Forsvarsaftale kan blive en del af handlen mellem DF og regeringen

FORSVARSFORLIG: Det nye forsvarsforlig bliver kædet sammen med regeringens forhandlinger med Dansk Folkeparti om udlændinge og skat. ”Det giver ingen mening,” siger S.

Der kan være finansieringsspørgsmål, der berører aftalerne om både forsvar, skat og udlændinge, lyder det fra Statsministeriet. Her forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i det vestlige Irak.
Der kan være finansieringsspørgsmål, der berører aftalerne om både forsvar, skat og udlændinge, lyder det fra Statsministeriet. Her forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i det vestlige Irak.Foto: /ritzau/Mads Nissen
Kristine Korsgaard

Selvom et nyt forsvarsforlig ifølge Altingets oplysninger nærmest var forhandlet på plads, er den endelige aftale nu blevet udskudt til efter nytår.

Dermed holdes døren åben for, at aftalerne om skat og udlændinge kan få betydning for forhandlingerne om forsvarets fremtid og omvendt. Regeringen satser nemlig på at lande alle tre aftaler i begyndelsen af det nye år.

De tre forhandlingsforløb er kædet sammen. Det oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.

Socialdemokraterne kalder det ”mærkeligt og dumt”, hvis forsvarsforhandlingerne bliver blandet ind i de store uenigheder med DF om skat og udlændinge.

Det er tåbeligt og forkert af regeringen at hælde os andre ind i de uenigheder, den har med Dansk Folkeparti.

Martin Lidegaard (R)
Forsvarsordfører

”Det giver ikke mening at kæde det sammen,” siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

DF og LA uenige om værnepligt
Henrik Dam Kristensen understreger, at det selvfølgelig er regeringen, der styrer forhandlingerne.

"Men jeg ser ikke nogen grund overhovedet til at koble forsvarsforliget med de to andre ting. De har jo intet med hinanden at gøre, og det er to forskellige forligskredse. Hvis statsministeren ikke havde koblet det sammen, havde vi nok været færdige nu,” siger han.

I Statsministeriet vil man hverken be- eller afkræfte, at de tre forhandlingsforløb nu bliver hægtet op på hinanden. Men der kan være nogle finansieringsspørgsmål, der binder aftalerne sammen, lyder det.

Indholdsmæssigt er det ifølge Altingets oplysninger især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der står langt fra hinanden på forsvarsspørgsmålet. Liberal Alliance vil afskaffe værnepligten, mens Dansk Folkeparti vil fordoble antallet af værnepligtige.

DF: Statsministeren kæder tingene sammen
For nogle uger siden nævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for første gang forsvarsforliget i sammenhæng med de tre øvrige aftaler om finanslov, udlændinge og skat.

Og i går tirsdag sagde han på et pressemøde:

”Efter nytår vil vi indkalde til forhandlinger om skat om udlændinge og om forsvar, og det vil vi, fordi det er afgørende for mig og for min regering, at vi lander en ambitiøs skatteaftale.”

Dansk Folkeparti opfatter det også som om, forsvarsaftalen nu bliver kædet sammen med de to andre forhandlingsforløb, oplyser partiets pressechef.

LA: Forsvaret skal ikke bøde for uenigheder
Stik imod signalerne fra Lars Løkke Rasmussen slår regeringspartiet Liberal Alliance fast, at de ikke ønsker at blande tingene sammen.

”Jeg mener ikke, forsvaret skal bøde for uenigheder på andre politikområder. Det kan ingen være tjent med,” skriver forsvarsordfører Carsten Bach i en sms.

Også forsvarsordfører Martin Lidegaard (R) er utilfreds:

"Jeg forstår ikke, at man insisterer på at koble tingene sammen i stedet for at gøre aftalen færdig inden jul,” siger han.

”Det er tåbeligt og forkert af regeringen at hælde os andre ind i de uenigheder, den har med Dansk Folkeparti,” siger Martin Lidegaard.

 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00