Holstein: En finanslov efter klassisk grundtegning

FINANSLOV: Finanslovsaftalen viser, at Lars Løkke Rasmussen aldrig giver op i fastlåste situationer, siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein. Men tilbage står hele topskatte-udfordringen og venter.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

En finanslov uden de store overraskelser.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein, efter regeringen fredag eftermiddag landede finansloven for 2017 med sine blå støttepartier.

"Finansloven er lavet efter den klassiske grundtegning med de ventede indrømmelser til støttepartierne: endnu en nedsættelse af registreringsafgiften til Liberal Alliance, endnu en fastfrysning af grundskylden til Konservative og endnu en stribe udlændingestramninger til Dansk Folkeparti,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at selvom de tre støttepartier alle sammen har fået gaver i forhandlingerne, har Venstre ikke problemer med det, der er blevet givet til støttepartierne.

”Venstre vil også gerne have reduceret både boligskatter og bilafgifter, og mange af udlændingestramningerne har Venstre selv foreslået,” siger Erik Holstein og henviser til, at stramningerne oprindeligt var en del af Løkkes 2025-plan.

DF har lært af sidste år
Liberal Alliance gik til finanslovsforhandlingerne med et krav om, at registreringsafgiften skulle sænkes. Der har både været talt om at sænke selve procenten og at flytte grænsen for, hvornår en bil pålægges den højeste afgift. Den sidste model er blevet valgt, hvilket betyder, at de dyreste biler ikke bliver billigere.

"LA havde ønsket registreringsafgiften sat ned primært for de dyreste biler, men her er profilen blevet anderledes i år. Det hænger sammen med, at Dansk Folkeparti blev vildt provokeret, da LA fejrede sidste års nedsættelse af bilafgiften med champagne i bedste yuppie-stil,” siger Erik Holstein.

Og generelt kan Dansk Folkeparti være særligt glade for den nye finanslovsaftale, mener Altingets politiske kommentator.

"I modsætning til forløbet i 2015 kan DF være godt tilfredse. Sidste år var der en masse tilt med besparelser på pensionisternes boligydelse. De besparelser er nu endegyldigt annulleret, og for DF er den sociale profil bedre i år,” siger Erik Holstein.

”Det har åbenbart hjulpet, at Thulesen selv har været anderledes nærværende i forhandlingerne denne gang,” tilføjer han.

En revitaliseret Hjort
Regeringen lagde oprindeligt op til, at 2025-planen og finansloven skulle forhandles parallelt. Det resulterede i stillestående forhandlinger, hvor der ikke skete noget, og 31. oktober meddelte Lars Løkke Rasmussen, at forhandlingerne nu kun ville koncentrere sig om finansloven, et nyt ejendomsvurderingssystem og en PSO-løsning.

Og torsdag og fredag er der kommet aftaler på alle tre områder.

"Forløbet viser, at det var klogt af Løkke at skifte spor, han giver aldrig op i fastlåste situationer,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Og så ser Claus Hjort ud til at være blevet revitaliseret. Der er intet, der tyder på en snarlig pensionering, som der på et tidspunkt var rygter om."

Men inden regeringen lader champagnepropperne springe over de tre aftaler, mangler Løkke stadig at få løst det, som mest af alt ligner en gordisk knude.

”Tilbage står problemerne med 2025-reformerne og hele topskatte-cirkusset,” siger Erik Holstein.

Godt afsæt til V-landsmøde
Liberal Alliances leder Anders Samuelsen har igen og igen sagt, at han vil vælte regeringen, hvis ikke der til jul er kommet en topskattelettelse på fem procentpoint. En sådan er der ikke umiddelbart flertal for, og Dansk Folkeparti har da også kategorisk afvist det.

”I bedste fald er det måske blevet lidt lettere på det psykologiske plan, fordi de fire blå partiledere har vist, at de igen kan lave resultater sammen. Men til gengæld komplicerer det sagen, at DF allerede ved finansloven har fået nogle af de indrømmelser, der skulle bruges som betaling i 2025-forhandlingerne,” siger Erik Holstein.

Venstre holder lørdag og søndag landsmøde i Herning, og de seneste dages aftaler er det perfekte oplæg, mener Erik Holstein.

”De er vigtige for at bevare et minimum af tro på, at regeringen også sidder om et halvt år. Dermed kan landsmødet fokusere på resultaterne i stedet for at gå helt op i korridorsnak om, hvem der skal være Venstres næste formand,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00