Her slås de stadig om borgmesterposten

IKKE AFGJORT: I ti af landets kommuner forhandler partierne stadig om, hvem der skal indtage borgmesterstolen. Se hvilke her.

Efter en lang nat med konstitueringsforhandlinger landet over er der stadig ti af landets kommuner, der mangler at udpege en ny borgmester.

Mange af stederne er det ikke givent, at partierne med størst opbakning får den eftertragtede titel, og det giver anledning til en del slagsmål.

Altinget giver her en gennemgang af de kommuner, hvor der stadig slås om posten.

Læs også: Her er de nye borgmestre og regionsrådsformænd

Læsø
Der er lagt op til konstitueringsdrama i den lille ø-kommune. Venstre-borgmesteren Tobias Birch Johansen sikrede en fremgang til partiet på 22,5 procent.

Dog er det slet ikke sikkert, at han kan få lov til at fortsætte som borgmester. På valgaftenen forhandlede Socialdemokratiet, DF og Læsø-listen uden Venstre, der ellers har fået 4 ud af 9 mandater. Partierne afsluttede forhandlingerne i nat uden et resultat, men de vil stadig ikke tale med Venstre.

Seneste nyt er, at de fortsat har lagt den nuværende borgmester på is, der forgæves har forsøgt at kontakte dem alle per mail. Tobias Birch Johansen kalder over for Altinget partiernes opførsel for en personlig hetz, der er ledt an af Dansk Folkepartis spidskandidat.

"Dansk Folkeparti har et formål; at sætte mig udenfor indflydelse, og det er lykkes dem at overtale de andre partier til det," siger han til Altinget.

Holbæk*
Danmark kan få sin hidtil yngste borgmester, hvis Socialdemokratiets borgmesterkandidat Christina Krzyrosiak Hansen vinder slagsmålet om posten. Og det tegner godt efter et valg, hvor den siddende Venstre-borgmester, Søren Kjærsgaard, må sluge et valgresultat, der betyder, at hans parti er blevet halveret, mens Socialdemokratiet nu er byrådets største parti med 9 mandater ud af 31.

Og den unge borgmesterkandidat er da også ifølge SN.dk lykkedes med at finde et flertal at forhandle med bestående af Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF. Partierne er dog endnu ikke blevet enige, og de afsluttede forhandlingerne i nat for at genoptage dem senere onsdag. Selvom partierne er enige om at forhandle sammen, er der ikke givet udtryk for enighed om, hvilket af de fire partier der skal have have borgmesterposten.

Derfor er det stadig uvist, hvordan den endelige konstellation ender med at se ud, og om Christina Krzyrosiak Hansen bliver landets yngste borgmester.

*opdateret kl. 14.10: Christina Krzyrosiak Hansen bliver Danmarks yngste borgmester næste gang - læs mere her.

Greve
Socialdemokratiet har fået en stor fremgang på 7,1 procent og kan nu mønstre en opbakning på 28,9 procent. Men borgmesterpartiet Venstre er stadig det største parti med 36,6 procent. Derfor tyder det ikke på, at det lykkes for Socialdemokratiets borgmesterkandidat Niclas Bekker at vippe den siddende borgmester Pernille Beckmann af pinden.

Håbet er dog endnu ikke ude, og Niclas Bekker oplyste til TV 2 Lorry i nat, at han vil afvente forhandlinger i løbet af onsdagen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, fortæller til sn.dk, at flere har tilbudt hende borgmesterposten. 

Hillerød
Radikale er blevet tungen på vægtskålen. Både den røde fløj ledt an af borgmesterkandidat Kirsten Jensen (S) og den blå fløj ledt an af Klaus Markussen (V) har 12 mandater, men det kræver 14 for at få et flertal.

Radikale, Socialdemokratiet og Venstre er derfor i stedet mødtes henover midten og har forhandlet i nat, indtil parterne klokken halv fire gik hvert til sit for at mødes igen onsdag. Det skriver Hillerød Lokalavis.

Den siddende, konservative borgmester Dorte Meldgaard fik en tilbagegang på 4,7 procent og må se til, mens det tyder på, at borgmesterposten bliver taget fra hende.

Kerteminde
Her kæmper den siddende Venstre-borgmester Hans Luunbjerg for bevare sin borgmesterkæde efter at have mistet et mandat. Han bejler derfor ifølge Fyens.dk til Enhedslisten sammen med Socialdemokratiet og SF, og de fire partier genoptager deres forhandlinger onsdag middag.

