Debat

Kønskamp i FN: Trump går efter kvinders rettigheder

DEBAT: USA har med Donald Trump ved styrepinden inviteret de konservative og religiøse modstandere af kvinders rettigheder helt ind i inderkredsen til forhandlingerne ved FN's kvindekommission i New York, skriver Tania Dethlefsen fra Sex & Samfund.

Foto: Nicholas Kamm/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tania Dethlefsen
Vicegeneralsekretær i Sex & Samfund

Lige nu forhandler verdens lande om den årlige ligestillingsaftale ved dette års samling i FN’s kvindekommission i hovedkontoret i New York. Jeg er herovre som medlem af den danske delegation anført af ligestillingsminister Karen Ellemann (V).

Her er vi desværre vidne til, at USA har taget endnu et bekymrende skridt imod kvinders og LGBT-personers rettigheder. USA's nye FN-ambassadør Nikki Haley – der selv er en kendt abortmodstander – har nemlig inkluderet den abort- og LGBT-fjendske organisation Center for Family & Human Rights (C-FAM) og den ærkekonservative tænketank The Heritage Foundation i den officielle amerikanske forhandlingsdelegation.

Værst er C-FAM, der har kørt kampagner om at holde abort ude af FN’s verdensmål og lederen af C-FAM, Austin Ruse, har tidligere støttet Ruslands diskriminerende LGBT-love – og han har udtalt, at lederne af progressive universiteter, hvor fag som moderne kønsstudier praktiseres, skulle ’tages ud på gaden og skydes’.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er på det seneste også kommet i C-FAM’s kikkert, da hun var med til at arrangere ’She Decides’-konferencen, der skaffede opbakning til at imødegå Trumps antiabort-politik rettet mod udviklingslande, den såkaldte Global Gag Rule. C-FAM anklager hende for at holde lande som Kroatien, Ungarn, Malta og Polen uinformeret for at undgå deres modstand mod EU-midler til at imødegå Trumps Global Gag Rule.

Abortmodstandere i inderkredsen 
Inklusionen af C-FAM er foruroligende fordi USA med Trump, Pence og Haley ved styrepinden har inviteret de konservative og religiøse modstandere af kvinders rettigheder helt ind i inderkredsen af den politik, som USA fører ved forhandlingerne.

Det ser desværre ud til, at USA med syvmileskridt er trådt ind i, hvad man kunne kalde en ’antirettighedsalliance’, der også tæller stater som Rusland, Vatikanet, Iran og en række andre lande.

Tania Dethlefsen
Vicegeneralsekretær i Sex & Samfund

Det ser dermed desværre ud til at USA med syvmileskridt er trådt ind i, hvad man kunne kalde en ’antirettighedsalliance’, der også tæller stater som Rusland, Vatikanet, Iran og en række andre lande. Disse stater påkalder sig såkaldte ’traditionelle familieværdier’ i en indædt kamp imod de fremskridt for kvinders rettigheder, vi her i Danmark har opnået igennem mange årtier: retten til fri abort, anerkendelse af LGBT-personers menneskerettigheder og ikke mindst adgang til prævention og seksualundervisning.

I det første udkast til forhandlingstekst (det såkaldte 0-draft) til dette års kvindekommission var seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder udeladt. Og for alle lande – ikke mindst de fleste EU-lande – der tænker netop dette felt som en helt integreret del af ligestillingsdagsordenen, er det foruroligende.

Det er bekymrende særligt i en tid, hvor USA på disse fundamentale spørgsmål har skiftet holdning, og hvor der er brug for stærke internationale aftaler – ikke mindst i FN-regi.

Voksende modstand i Europa
Også i Europa er modstanden mod abort og retten til at bestemme over egen krop voksende. En nyere rapport udgivet af Grønne/EFA-gruppen i Europa-Parlamentet viser, at der lige nu er mere end 500 antiabort-organisationer i Europa i mere end 30 lande. Disse organisationer arbejder sammen på kryds og tværs og kæmper blandt andet for at få fjernet seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder fra EU’s bistandspolitik.

Derfor er det så meget desto vigtigere, at Danmark sammen med ligesindede lande, der har kvinders rettigheder, som centrale dele af deres politik fortsætter med at gå forrest. Vi må nemlig desværre konstatere, at vi har modstandere, der er stærkere og mere velkoordinerede end nogensinde før.

I morgen, fredag 24. marts, forventes det, at forhandlingerne ved kvindekommissionens samling slutter. Og så ved vi forhåbentligt også mere om, hvor meget balancen i forhold til kvinders rettigheder og ligestilling har rykket sig i FN's vigtigste globale forhandlingsorgan for ligestilling.

Én ting er dog sikkert. Der er fortsat behov for at kæmpe for ligestilling – herunder seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder – og imod de modstandere, som gør, hvad de kan for at undertrykke kvinders og LGBT-personers rettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00