Fuld plade: Løhde lander aftale på statens område

FORLIG: Lørdag aften blev der indgået overenskomstaftale for 180.000 statsansatte. Dermed er der indgået aftale for alle offentligt ansatte. Innovationsminister Sophie Løhde glæder sig over et økonomisk ansvarligt forlig.

Sophie Løhde og Flemming Vinther på pressemøde kort tid efter forlig på det statslige område.
Sophie Løhde og Flemming Vinther på pressemøde kort tid efter forlig på det statslige område.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Som rosinen i pølseenden har statens forhandlere netop indgået aftale om en ny overenskomst. 

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der har forhandlet på statens vegne, udtrykker tilfredshed med aftalen.

”Det er en god aftale, som begge parter kan se sig selv i. Det er en økonomisk ansvarlig aftale,” sagde hun til pressen, umiddelbart efter aftalen blev skrevet under.

”Det er en aftale med plads til mærkbare lønstigninger for de statsansatte de kommende år. Den gennemsnitlige statsansatte kan se frem til en lønstigning på 41.500 ved udgangen af OK18-perioden,” sagde Sophie Løhde.

Den betalte spisepause, som indtil nu har været kutyme, har stået helt centralt gennem forhandlingerne. Og med aftalen får man sikret spisepausen. Men kostede det noget på lønnen? Det svarede de statsansattes chefforhandler, Flemming Vinther, ikke direkte på. 

”Vi gik ind med tre krav og kom ud med tre opfyldte krav. Vi har landet en aftale, der også indeholder en overenskomstmæssig sikring af spisepausen, som vi ikke behøver være bekymret for mere,” sagde Flemming Vinther og fortsatte:

”Det er en afbalanceret pakke, hvor de forskellige elementer går op mod hinanden, og det er vi godt tilfredse med.”

Aftalen sikrer en lønramme på 8,2 procent og en generel lønstigning på 6,2 procent for alle statsansatte. Derudover fjerner man privatlønsværnet.

Aftalen skal nu til afstemning hos de enkelte forbund.

Aftale på alle områder
Onsdag gik der hul på bylden med en delaftale på det regionale område. Og fredag fulgte en stor aftale for mere end en halv million kommunalt ansatte. Natten til lørdag blev der landet den anden af i alt to aftaler på de regionale områder, og siden da har offentlighedens øjne været rettet mod Sophie Løhde. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig på Twitter over, at der nu er indgået forlig for alle offentligt ansatte, og en storkonflikt dermed ser ud til at være afværget: 

 

 

De faglige organisationer var også tydeligt lettede, efter den sidste aftale var faldet på plads.

Der har den forudgående tid været debat, om den danske model overhovedet er tidssvarende, men denne sidste aftale viser, at modellen godt kan stå distancen, signalerer formanden for den nye faglige storfamilie med LO og FTF, Lizette Risgaard, i et tweet. 

 

Dokumentation

Fakta om aftalen

  • Den samlede økonomiske ramme er på 8,1 procent i overenskomstperioden og vil give en generel lønstigning på 6,2 procent til de statsansatte.
  • CFU-forliget giver lønforbedringer til statens lærlinge og elever, så lønningerne fremover vil ligge på niveau med lønningerne blandt elever i den private sektor.
  • Derudover er parterne bl.a. enige om at etablere en ny kompetencefond, som skal give medarbejdere bedre muligheder for at tilegne sig og udvikle de nødvendige kompetencer, der efterspørges lokalt på de statslige arbejdspladser og på et moderne arbejdsmarked i øvrigt.
  • Der indføres desuden nye fælles chefaftaler, der forenkler løn- og ansættelsesvilkårene for chefer på visse selvejende uddannelses- og undervisningsinstitutioner.
  • Vilkårene for medarbejdere, hvis arbejdsplads flytter geografisk som led i regeringens ’Bedre Balance’-planer, forbedres også på forskellig vis.
  • Tryghed om medarbejdernes betalte spisepause, som fortsat vil være medregnet i arbejdstiden.

Kilde: Finansministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00