Fik du læst? Sjúrður Skaale laver standup og færøsk rap

Altinget har i årets løb spurgt folketingsmedlemmer, hvad de gør for at lade batterierne op udenfor Christiansborg. I september talte vi med det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale. 

Altinget har i årets løb spurgt folketingsmedlemmer, hvad de gør for at lade batterierne op udenfor Christiansborg. Interviewet med Sjúrður Skaale (JF) blev bragt i Altinget Magasin i september 2022. 
Altinget har i årets løb spurgt folketingsmedlemmer, hvad de gør for at lade batterierne op udenfor Christiansborg. Interviewet med Sjúrður Skaale (JF) blev bragt i Altinget Magasin i september 2022. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Laura Bejder JensenMathias Bach

Bragt i Altinget Magasin i september 2022 

Set

Når jeg ser serier, er det ofte nogle, der er spændende fra et politisk perspektiv. ’Borgen’ og ’Krag & Virkner’ på Danmarks Radio. Den slags.

Men jeg synes, at serier tager utrolig meget tid. Jeg har ikke nogen serier, jeg er i gang med i øjeblikket. 'Krag & Virkner' så jeg på en aften, og det var superfint. Men jeg kan bare bedre lide at bruge tid på bøger end på tv. 

Læst

Jeg kan godt lide at læse biografier og klassiske romaner. Jeg er lige i gang med det sidste bind af Karl Ove Knausgårds roman ’Ulvene fra evighedens skov’. Knausgård er min store helt i litteraturen, og jeg tror, at jeg har læst 7.000 sider af hans værker. Han lægger sig som modvægt til det politiske, som handler meget om at diskutere ting på systemniveau.

Blå bog

Sjúrður Skaale 

  • Privat: Født 8. marts 1967 i Tórshavn. Opvokset og bosat på Færøerne. Gift med cand.psyk.aut. Súsanna O. Skaale. 
  • Karriere: Valgt til Folketinget for det færøske Socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, første gang i 2011. Forfatter, standupkomiker samt tidligere journalist og medlem af Lagtinget på Færøerne. 
  • Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 1997. 

Knausgård har det omvendte perspektiv og fokuserer på de ganske små detaljer i hverdagen. Det, som er vores liv i virkeligheden. Det, synes jeg, er utrolig godt: At komme tilbage til de helt små detaljer, som livet egentlig består af.

Jeg synes, litteraturen giver et langt mere sandt billede af virkeligheden end politiske tænkere. De tænker meget på systemniveau, mens litteraturen giver en forankring i hverdagen, som er meget vigtig for mig. 

Hørt 

Jeg har lige lyttet til den borgerlige ideolog Douglas Murrays bog ’The War on the West’, selvom jeg er socialdemokrat. Jeg synes, at det er vigtigt, at man som politiker ikke kun hører sine egne vinkler på tingene, men også andres perspektiver. Så lytter jeg også meget til ’The Daily’ fra New York Times. Det er en virkelig god opdatering på amerikansk politik og global politik i det hele taget. 

Jeg er ikke nogen musikfyr, men det er ofte de klassiske rockkæmper, jeg har i ørene, når jeg sidder i romaskinen. Når jeg bare skal give alt, jeg har, hører jeg sådan noget som AC/DC, og ’Highway to Hell’ giver bare noget til musklerne. Jeg kan også gå helt tilbage til Deep Purple. 

Gjort

Jeg kan godt lide at være udendørs, og jeg har en ambition om at betræde alle Færøernes 340 fjelde. Når du står på en fjeldtop, får du et andet perspektiv på hverdagens bekymringer, fordi så ser du, hvor betydningsløse de er i det store billede. Og hvor meningsløst det er at lade sig opsluge af dem.

Politiske vitaminer

Politik er vigtigt, men der er også et liv udenfor politik. I årets løb har Altinget Magasin spurgt folketingspolitikere, hvad de gør for at koble af, samle inspiration og energi, når de ikke lægger arm med andre politikere på Christiansborg. 

Det bliver aldrig mørkt på Færøerne, så man kan gå nogle rigtig lange ture. Jeg tager også 100 svømmetag i havet hver dag. Jeg gør det altid på Færøerne, og jeg plejer også at gøre det, når jeg er i København. Det er som, hvis du forestiller dig et mudret glas vand, hvor forureningen synker til bunds. Alle dine tanker forsvinder, for det er kun dig og det iskolde vand. Og det chok er jeg blevet lidt afhængig af faktisk. 

Jeg laver også noget standupcomedy, selvom det bliver ikke til så meget, når jeg arbejder. Jeg har en masse figurer, der laver færøsk rap. Jeg er ufatteligt umusikalsk. Jeg kan slet ikke synge eller spille på noget som helst instrument, men jeg har en rimelig sans for rytme. En kammerat og jeg har også et koncept, som hedder ’peber og salt’, og der har vi nogle store shows en gang imellem. Sidste gang tiltrak vi 2.000 mennesker på Færøerne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sjúrður Skaale

MF (JF), næstformand, Færøudvalget
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024