Fiskeriet modsætter sig regeringens CO2-skat: Vil lukke store dele af erhvervet ned

Der er ikke reelle omstillingsmuligheder i fiskeriet, og en klimaafgift vil derfor blot føre til færre danske arbejdspladser, advarer dansk fiskeri efter regeringens udspil til en grøn skattereform. Bekymringerne er ”reelle”, mener to topøkonomer.

De danske fiskere opfordrer politikerne til at undtage fiskeriet fra en generel CO2-afgift.
De danske fiskere opfordrer politikerne til at undtage fiskeriet fra en generel CO2-afgift.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Fiskeriet bør undtages for den nye klimaafgift, der frem mod 2030 skal være den drivende kraft i Danmarks grønne omstilling.

Der findes nemlig ikke nogen ”reelle omstillingsmuligheder” for fiskerne, og CO2-skatten vil derfor ikke føre til de ønskede grønne forandringer i erhvervet.

En afgift vil kun betyde en ekstra skat på fiskerne, som dræner erhvervet for økonomi til at omstille sig, når muligheden opstår.

Svend-Erik Andersen
Formand, Danmarks Fiskeriforening

Sådan lyder advarslen nu fra erhvervsorganisationen Danmarks Fiskeriforening, efter at regeringen onsdag præsenterede sit udspil til den første del af en grøn skattereform.

I udspillet foreslår regeringen blandt andet, at fiskeriet pålægges en afgift på 750 kroner per ton CO2 i 2030. Langt størstedelen af erhvervets udledninger kommer fra fartøjernes dieselforbrug.

”På nuværende tidspunkt har vi ikke mulighed for at investere os ud af en omlægning, fordi de grønne brændstoffer, vi ville skulle bruge, ikke eksisterer i et omfang eller prisleje, der vil kunne udgøre et reelt alternativ,” siger fiskeriforeningens formand, Svend-Erik Andersen.

Konsekvensen af regeringens skattereform bliver derfor enten, at store dele af dansk fiskeri vil være tvunget til at lukke ned, eller at der tankes fossile brændsler i andre lande, siger han og opfordrer derfor regeringen til at udskyde afgiften på fiskeriet.

”En afgift vil kun betyde en ekstra skat på fiskerne, som dræner erhvervet for økonomi til at omstille sig, når muligheden opstår,” siger Svend-Erik Andersen.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00