Her er alle Barbara Bertelsens beskeder, der vakte opsigt i Minkkommissionen: Hvornår lægger I jer ned og ruller jer?

Mette Frederiksens departementschef pressede på, for at få miljø- og fødevareminister Mogens Jensen til offentligt at tage ansvaret for minksagen. Det viser sms'er og mails fremlagt i Minkkommissionen. Se dem her.

"Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen i udstrakt arm," skrev Barbara Bertelsen til medarbejdere i Statsministeriet mandag aften den 9. november, da minksagen var begyndt at rulle i medierne.
"Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen i udstrakt arm," skrev Barbara Bertelsen til medarbejdere i Statsministeriet mandag aften den 9. november, da minksagen var begyndt at rulle i medierne.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis ikke departementschefen i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Henrik Studsgaard, i forvejen havde været presset mandag aften den 9. november 2020, ville han formentlig være blevet det fra omkring klokken 19.56.

Dagen før - søndag aften den 8. november - var historien om, at regeringen havde sat gang i aflivning af samtlige mink uden at have lovgrundlaget på plads, brudt løs i medierne. Der havde rejst sig en begyndende storm mod Studsgaards minister Mogens Jensen.

Og statsministerens departementschef var ikke tilfreds med Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af sagen udadtil.  Hun ville have Mogens Jensen til at pege mere entydigt på sig selv og sit ministerium som ophav til fejlen.

Det fortalte hun nu Henrik Studsgaard per sms.

”Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte;),” spurgte Barbara Bertelsen lidt i otte mandag aften den 9. november.

”Lige om lidt – vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne,” svarede Studsgaard, hvis departement var ved at få et nyt brev til minkavlerne på plads.

I en første version af brevet havde Fødevarestyrelsen skrevet ud til alle avlerne, at de ”skal” aflive deres dyr, men nu var man blevet opmærksom på, at det blev opfattet som en ordre, og at der ikke var lovhjemmel til det.

Max ydmyghed

Klokken 20.00 fulgte Barbara Bertelsen op med besked om, hvordan Studsgaard og hans minister skulle kommunikere om sagen:

”Max ydmyghed. Hører hele tiden linjer fra jeres folk/SR (formentlig særlig rådgiver, red.), der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (formentlig statsministeren, red.) – kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere,” skrev hun.

Henrik Studsgaard svarede, at kommunikationslinjen gerne skulle være afstemt mellem minister og embedsfolk, og klokken 20.04 fik han dette svar fra Bertelsen:

”OK. Men i offentlighed vigtigt at erkende, at det er en fejl, som man beklager – ikke kun brevet, men hele rodet om hjemmel. Bare hiv plasteret helt af ;)”.

Studsgaard svarede i samme minut:

"Ja når brev er sendt tager vi fat i ritzau," og Bertelsen kvitterede: "Super".

Hun fulgte op med besked om, hvordan Henrik Studsgaard burde forberede Mogens Jensen.

Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig.

Barbara Bertelsen
Departementschef i Statsministeriet, i sms til Henrik Studsgaard

"Nok vigtigt du prepper ham virkelig klart. Hidtil har vi kun hørt ham skyde på andre…enten direkte eller slet skjult," skrev Barbara Bertelsen.

Henrik Studsgaard svarede med en venlig emoji.

Meget lidt overbevisende

En lille halv time senere - klokken 20.31 - kunne Studsgaard sende en opdatering til Barbara Bertelsen: "Så er vi ude med citater".

Men de var slet ikke gode nok, mente Mette Frederiksens departementschef, da hun havde læst en artikel på Ekstra Bladet med Mogens Jensens citater. Her sagde han blandt andet, at regeringen arbejdede på at skaffe lovhjemmel til om nødvendigt at påbyde aflivning af raske mink uden for smittezonerne.

Barbara Bertelsen sendte linket til departementschefen og tilføjede sin egen kommentar klokken 21.01:

”Har I ikke erkendt at der er begået en fejl? Lyder som endnu en omgang, der gør mere skade end gavn,” skrev Bertelsen.

”Og I taler om ”regeringen” – dvs præcis det modsatte af selv at tage ansvar på sig,” fortsatte hun.

Henrik Studsgaard svarede med en kopi af det lange skriftlige ministersvar, der var blevet sendt til medierne.

Tre minutter senere faldt Barbara Bertelsens dom:

"I har gemt jer i "regeringen" og ikke erkendt egen fejl i processen. Meget lidt overbevisende det her," skrev hun.

