Europa-Parlamentet vil ikke tage DF's penge retur

EU-MIDLER: På grund af mistanke om svig vil Europa-Parlamentet først lade Dansk Folkeparti betale en million støttekroner tilbage, når EU's anti-svindelkontor har undersøgt sagen.

BRUXELLES: Europa-Parlamentet er ikke klar til at imødekomme Dansk Folkepartis ønske om at tilbagebetale en million EU-støttekroner.

Parlamentet vil afvente, at EU's anti-svindelenhed OLAF er færdig med sin undersøgelse af sagen.

Sådan lyder det fra Europa-Parlamentet efter et møde med Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisen mandag.

“Der har tidligere været modstridende udtalelser, erklæringer har været ukorrekte, og der er mistanke om svindel. Derfor vil sagen under alle omstændigheder gå gennem OLAF. De har ressourcer, som parlamentet ikke har,” siger talsmand for Europa-Parlamentet Marjory van den Broeke til Altinget.

Læs også: DF vil betale en million tilbage til EU

Mødet mellem Europa-Parlamentet og Anders Vistisen kommer, efter partiet fredag erklærede, at man vil betale alle de støttemidler tilbage, som Dansk Folkeparti har modtaget fra det omdiskuterede europæiske parti MELD og den tilhørende fond FELD.

Eksperter har tidligere sået tvivl om, hvorvidt midlerne i flere tilfælde er brugt i strid med EU's regler.

Sandt og usandt
Ifølge Marjory van den Broeke er der tale om "en meget kompliceret” sag.

“Der er indikationer på, at udtalelser og erklæringer, der er blevet indgivet til os er usande. Det er for kompliceret for Parlamentet at skulle gå ind i, hvad der er sandt og usandt. Derfor lader vi OLAF lave sin undersøgelse først,” siger talsmanden.

Overblik: DF tilbagebetaler EU for julekort, meningsmålinger og bøger om frådseri

I 2014 var den gennemsnitlige varighed af en efterforskning hos OLAF 21 måneder.

Vistisen vil stille pengene til rådighed
Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet Anders Vistisen kalder det “helt fair”, at Parlamentet vil afvente OLAF-undersøgelsen.

Han fortæller til Altinget, at mødet blev holdt i en “konstruktiv atmosfære”.

”Det vigtige for os er, at Europa-Parlamentet bekræfter, at beløbet dækker den fulde tilbagebetaling. Derefter stiller vi pengene til rådighed,” siger Anders Vistisen og fortsætter:

”Hvordan Europa-Parlamentet så kan absorbere det, er mere deres ansvar. Hvis de først kan gøre det, når undersøgelsen er slut, så finder vi en anden måde at stille pengene til rådighed på.”

Et politisk, moralsk valg
Anders Vistisen, der selv har siddet som kasserer i MELD siden november 2014, understreger, at det er partiets overbevisning, at de har fulgt reglerne for EU-støtte. 

”Det er et politisk, moralsk valg at tilbagebetale beløbet. Vi har hele tiden holdt på, at de her udgifter er efter bogen. De er også blevet godkendt af Europa-Parlamentet. Og hvis de mener, der er problemer, skulle de nok ikke have godkendt dem i første omgang.”

Anders Vistisen skal mødes med Europa-Parlamentet igen for at diskutere sagen.

“Hr. Vistisen vil gerne betale pengene tilbage, og parlamentet er villig til at se på det igen – hvad vi kan, og hvad vi ikke kan gøre. Men bare at tilbagebetale pengene er ikke muligt,” siger Marjory van den Broeke.

Forrige artikel Blå partier vil gøre op med asylsystemet Blå partier vil gøre op med asylsystemet Næste artikel Rød blok lammer satspuljeforhandlinger Rød blok lammer satspuljeforhandlinger