Fjerdedagen i Messerschmidt-sagen: DF-toppen husker ingen særskilt EU-konference

Hverken formanden eller gruppeformanden i Dansk Folkeparti husker, at der skulle have været en særskilt EU-konference ved partiets sommergruppemøde i 2015, forklarede de under fjerdedagens retsmøde ved Retten i Lyngby.

"Jeg svarer beredvilligt, på det jeg bliver spurgt om, så håber jeg, at retten finder en fornuftig afgørelse, og det har vi fuldstændigt respekt for, og så skal vi jo så videre som parti, fordi det er klart, det har været træls," udtalte Peter Skaarup, foran Retten i Lyngby.<br>
"Jeg svarer beredvilligt, på det jeg bliver spurgt om, så håber jeg, at retten finder en fornuftig afgørelse, og det har vi fuldstændigt respekt for, og så skal vi jo så videre som parti, fordi det er klart, det har været træls," udtalte Peter Skaarup, foran Retten i Lyngby.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Der var ingen hjælp at hente for DF-næstformand Morten Messerschmidt, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl og DF-gruppeformand Peter Skaarup blev afhørt ved Retten i Lyngby.

Ingen af de to DF-profiler husker nemlig, at der skulle være afholdt en særskilt EU-konference ved partiets sommergruppemøde i 2015, som man ellers havde fået EU-støttemidler til via det tidligere EU-parti Meld, hvor Morten Messerschmidt, der er tidligere medlem af Europa-Parlamentet, på daværende tidspunkt var præsident.

”Nu vil jeg tage udgangspunkt i situationen dengang, og der havde jeg ikke en Meld-konference eller Meld-dag på tapetet,” sagde Peter Skaarup (DF), da han mandag d. 9. august om formiddagen indtog vidneskranken.

Dermed modsiger gruppeformanden, hvad Morten Messerschmidt sagde til det første retsmøde i sagen. Peter Skaarup havde hovedansvaret for tilblivelsen af Dansk Folkepartis sommermøde i 2015 på Color Hotel Skagen, der ifølge Morten Messerschmidt foregik som et ”Joint-event” mellem Dansk Folkeparti og Meld.

Kristian Thulesen Dahl (DF) kunne heller ikke huske en særskilt EU-konference: ”Jeg ved, at jeg har deltaget i et møde, hvor der var rigtigt meget EU på dagsordenen. Hvornår det kvalificerer sig til at være en EU-konference, det kan jeg ikke vurdere,” sagde han.

Anklagemyndigheden mener, modsat Morten Messerschmidt, ikke, at EU-konferencen har fundet sted, og at støtten fra EU dermed ikke har været berettiget. Det er dermed efter dansk lov muligvis svindel med EU-midler, at den tidligere præsident for Meld har ansøgt om at få støtten på knap 100.000 kroner udbetalt.

Tidligere har Morten Messerschmidt anerkendt, at det nok mere handlede om nogle ”dryp” af EU-indhold, der var spredt udover sommermødet, fremfor en ”klump”. Han fastholder dog, at der har været en EU-konference.

LÆS MERE: Tidslinje: Her er Messerschmidts vej fra sommermøde i Skagen til Retten i Lyngby

Rikke Karlsson i angreb på Messerschmidt
Rikke Karlsson, tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, var også i vidneskranken. Hun gik under eftermiddagens vidneforklaringer til angreb på Morten Messerschmidt, som hun beskyldte for at have opgivet hende som bestyrelsesmedlem i Meld uden at oplyse hende om det.

Det var først, da en journalist kontaktede mig, at jeg fandt ud af, at jeg var med i bestyrelsen,

Rikke Karlsson fra vidneskranken.

Adspurgt om der var en Meld-konference på sommermødet i 2015, var svaret: ”Nej”.

Det eneste hun oplevede, der havde med Meld at gøre, var de papirer, som hun på sommermødet blev bedt af Morten Messerschmidt om at underskrive. Ifølge Rikke Karlsson skulle Morten Messerschmidts daværende assistent i EU-Parlamentet, Søren Peter Jensen, også have forsøgt at presse hende til at skrive under på papirer fra Meld:

”Jeg husker, at han sagde, at det var en mødedeltagelsesliste fra en fond, og hvis jeg ikke underskrev, ville vi ikke kunne modtage nogen penge overhovedet,” udtalte Rikke Karlsson og forklarede derefter, at hun begge gange havde afvist at underskrive.

Anders Vistisen: "Deres reaktion overrasker mig"
Dagens sidste vidneforklaring kom fra Anders Vistisen (DF), der var kasserer i Meld under forløbet. Han modsagde både Rikke Karlssons og Morten Messerschmidts forklaringer.

”Jeg kan sige, at de i det halve år efter generalforsamlingen, til alle vores gruppemøder, agerede fuldstændigt som om, at de var en del af bestyrelsen. Så deres reaktion overrasker mig meget,” sagde Anders Vistisen med henvisning til Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann.

Der blev fra anklagemyndighedens side spurgt ind til, hvilken dagsorden der reelt var blevet gennemført på sommergruppemødet: Var det den, som var indsendt som dokumentation til EU, eller den, der var udsendt til de inviterede? De to dagsordener havde nemlig forskelligt indhold.

Blev EU-dagsordenen gennemført?

”Nej, det var programmet fra DF-sommergruppemødet, der blev gennemført,” svarede Anders Vistisen til anklagemyndighedens spørgsmål.

Anders Vistisen har tidligere været sigtet i sagen.

Næste retsmøde starter tirsdag d. 10. august 2021, og byder på flere vidneforklaringer.

Overblik

Få det fulde overblik og tidslinje her.

Læs overblikket fra de første retsdage:

Paragrafferne:

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00