Henrik Studsgaard svarede ikke.

Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til

I en mailkorrespondance internt i Statsministeriet lidt senere samme aften blev det skåret endnu mere ud i pap, at man forsøgte at holde statsministeren fri af sagen.

”Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen i udstrakt arm… Lige nu har han skubbet hende foran sig. Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til – som ansvarlig for sit område og sine egne og sit systems dispositioner. Og så må JM (Justitsministeriet, red.) mandsopdække dem hele vejen,” skrev Barbara Bertelsen til særlig rådgiver Martin Justesen og pressechef Pelle Pape klokken 22.14.

Forfængelighed er en dødssynd ;) Sov godt!

Barbara Bertelsen
I sms til Henrik Studsgaard 10. november klokken 00.44

I mailen fortsatte hun:

"Det farligste for Mette i morgen er, hvis hun lader sig hive ned i et processpor, hvor vi grundlæggende ikke aner, hvad de har lavet. Kun hvad vi selv har hørt - eller rettere ikke har hørt".

Klokken 23.21 fik Henrik Studsgaard endnu en besked fra Barbara Bertelsen:

"Vil du ringe med det samme - haster!".

Måske talte de to departementschefer sammen umiddelbart derefter, og måske fik Studsgaard besked på at tale et alvorsord med sin minister.

I hvert fald meddelte han Barbara Bertelsen klokken 23.33: "Har talt med Mogens og givet ham et klart budskab".

Bertelsen blev dog ved: ”Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud".

Forfængelighed er en dødssynd

Henrik Studsgaard svarede, at man ville sende Mogens Jensen ud næste morgen ”og give et klart interview om den fejl, vi har lavet”.

Barbara Bertelsen erklærede sig enig:

"Eneste vej igennem for ham nu," skrev hun og understregede derefter i flere sms’er, at Mogens Jensen i det kommende interview skulle holde sig fra kritik af andre, men blot erkende, at hans eget ministerium havde lavet en fejl.

"Ikke mere skyden vildt til højre og venstre mod alle andre. Den mest effektive vej igennem er bare at erkende, at ministeriet lavede en fejl. Og det er man ked af," skrev hun, da klokken havde rundet 00.36.

”Ikke et ord om andre myndigheder eller regeringen. Kun ham selv og FVM (Fødevareministeriet, red.),” tilføjede hun minuttet efter.

Og et minut senere igen:

"Eneste vej op af hullet er at lægge sig fladt ned," skrev Bertelsen, før hun afsluttede korrespondancen klokken 00.44 med beskeden:

”Forfængelighed er en dødssynd ;) Sov godt!”.

Havde ikke bedt om Bertelsens råd om kommunikation

Den lange korrespondance mandag aften var ikke den eneste gang, departementschefen i Miljø- og Fødevareministeriet blev overøst med gode råd til håndtering af minksagen fra sin kollega i Statsministeriet.

Lørdag den 7. november - altså dagen før, sagen om manglende hjemmel ramte medierne, og mens Henrik Studsgaard havde travlt med at få styr på lovgrundlaget for aflivning af mink - sendte Barbara Bertelsen en lang sms klokken 13.48:

"Min egen og meget uformelle analyse og argumentationsliste til evt. inspiration:

1. Bekymring for mutation i mink har været international siden forsommeren.

2. Vi har i Danmark verdens største bestand af mink.

3. Mutationer vil eskalere længere og længere væk fra den oprindelige covid19 i den kæmpe biomasse, hvis minkene bliver.

4. Der fandtes ikke en anden vej, hvor vi kunne containe smitten. Det har spredt sig helt eksplosivt.

5. SSI og Aalborg Universitet har konstateret, der er en mutation med en (vis) resistens over for antistoffer.

6. Beslutningen er truffet på det rigtige tidspunkt, hvor vi har viden om, at mutationer allerede er sket.

7. Hvis vi lod minkene leve, ville vi med åbne øjne ikke blot påtage os ansvaret for cluster 5 komme i frit løb osv. 

8. Hvis vi ikke havde gjort det, kan det godt være, vi havde bevaret minkavl, men vi havde ikke kunnet sælge den, og vi havde kompromitteret vores fødevareeksport, ja samlede eksport. Det er netop tiltagenes seriøsitet, der giver os ro på i udlandet."

Det var ikke en sms, Henrik Studsgaard selv havde bedt om, forklarede han Minkkommissionen torsdag.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

0:000:00