Eksperter om OK18: Det betyder hovedpersonernes erfaring

OK18: Erfaring spiller en stor rolle i overenskomstforhandlinger. Det siger to eksperter, som Altinget har talt med. Se en oversigt over topforhandlernes erfaring, og læs hvordan den kan spille ind.

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Når man sidder i Forligsinstitutionen på 19. time og forhandler om arbejdsvilkårene for tusindvis af mennesker, hvad betyder det så, om man har været med i gamet fire gange tidligere, eller om det er ens debut som overenskomstforhandler?

Det har Altinget talt med to eksperter om.

Og erfaring betyder ”rigtig meget”, fastslår arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet.

”Det er et særligt system, og det betyder, at der er nogle andre ting, der afgør magtbalancen i forhold til politiske forhandlinger,” siger Laust Høgedahl.

Altinget har gjort op, hvad topforhandlerne på begge sider har af forhandlererfaring. Alle fire topforhandlere på lønmodtagersiden har siddet med overenskomstforhandlingerne to til fire gange tidligere og har dermed solid erfaring med netop den type ræs, de er med i nu. Så der er i den grad at tale om et erfarent hold. 

Men der er nu også masser af erfaring på arbejdsgiversiden. Både Anders Kühnau (S) og Michael Ziegler (K) har siddet med OK-forhandlinger tre gange tidligere. Det er en enkelt gang mere end de statsansattes repræsentant Flemming Vinther.

Kun innovationsminister Sophie Løhde (V) har ikke været med før. Til gengæld har hun som sundhedsminister været med til at forhandle en økonomiaftale hjem med regionerne og indgået en række politiske aftaler – se oversigten længere nede.

OK18: En forhandling uden sammenligning
Der er stor forskel på at sidde i politiske forhandlinger og overenskomstforhandlinger. Det er både arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl og Robert Ibsen, associate professor og forhandlingsekspert ved CBS, enige om. 

”I politiske forhandlinger handler det om at tælle til 90, så kan du trumfe noget igennem og køre resten over. I aftalemodellen skal du lave en fælles aftale. Derfor er det nødt til at være et kompromis,” siger Laust Høgedahl. 

Laust Høgedahl forklarer, at det i overenskomstforhandlinger er nogle helt andre ting, der afgør, i hvilken retning magtpendulet svinger i forhold til politiske forhandlinger. Her fremhæver han blandt andet økonomien og den offentlige mening. 

"Hvis der er økonomisk fremgang, har lønmodtagerne væsentligt bedre kort på hånden i forhold til at forhandle pæne lønstigninger hjem," siger Laust Høgedahl. 

Medierne skaber øget pres
Ifølge Robert Ibsen lægger medieopmærksomheden også et ekstra pres på topforhandlerne. 

”Det er en trykkoger derinde. De er udsat for en voldsomt krydspres. Der er en enorm mediebevågenhed, og de er aldrig fredet, og dét i sig selv er virkelig svært,” siger associate professor ved CBS og forhandlingsekspert Robert Ibsen.

Robert Ibsen forklarer, at erfaring har den fordel, at den kan have en beroligende effekt, da man har en indsigt og nogle rutiner at læne sig op ad. Han fremhæver, at både lærernes formand, Anders Bondo Christensen, og Michael Ziegler formentligt er hårdhudede på en måde, som innovationsminister Sophie Løhde (V), der aldrig har forhandlet overenskomst før, ikke er.

Nybegyndere er ubesmittede af fordomme
Robert Ibsen forklarer, at der også kan være deciderede fordele ved at være ny i en specifik forhandlingssituation.

Nytilkomne forhandlere er typisk ikke på samme måde tynget af fordomme, som mange af de garvede forhandlere kan være. Forhandlere, som måske er mindre tynget af mange erfaringer, kan være hurtigere og mere parate til at prøve nye måder at tackle udfordringer på. Og ifølge Robert Ibsen kan det være en enorm fordel.

”Din modpart har ikke på forhånd gravet en skyttegrav alene på baggrund af dit omdømme, og det kan være nemmere at starte med en ren tavle. Man kan bygge noget tillid og respekt op og måske helt undgå at ryge en tur i modpartens mentale ‘idiot-kasse’, som det ellers kan være svært at komme op fra igen,” siger han.

Hvorvidt forudindtagede holdninger til hinandens personer spiller en rolle i de nuværende overenskomstforhandliger, kan Laust Høgedahl ikke vurdere, før forløbet er afsluttet. Men han anerkender, at modpartens opfattelse af ens person har en betydning.

”At Anders Bondo tidligere i forløbet tilbød at stille sit mandat til rådighed for en anden, taler sit tydelige sprog. Det gjorde han alene, fordi man frygtede, at hans person kunne stå i vejen for en arbejdstidsaftale for lærerne,” siger Laust Høgedahl. 

Se forhandlernes erfaring herunder:

Anders Bondo Christensen Anders Bondo Christensen
Har siden 2007 repræsenteret kommunalt og regionalt ansatte som formand for KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte), der sidenhen blev til Forhandlingsfællesskabet.

Har siddet med som forhandler som formand for Forhandlingsfællesskabet i OK08, OK11, OK13, OK15 og OK18.

Derudover har han været med i OK05 som formand for Lærernes Centralorganisation

Formand for Danmarks Lærerforening siden 2002.

Dennis Kristensen Dennis Kristensen
Debuterede som OK-forhandler i 2005.

Formand for FOA siden 2002.

Har siden da siddet med som forhandler i OK08, OK11, OK13, OK15 og OK18.

Han har derudover været inde over de store trepartsforhandlinger i 2007 og 2017.

Flemming Vinther Flemming Vinther
Genvalgt til sin fjerde periode som forbundsformand for HKKF (Hærens Konstabel- og Korporalforening) i 2016.

Formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg siden 2009.

Han har siddet med ved bordet ved OK13, OK15 og OK18.

Grete Christensen Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd siden 2009.

Som formand for Sundhedskartellet har hun været chefforhandler i regionerne ved OK11, OK13, OK15 og OK18.

Anders Kühnau Anders Kühnau (S)
Chefforhandler for Danske Regioner siden 2014 og nuværende regionsrådformand i Region Midtjylland.

Næstformand i Danske Regioner fra 2010 til 2014.

Han har været med om bordet som forhandler ved OK11, OK13, OK15 og OK18.

Sophie Løhde Sophie Løhde (V)
Minister for offentlig innovation siden 2016.

Sundheds- og ældreminister fra 2015 til 2016.

Det er første gang, at Sophie Løhde sidder med ved overenskomstforhandlingerne, men i sin tid som minister har hun forhandlet en en række politiske aftaler hjem om blandt andet satspuljen, ældrepleje og en økonomiaftale med Danske Regioner.

Folketingsmedlem for Venstre siden 2007.

Michael Ziegler Michael Ziegler (K)
Har siden 2010 været næstformand i Konservative.

Borgmester i Høje-Taastrup kommune siden 2006.

Topforhandler for KL i OK11, OK13, OK15 og OK18.

Oplysningerne om topforhandlernes erfaring kommer fra deres egne organisationer.

Dokumentation

Robert Ibsen er Associate professor ved CBS og har trænet og sparret med professionelle forhandlere i mere end 20 år. Han er derudover forfatter til bogen ‘Real Negotiations – Driving value and handling complexities’. 

Laust Høgedahl er postdoc ved institut for statskundskab på Aalborg Universitet, hvor han forsker i arbejde og arbejdsmarked. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laust Høgedahl

Lektor, AAU
cand.scient.adm., Ph.D

0:000:00