Forligsmandens taktik skaber optimisme hos topforhandlerne

OK18: Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne tror på, at det nye initiativ fra forligsmanden kan være med til at løsne op for forhandlingerne. Men uret tikker, og ifølge fagbevægelsen forsvinder knasterne ikke som dug for solen. 

Da topforhandlerne fra fagbevægelsen nåede frem til forligsinstitutionen kort før klokken ti, blev de mødt af klapsalver og glade tilråb fra deres medlemmer. 
Da topforhandlerne fra fagbevægelsen nåede frem til forligsinstitutionen kort før klokken ti, blev de mødt af klapsalver og glade tilråb fra deres medlemmer. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

Der er optimisme at spore blandt både fagbevægelsen og arbejdsgiverne forud for tirsdagens forhandlinger.

Det skyldes forligsmandens nye initiativ til at samle alle parterne i et forsøg på at lande en aftale for både kommuner, regioner og staten.

”Jeg er optimist i forhold til udsigterne til at nå en løsning, som begge parter kan se sig selv i,” siger Innovationsminister Sophie Løhde (V) til pressen forud for dagens møde i 'forligsen'.

Optimismen fjerner ikke knasterne
Topforhandler Anders Bondo Christensen er også optimistisk, men anerkender at knasterne ikke forsvinder som dug for solen, bare fordi alle parterne nu mødes til en samlet forhandling.

”Det er stadig kompliceret, og knasterne er jo ikke forsvundet, men jeg håber, at den nye tilgang kan gøre, at vi løser dem,” siger han og forklarer, at man tidligere var bange for at give sig på det kommunale område, fordi det kunne smitte af på det statslige. Dermed har de forskellige områder været med til at holde hinanden i skak.

Også KL’s topforhandler Michael Ziegler (K) tror på, at forligsmandens taktik kan vise sig, at være det der skal til for at løsne op i forhandlingerne.

”Når vi har forhandlet på vores område, har der været et spøgelse i rummet, der hed frokostpausen, som vi ikke rigtig kunne håndtere. Det, at vi er der alle sammen, kan være med til, at vi sammen kan give os det sidste ryk,” siger Michael Ziegler.

Udsættelse giver ikke længere mening
Men hvem der skal rykke sig og hvor langt er endnu uvist. Og én ting, parterne ikke kan se bort fra trods deres optimisme, er det faktum, at tiden er ved at rinde ud.

Inden midnat tirsdag skal parterne være nået til enighed, hvis Danmark ikke skal havne i en storkonflikt fra 22. april.

Topforhandler og formand for FOA, Dennis Kristensen, der mandag opfordrede forligsmanden til at udsætte konflikten i endnu fjorten dage, er i dag ikke længere sikker på, at det giver mening at udskyde konflikten, hvis ikke der falder en aftale på plads i dag.

”Alle ved, at hvis ikke det her lykkes, så står den på konflikt. Da jeg anbefalede en udsættelse, var det, da vi bare havde udsigt til at mødes i dag for at få at vide, at det hele var aflyst. Nu har forligsmanden taget der her ekstra initiativ. Vi kører nu på dommerens overtid for anden gang”, siger han. 

Læs også

Flere har også spekuleret i, om den meget omtalte musketered i fagbevægelsen er ved at slå revner, og om den kan holde til, at flere fagforbund bliver imødekommet på lønnen. Men at musketereden skulle falde fra hinanden under de sidste forhandlinger, afviser topforhandler på Flemming Vinther over for TV 2:  

"Det er musketereden, der har fået os hertil, og hvis ikke vi havde haft det historieske sammenhold i fagbevægelsen, ville vi være blevet hældt ned ad brættet for længe siden i de her forhandlinger," siger Flemming Vinther.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

0:000:00