Analyse af 
Erik Holstein

Holstein: Nu kan ingen udfordre Thulesen

Dommen over Messerschmidt stabiliserer Kristian Thulesen Dahls position, mens Pia Kjærsgaard har mistet sin kandidat til formandsposten. Men det betyder ikke, at modsætningerne er forsvundet i DF.

Foto: Michael Drost-Hansen
Erik Holstein

”Hvem er der nu at køre med, hvis kommunalvalget bliver en katastrofe?”

Det spørgsmål er med stigende intensitet blevet stillet af DF-formand Kristian Thulesen Dahls modstandere i takt med, at retssagen mod hans næstformand Morten Messerschmidt tog en mere og mere kritisk drejning.

Svaret er, at der reelt ikke længere er andre kandidater. I hvert fald ikke seriøse bud med udviklede formandspotentialer.

Derfor er der heller ingen tvivl om, at Kristian Thulesen Dahl mest vil græde krokodilletårer, efter hans næstformand er blevet idømt seks måneders fængsel for dokumentfalsk og svindel med EU-midler. Betinget fængsel ganske vist, og dommen blev anket på stedet. Men det ændrer ikke ved, at Messerschmidt i overskuelig tid frem er blevet en ”lame duck”.

For tidligt for Kofod
Var Messerschmidt blevet frikendt, var nedtællingen omgående begyndt for Thulesen. Så havde han muligvis haft mindre end 100 dage tilbage som partiets leder, for efter et tabt kommunalvalg tyder alt på, at Messerschmidt havde udfordret ham.

Kommunalvalget kan ikke reddes, men selv i tilfælde af en halvering af DF’s lokale repræsentanter har Thulesen nu en chance for at overleve.

Eneste tænkelige kandidat mod Thulesen er partiets enlige europaparlamentariker Peter Kofod, men det er en postgang for tidligt. Kofod er kun 31 år og mangler endnu tilstrækkelig politisk pondus til at tage over. Selv hvis partistifter Pia Kjærsgaard svinger over og promoverer Kofod, er det meget tvivlsomt, om han vil have en chance.

Bitter Messerschmidt
Messerschmidt selv var oprigtig overrasket over dommen, og han havde svært ved at skjule sin bitterhed over, at partiets ledelse med gruppeformand Peter Skaarup i spidsen hældte hans forklaring ned ad brættet i retten. Hverken Skaarup eller andre DF-repræsentanter havde nogen erindring om den Meld-konference, Messerschmidt påstod at have afholdt.

Morten Messerschmidt føler sig tydeligt svigtet af partiet, og forløbet af retssagen kommer givetvis til at give dønninger internt i DF.

Læs også

DF-fraktionerne
Dommen over Messerschmidt betyder ikke, at partiet nu samler sig om sin formand, blot at Thulesens modstandere står i et vakuum.

Der er fortsat flere forskellige fraktioner i partiet: Thulesen har opbakning fra et flertal i folketingsgruppen, inklusive gruppeformand Peter Skaarup og finansordfører René Christensen. Thulesen og Skaarup holder stadig fast i strategien om DF som et parti med en hård værdipolitik kombineret med midtsøgende økonomisk politik.

Messerschmidt har haft Pia Kjærsgaard som sin vigtigste støtte, men er også en del steder i baglandet blevet set som den mand, der kan få partiet tilbage på banen. Politisk har Messerschmidt forsøgt at dreje DF over i en mere klassisk konservatisme med vægt på nationen og de kristne værdier.

Så er der gruppen af unge DF’ere med Peter Kofod og hans personlige ven, den tidligere europaparlamentariker, Anders Vistisen i spidsen.

Der er ikke nogen uoverstigelige politiske modsætninger mellem Kofod/Vistisen og Thulesen/Skaarup, men de to unge DF'ere har et personligt modsætningsforhold til Thulesen. Det skyldes, at Thulesen tvang Peter Kofod til at tage tjansen i Europa-Parlamentet på bekostning af Vistisen, der netop gerne ville have fortsat i Bruxelles.

Forhastet dødsdom
Efter dommen er der i princippet to scenarier for DF:
Der er det negative scenarie, hvor en bitter Messerschmidt fører krig mod partiledelsen. Messerschmidt vil fortsat sidde i Folketinget, så længe ankesagen kører, og selvom han ikke kan lægge billet ind på formandsposten, kan han i værste fald have en massiv destruktiv kraft.

Kombineres det med et elendigt kommunalvalg for Thulesen kan det forstærke den nedtur, der blev indledt for fem år siden, da Meld/Feld-skandalen første gang nåede medierne.

Men for Thulesen findes der nu også et positivt scenarie. Han kan håbe, at hans modstandere foreløbig pakker kortene, og at nederlaget ved kommunalvalget bliver inden for rammerne af det rimelige.

Og – som rosinen i pølseenden – kan Thulesen satse på, at den hede drøm om at få den detroniserede Venstre-dronning Inger Støjberg over i DF bliver til virkelighed. Uanset om Støjberg bliver dømt eller ej i sin rigsretssag, vil hun være enorm gevinst for DF – og måske endda kunne indsættes som næstformand i stedet for Messerschmidt.

Thulesen er i over et år blevet kaldt en færdig mand, men garvede politikere har til tider en forbavsende overlevelseskraft. Bare spørg Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00