Holstein: OK-forlig er en kæmpe lettelse for Mette Frederiksen

FORLIG: Fredagens overenskomstforlig på det kommunale område er især gode nyheder for Mette Frederiksen, lyder vurderingen fra Altingets politiske analytiker.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bør ånde lettet op, efter at det fredag lykkedes at lande en overenskomst på det kommunale område. Det mener Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bør ånde lettet op, efter at det fredag lykkedes at lande en overenskomst på det kommunale område. Det mener Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenPeter Pagh-Schlegel

Er der én person, som med ro i sjælen kan læne sig tilbage og nyde helligdagen, så er det Socialdemokratiets formand.

Det mener Erik Holstein, der er Altingets politiske analytiker.

”Ingen kan fortænke Mette Frederiksen i at smække benene op og åbne en god flaske rødvin i aften. Udsigten til, at en storkonflikt alligevel undgås, er bare den bedste nyhed for Socialdemokratiet længe,” siger han.

Fredag omkring middag landede en aftale for godt 500.000 offentligt ansatte, og dermed er storkonflikten aflyst for de kommunalt ansatte.

Det her er en kæmpe lettelse for Mette Frederiksen.

Erik Holstein
Altingets politiske analytiker

En kæmpe lettelse
Socialdemokratiet har undervejs – modsat en stribe andre partier – nægtet at blande sig i konflikten, og Mette Frederiksen har på den måde lagt sig på samme linje som regeringen. Det har gjort ondt i meningsmålingerne, påpeger Erik Holstein:

”Det har virkelig kostet for Socialdemokratiet, at de har lagt sig så nær regeringens position i OK18. Men afsluttes det med frivillige aftaler, så S slipper for at stemme for et upopulært regeringsindgreb, kan skaderne minimeres,” siger han og slår fast:

”Det her er en kæmpe lettelse for Mette Frederiksen.”

Blandet for Løkke
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør være en lettet mand, lyder vurderingen.
 
”For Løkke er det isoleret set en fordel, hvis konflikten afværges i sidste øjeblik. En regering bliver meget sjældent populær på et indgreb, og i modsætning til lærerkonflikten i 2013 har vælgernes sympati denne gang entydigt været på lønmodtagernes side,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Men det er alligevel lidt mere blandet for Løkke. For den interne strid i rød blok og socialdemokraternes nedtur efter OK18 var nok Løkkes bedste chance for at genvinde magten. OK18 åbnede spillet igen, og det har man hårdt brug for, når man er langt bagefter.”

EL og SF har høstet tilslutning
Partierne længst til venstre er naturligvis nødt til at glæde sig over aftalen. Men rent partiegoistisk havde en konflikt ikke været en dårlig ting, lyder vurderingen.

”Både Enhedslisten og SF er gået klart frem i målingerne under OK18, og de kunne have fået endnu flere vælgere hjem med en storkonflikt. Enhedslisten havde med garanti kørt en benhård kampagne, og SF havde fået en slags revanche for støtten til lærerindgrebet i 2013,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00