Samtidig forhandler valgets store vinder Konservative, der gik 15,8 procent frem i Kerteminde, med Dansk Folkeparti, Borgerlisten og Radikale. De fire partier mangler Enhedslisten for at få mandater nok til at gøre den konservative spidskandidat Klavs Norup Lauridsen til borgmester.

Det afviser Enhedslisten indtil videre, men Dansk Folkeparti mener heller ikke, at det røde parti vil pege på en Venstre-borgmester.

Derfor er det sikkert, at opgøret om Kertemindes borgmesterpost vil fortsætte onsdag, og selvom der på papiret kunne tegne sig et blåt flertal, kan det også ende med en rød borgmester.

Ringkjøbing-Skjern
Venstre-borgmesteren Iver Enevoldsen stoppede ved valget efter næsten 17 år på posten. Partiet havde derfor en ny spidskandidat, der skulle kæmpe for at genvinde borgmestertitlen. Men den opgave ser ikke nem ud, efter stemmerne er talt op. Med den nye borgmesterkandidat Hans Østergaard (V) i spidsen fik Venstre en vælgerlussing og gik 8 procent tilbage.

Samtidig fik Kristendemokraterne en fremgang på 5,8 procent, og her vil spidskandidaten Kristian Andersen gerne være borgmester.

Forhandlingerne er fortsat i gang her onsdag, og det er usikkert, hvad resultatet bliver. Socialdemokratiet oplyser til TV Midtvest, at der er et flertal udenom Venstre. Det billede genkender Venstre ikke, der mener, at der stadig er åbent i forhandlingerne.

Fanø*
Forhandlingerne genoptages onsdag ved middagstid med håb om et endelig resultat onsdag eftermiddag, skriver Jydske Vestkysten. Avisen beskriver, at der i løbet af natten har været drama på rådhuset, hvor Borgmester Erik Nørreby (V) forhandler med Socialdemokratiet i et lokale, mens Fanø Lokalliste forhandler med Konservative og SF og Alternativet i et andet lokale.

Hvis Konservative og Fanø Lokalliste kan blive enige, kan de fjerne den siddende borgmester, selvom Venstre er byrådets største parti.

*Opdateret kl 14.15: Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste bliver ny borgmester på Fanø.

Hvidovre
Socialdemokratiet forbliver byrådets markant største parti, og det tegner sig også til, at den socialdemokratiske borgmester Helle Moesgaard Adelborg kan fortsætte på sin post. Men hun er endnu ikke blevet færdig med sine konstitueringsaftaler med de øvrige partier, derfor er der intet endeligt resultat fra Hvidovre endnu.

Ifølge Altingets oplysninger er det dog "usandsynligt", at nogen af partierne skulle vælte borgmesteren.

Efter at partierne har forhandlet til klokken fem i morges, skal Helle Moesgaard mødes med sine partifæller, inden hun igen går i forhandlingslokalet onsdag eftermiddag.

Glostrup
Resultatet lader vente på sig i Glostrup, hvor konstitueringen ifølge Altingets oplysninger formentlig først falder på plads onsdag aften. Opgøret er mellem den siddende Venstre-borgmester John Engelhardt og Socialdemokratiets borgmesterkandidat Lisa Ward.

Både Socialdemokratiet og Venstre er gået frem med henholdsvis 4,4 procent og 1,8 procent. Men Venstres støtteparti Dansk Folkeparti er samtidig gået tilbage med 4,1 procent, og derfor er det usikkert, om Venstre kan beholde sin post i vestegnskommunen.

Dragør
Den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) har et borgerligt flertal bag sig bestående af Konservative og Dansk Folkeparti. Partierne har til sammen 8 ud af de 15 pladser i byrådet, hvor Venstre selv har tre mandater.

De tre partier forhandler stadig, og Eik Dahl Bidstrup oplyser i sms til Altinget, at intet er afgjort endnu.

Selvom de tre borgerlige partier har flertal, er det lokallisten Tværpolitisk Forening, der er blevet byrådets største parti med fire mandater.

*Opdateret klokken 14:50. John Dyrby Paulsen udråbte sig selv som ny borgmester i Slagelse i nat, men nu er dramaet i Slagelse blusset op igen, hvor Dyrby ikke længere er sikker på sin titel. Læs mere om det her.

Få overblik over, hvordan landets øvrige borgmesterposter har fordelt sig her.

, ,

Forrige artikel Sådan gik det i partiernes højborge Sådan gik det i partiernes højborge Næste artikel Nordjysk S-borgmester stormer frem trods benhård sparepolitik Nordjysk S-borgmester stormer frem trods benhård sparepolitik