Fik du læst? Vanopslagh gearer ned med Tolstoj og ekstrem kampsport

Altinget har i årets løb spurgt folketingsmedlemmer, hvad de gør for at lade batterierne op udenfor Christiansborg. I maj talte vi med Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh. 

Altinget har i årets løb spurgt folketingsmedlemmer, hvad de gør for at lade batterierne op udenfor Christiansborg. Interviewet med Alex Vanopslagh (LA) blev bragt i Altinget Magasin i maj 2022. 
Altinget har i årets løb spurgt folketingsmedlemmer, hvad de gør for at lade batterierne op udenfor Christiansborg. Interviewet med Alex Vanopslagh (LA) blev bragt i Altinget Magasin i maj 2022. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

Bragt i Altinget Magasin i maj 2022 

Set 

Jeg altid været glad for kampsport og har selv dyrket det i mange år, så jeg ser en del UFC (Ultimate Fighting Championship, red.) – det er nogle MMA-kampe – og det foregår som regel i USA, så det sendes ofte natten til søndag. Det er jo en passion og en interesse, så jeg synes, det er underholdende at se, og det er en hyggelig lille tradition, jeg prøver at få presset ind søndag morgen.

Jeg kan godt have lidt svært ved at blive grebet af serier. Jeg har været utrolig glad for Succession og Peaky Blinders. Jeg tror min udfordring med serier er, at når jeg først bliver bidt, så kommer jeg til at bingewatche den helt vildt. Jeg ved egentlig ikke, hvor afslappende det er. Det går jo tit ud over nattesøvnen. 

Hørt 

Jeg læser meget skønlitteratur – og så kan jeg godt lide at lytte til den bog, jeg er i gang med at læse.

Blå bog

Alex Vanopslagh 

  • Privat: Født 17. oktober 1991 i Épernay i Frankrig. Opvokset i Struer men er nu bosat i København. Far til Milton på fem år. 
  • Karriere: Formand for Liberal Alliance siden 2019. Valgt til Folketinget første gang i 2019 i Vestjyllands Storkreds. Tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom, medlem af Københavns borgerrepræsentation og Public Affairs konsulent i Grace Public Affairs. 
  • Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2017 og bachelor i statskundskab fra Syddansk Universitet i 2014. 
Jeg finder frem til det sted i lydbogen, hvor jeg er kommet til i den fysiske bog, og så kan jeg gå og lytte til det i løbet af dagen og så læse videre, når jeg skal i seng om aftenen.

Jeg har også en virkelig mærkelig broget musiksmag, som nok falder i tre dele. Særligt da jeg var yngre, var jeg meget glad for det, man måske i bredere kredse ville kalde heavy metal, men i den lidt hårdere genre - sådan lidt dødsmetal-agtigt. Jeg kan stadig godt lide musikken, men jeg lytter bare ikke så meget til det længere.

Og så i den helt anden ende, så kan jeg godt lide helt old school rapmusik. Og i tillæg til det er jeg meget glad for jazz eller hiphop. 

Læst 

Jeg har efterhånden givet mig den vane at læse, inden jeg går i seng. Det er mest skønlitteratur. Forrige sommer læste jeg Krig og fred af Tolstoj, og det var bare et mesterværk. Jeg tror, jeg læste de der 1.500 sider på en uge. Det kom bag på mig, hvor grebet jeg blev af den. Det er jo en lang roman, som selvfølgelig både handler om de enkelte personers liv og kærlighed, men også om den relativt lange krig, der var, da Napoleon forsøgte at invadere Rusland.

Det er jo skrækkeligt med os, der vinterbader – det er ligesom veganerne – vi vil hele tiden tale om det og prøve at overbevise alle andre om, at det nærmest er jordens frelse. 

Alex Vanopslagh
Politisk leder, MF (LA)

Jeg slapper godt af med litteraturen, fordi man glemmer sig selv og kommer ind i en anden verden. Særligt med de store klassikere, så handler de ofte om menneskelige følelser og udfordringer, selvom de er skrevet for over 100 år siden. Og de ændrer sig jo grundlæggende ikke, selvom samfundet ændrer sig. Det er tidløst. Så med litteraturen slapper jeg både af og føler, at jeg bliver klogere. 

Gjort 

Jeg kan godt lide at komme ud i naturen, og så er jeg vældig glad for vinterbadning. En del af det at gå ude i naturen er at mærke og høre naturens rungende stilhed, så der synes jeg egentlig, det er bedst ikke at have noget i ørene.

Det er jo skrækkeligt med os, der vinterbader – det er ligesom veganerne – vi vil hele tiden tale om det og prøve at overbevise alle andre om, at det nærmest er jordens frelse. Jeg synes bare, det er en dejlig følelse i kroppen bagefter, og så er der også et element af at presse sig selv. Jeg er ikke sådan en, der lige hopper i vandet i ti sekunder. Jeg er i vandet i fem, seks, syv minutter. Så der går jo sport i det. 

Politiske vitaminer

Politik er vigtigt, men der er også et liv udenfor politik. I årets løb har Altinget Magasin spurgt folketingspolitikere, hvad de gør for at koble af, samle inspiration og energi, når de ikke lægger arm med andre politikere på Christiansborg. 

Det er lidt pinligt at indrømme, men jeg kan godt lide at spille lidt PlayStation. Jeg købte en PlayStation og påstod, at det var for at kunne spille med min søn, men jeg må sande, at jeg også en gang imellem bruger den til at koble af. Det er jo en afslappende måde at være fokuseret på – særligt i en dagligdag, der går i utroligt højt tempo, og hvor man skal forholde sig til skiftende ting. Du har fokus ét sted, på et spil, i nogle timer, og det er jo faktisk det, der er afslappende. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00