Hårdt presset miljøminister indkalder til forhandlinger om natur

NATUR: Efter hård kritik fra en stribe partier i Folketinget indkalder miljøminister Lea Wermelin nu til forhandlinger om natur. Meldingen vækker glæde blandt støttepartierne.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Det blev kaldt ”grotesk” og ”useriøst”, da miljøminister Lea Wermelin (S) i slutningen af august meldte ud, at hun ville udskyde forhandlinger på naturområdet til næste år.

Men nu er ministeren vendt på en tallerken og byder sine støttepartier til forhandlinger om natur. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet til Altinget.

Meldingen vækker tilfredshed hos SF.

”Jeg er rigtigt glad for, at der er kommet skub i det her. Vi er nødt til at finde de gode løsninger for at få løst den natur- og biodiversitetskrise, vi står i,” siger SF’s naturordfører, Rasmus Nordqvist.

Jeg glæder mig til, at vi kan sætte os ned og diskutere biodiversitet.

Mai Villadsen (EL)
Miljøordfører

Miljøministeren har været udsat for hård kritik fra både rød og blå blok, efter hun valgte at udskyde forhandlinger om sit helt centrale valgløftet om en natur- og biodiversitetspakke. Udskydelsen blev begrundet med coronakrisen. Indtil da var det ministerens plan, at den skulle forhandles på plads i dette efterår.

Men nu er ministeren alligevel klar til at forhandle natur med partierne. Ifølge Altingets oplysninger starter forhandlingerne torsdag.

EL: Skal ikke blive kejserens nye klæder
Det vækker også glæde hos Enhedslisten.

”Danmark er et af de lande, som er allerdårligst til at passe på naturen. Vi mister arter i et omfang, der er bedrøveligt og ubærligt, og vi har mulighed for at stoppe det. Det er et ansvar, som vi og regeringen skal løfte. Så jeg glæder mig til, at vi kan sætte os ned og diskutere biodiversitet,” siger miljøordfører Mai Villadsen.

Men hun advarer samtidig mod at oversælge regeringens melding.

”Mig bekendt lægger regeringen kun op til, at man skal forhandle om, hvordan man bruger de 50 millioner kroner, der er afsat på finansloven. Så det er rigtigt vigtigt, at det ikke bare bliver kejserens nye klæder,” siger Mai Villadsen.

Venstres miljøordfører Jacob Jensen har også presset på og blandt andet fremsat et beslutningsforslag om at indføre bindende naturmål. Han er også glad for, at ministeren har ændret planer. 

”Det er godt at høre, at ministeren nu har indset, at forhandlingerne om en natur- og biodiversitetspakke ikke kan udskydes med et helt år. Naturen har brug for, at vi handler nu,” siger han i en skriftlig kommentar*.

Biodiversitetslov og valgløfter i spil
SF og Enhedslisten håber begge på, at der kommer flere penge på bordet til at sikre mere urørt skov og flere naturnationalparker. Og så satser partierne på, at der kan findes enighed om en biodiversitetslov og et biodiversitetsråd

Socialdemokratiet og SF lavede før valget et fælles naturudspil, hvor de mest centrale løfter er, at etablere 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnationalparker. I forståelsespapiret bag regeringen fremgår også et mål om at etablere naturzoner.

Miljøministeren var kaldt i samråd af SF om den udskudte naturpakke i morgen torsdag. Men det er nu aflyst.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin. 

*Artiklen er opdateret med kommentar fra Venstre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Rasmus Nordqvist

Kommende MEP (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00