Debat

Folkekirkens Nødhjælp: Religiøse ledere kan sikre kvinders rettigheder

DEBAT: Religion kan være nøglen til forandring i de lande, hvor man ser stort på kvinders rettigheder, skriver Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Religion er normalt henvist til at spille rollen som enten skurk eller offer. Ikke mindst i dansk politik.

Religion er i mange øjnes et udtryk for det ufornuftige, det følelsesladede og ikke mindst problemfyldte. Når fokus på religion optræder på dagsordenen er det enten i form af truet danskhed, forfulgte kristne minoriteter, radikaliserede islamister og terrorister eller undertrykte kvinder, der er ofre for social og religiøs kontrol.

Sjældent – hvis ikke aldrig – beskrives religion som den positive kraft for forandring. Det kort, der får resten af kabalen til at gå op. Det, mener jeg, er en fejl.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Nøglen til forandring
I andre lande, herunder vores fokuslande, er problemet ikke manglende fokus på religion – men derimod dybt konservative (tros)ledere, der ikke anerkender noget for os så banalt som pigers ret til at gå i skole eller kvinders ret til at arve.

I disse lande er religiøse ledere det, vi kalder ”normative gate-keepers”. Og således kan de også være nøglen til forandring. Folkekirkens Nødhjælp har talrige eksempler fra vores internationale arbejde på, hvordan det netop er dialogen med religiøse kræfter, der er nøglen til at løse problemerne. Og ikke kun progressive kræfter. For netop dialogen – og forståelse for den rolle religion spiller – er den eneste måde at skabe varig forandring for piger og kvinder på.

Folkekirkens Nødhjælp har talrige eksempler fra vores internationale arbejde på, hvordan det netop er dialogen med religiøse kræfter, der er nøglen til at løse problemerne.

Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Det har tidligere ikke været noget donorer og politikere ligefrem flokkedes om. Men der blæser nye vinde. Det står tydeligt efter det seneste møde i FN’s Kvindekommission i New York, som Folkekirkens Nødhjælp deltog i sammen med blandt andre ligestillingsminister Karen Ellemann (V).

Dette års møde var ikke en ubetinget succes. I år så vi mange tegn på en globalt stigende fundamentalisering, der trækker den gale vej i forhold til kvinderettigheder og ligestilling. Det blev bekræftet i slutdokumentet fra kvindekommissionen, der er svagere end tidlige år. Især i forhold til seksuelle og reproduktive rettigheder og stereotype forståelser af kvinder og pigers roller i samfundet samt i forhold til beskyttelse af menneskerettighedsaktivister og andre, der kæmper for at fremme disse rettigheder.

Dette står i kontrast til sidste års møde, som set med vores øjne var en succes. Her så vi et mere ambitiøst slutdokument og ikke mindst en begyndende opmærksomhed på religions rolle. Fx var der et storstilet event med trosledere fra en række religioner side om side, der tog afstand til vold mod – og omskæring af – kvinder. ”Not in my name” erklærede de.

Forandring tager tid
Men årets møde var ikke kun tilbagegang. I randen af mødet besluttede et netværk af udviklingsministerier, FN-organisationer og Verdensbanken sammen med trosbaserede udviklingspartnere således at prioritere ’ligestilling og religion’ som en hovedprioritet og lancerede en særlig platform for det – det såkaldte Partnership on Religion and Sustainable Development (PaRD).

Dermed fik vi understreget – og genbekræftet – vigtigheden af at arbejde med de normative forhold omkring ligestilling og ikke mindst at arbejde med religiøse ledere og institutioner.

Så selv om der er al mulig grund til at være skuffet og frustreret over de tilbageskridt på ligestillingsfronten, som vi ser, så er det vigtigt at huske på, at al forandring tager tid. Og som så mange gange før lægges kimen til forandring ikke i den største konferencesal, men i et sidelokale.

Nu er opgaven at vande det frø, der blev sået. Det sker ude i ”felten”. I tæt samarbejde med religiøse ledere og udviklingsministerierne. Vi kender terrænet, og vi er – rustet med tålmodighed og ukuelig optimisme – klar til at gå endnu en runde med lokale ledere om respekten for kvinders fundamentale rettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

0:000:00