigt den største udfordring, hvis 30 procent af havet skal være reelt beskyttet, vurderer Biodiversitetsrådet.
Fiskeriet er arealmæssigt den største udfordring, hvis 30 procent af havet skal være reelt beskyttet, vurderer Biodiversitetsrådet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp Hjalte T. H. Kragesteen

S-regeringen har sagt, at den nye havplan bringer Danmark op på 30 procent beskyttet natur på havet. Men der tager den fejl.

Det vurderer det uafhængige ekspertorgan Biodiversitetsrådet i en ny rapport.

Vi kan se, at der i 17,2 procent ikke er et generelt forbud mod bundslæbende redskaber. Og når der ikke er det, så er biodiversiteten på havbunden jo ikke beskyttet.

Ifølge eksperterne er det ”højst 12 procent” af havarealet, der med ”stor sikkerhed” kan betegnes som beskyttet.

Selvom yderligere havområder er omfattet af diverse naturbeskyttelsesordninger, kan det ikke tælles med, lyder det fra Biodiversitetsrådet.

”Vi kan se, at der i 17,2 procent ikke er et generelt forbud mod bundslæbende redskaber. Og når der ikke er det, så er biodiversiteten på havbunden jo ikke beskyttet,” siger forperson Signe Normand, der også er professor i økoinformatik og biodiversitet samt centerleder på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet.

S-regeringens udpegning af 4,1 procent strengt beskyttede arealer får til gengæld det grønne stempel af natureksperterne.