EU-kommissærer foreslår fælles system for indkøb af forsvarsmateriel

”Et stærkere EU betyder et stærkere Nato,” siger Margrethe Vestager, mens kommissionen foreslår at investere milliarder i at købe våben og andet militært materiel i fællesskab. Udspillet kommer to uger før Danmarks folkeafstemning om EU-forsvar.

Margrethe Vestager var som ledende næstformand med til at præsentere EU-Kommissionens nye forslag om fælles forsvarsindkøb.
Margrethe Vestager var som ledende næstformand med til at præsentere EU-Kommissionens nye forslag om fælles forsvarsindkøb.Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Ruslands krig mod Ukraine har understreget, at Europa har brug for at investere meget mere i våben, og at vi skal gøre det i fællesskab. Det mener i hvert fald EU-Kommissionen, som nu bryder et tabu ved at foreslå fælleseuropæisk indkøb af forsvarsmateriel.

”Det er et chok, at krigen er vendt tilbage til Europa. Men det må ikke lamme os,” sagde Margrethe Vestager, der er ledende næstformand i kommissionen, da hun onsdag præsenterede forslaget sammen med andre kommissærer.

”Vi har behov for overblik over, hvad vi har, hvad vi mangler, og hvordan vi bedst kan koordinere anskaffelsen af det. Der er et meget klart behov for at bruge flere penge på forsvar, men det handler også om at bruge dem bedre og klogere i fællesskab,” sagde Vestager.

”Det bliver efter samme princip, som da vi indkøbte vacciner mod covid19 i fællesskab: ved at købe ind sammen får vi en bedre handel ud af det,” sagde hun:

”Strategien handler ikke om at duplikere Nato, tværtimod. Et stærkere EU betyder et stærkere Nato.”

Udspillet kommer præcis to uger før, at danskerne skal til folkeafstemning om afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Det står ikke umiddelbart klart, hvilke dele af de nye planer, Danmark vil kunne deltage i, hvis forbeholdet består.

Det er et chok, at krigen er vendt tilbage til Europa. Men det må ikke lamme os.

Margrethe Vestager
Ledende næstformand i EU-Kommissionen

For eksempel kan danske virksomheder godt byde ind på Den Europæiske Forsvarsfond, men Danmark deltager ikke i EU’s Forsvarsagentur, selv om de to instanser arbejder tæt sammen. Danmark er heller ikke med i EU’s militære udviklingsprogram PESCO.

Det nye udspil fra kommissionen kommer efter opfordring fra de europæiske stats- og regeringsledere, der under et topmøde i Versailles i marts bad om en analyse af manglerne i EU-landenes militære investeringer.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00