Gifford: USA’s grønne omstilling skaber enorme muligheder for danske virksomheder

Skandinavisk og ikke mindst dansk knowhow om ny energi og infrastruktur vil være i høj kurs hos den nye amerikanske administration. Det siger tidligere ambassadør Rufus Gifford, nu udpeget som protokolchef for præsident Biden, under en folkemødedebat i Altingets gård.

Rufus Gifford forudser et boom i grønne investeringer i USA. 
Rufus Gifford forudser et boom i grønne investeringer i USA. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Efter Donald Trumps afgang fra Det Hvide Hus varmer både den nye føderale regering og mange af de amerikanske stater op til en satsning på grøn omstilling, som åbner store muligheder for danske virksomheder.

Den forudsigelse kommer fra USA’s tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, der snarligt ventes godkendt af senatet som protokolchef for den nye amerikanske præsident, Joe Biden.

”Lige nu er det perfekte øjeblik for investering i grøn omstilling i USA. Både på det føderale niveau, ude i mange af staterne og i den private sektor er interessen for nye energiløsninger stor,” sagde Gifford torsdag aften under en folkemødedebat i Altingets gård arrangeret af det internationale konsulentfirma Bain:

”Selv under Trump var der stadig interesse for det lokalt, især i kyststaterne. Men det øverste, føderale niveau manglede. Nu er det tilbage med Bidens administration."

Vi kommer til at gøre store fremskridt i løbet af de næste fire år. Det er kun et spørgsmål om hvor hurtigt. Der er ingen tvivl om, at det kommer til at ske.

Rufus Gifford
USA's Protokolchef (tidl. amerikansk ambassadør i Danmark)

Rufus Gifford, der også var vicekampagneleder for Joe Biden under præsidentvalgkampen, lægger ikke skjul på, at USA stadig står meget splittet politisk efter dette valg.

Det betyder, at både regeringer og erhvervsliv i Europa er nervøse for, hvad der kan ske med de grønne ambitioner ved næste amerikanske valg i 2024. Den usikkerhed kunne hele tiden skimtes lige under overfladen, da præsident Biden mandag og tirsdag i denne uge besøgte Bruxelles. 

Men trods de nogle gange voldsomme sammenstød mellem vælgere, der støtter henholdsvis Biden og Demokraterne eller Trump og Republikanerne, så øjner Gifford et tværpolitisk fremskridt for den grønne dagsorden i USA.

”Der er flere vindmøller i Texas, end der er i nogen anden stat. Og Texas er en rød stat (republikansk, red.). Der er rigtig mange republikanere, der nu støtter den grønne omstilling, og de gør det af økonomiske grunde,” sagde han:

”Det er noget, jeg har lært i Danmark. For eksempel kan Dansk Folkeparti og Enhedslisten godt være uenige om, hvor mange penge, man skal investere i grøn omstilling. Men der er en enighed om, at det er den vej, man skal gå.”

Rufus Gifford håber, at det kan begynde at blive sådan i store dele af USA også.

”Vi er først lige begyndt at se på det sådan. Men det går hurtigt fremad nu,” sagde han:

”Vi har lært meget af skandinaverne. Jeg prøver at forklare det til alle de lovgivere, jeg taler med. Vi kommer til at gøre store fremskridt i løbet af de næste fire år. Det er kun et spørgsmål om hvor hurtigt. Der er ingen tvivl om, at det kommer til at ske.”

Gifford, der snart tiltræder som rådgiver for præsident Biden, er tydeligvis godt klar over, at rene løfter fra den nye præsident ikke længere er nok for europæerne.

Derfor påpegede han under Bains arrangement i Altingets gård også, at Biden i øjeblikket prøver at få en kæmpestor lovpakke om infrastrukturreformer igennem Kongressen.

Den lægger op til investeringer i blandt andet landets aldrende vejsystemer, broer, vandforsyning og meget andet for omkring 1.000 milliarder dollar (omkring 6.230 mia.kr.) – hvilket svarer til cirka to en halv gange hele Danmarks årlige bruttonationalprodukt (bnp).

”Hvis den bliver vedtaget, er der enorme muligheder for udenlandske virksomheder, især de skandinaviske. Danmark har et virkelig godt brand i de kredse i USA, som er interesserede i den grønne omstilling, ” sagde Rufus Gifford:

”Vi har behov for at komme i gang med reformer, der ligner det, der er sket i Danmark. Ikke helt i samme omfang, men under Biden vil det gå i den retning.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00