Internt dokument: Regeringen planlægger lille prisstigning på cigaretter

TOBAKSAFGIFT: Regeringen vil hæve prisen på en pakke cigaretter med op til 10 kroner, viser et internt notat. Alt under et prishop på 20 kroner er uacceptabelt, mener Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

Placeholder image
Over de seneste fem år er sket en stigning i antallet af unge rygere. Og politikerne vil vende udviklingen med højere priser. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

50 kroner.

Det bliver den maksimale pris for en pakke cigaretter, der i dag koster cirka 40 kroner, når regeringen gradvist frem mod 2023 hæver prisen med cirka 10 kroner. 

Sådan er regeringens planer ifølge et internt notat fra 5. september, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Her fremgår det, at regeringen forventer at øge indtægterne fra tobaksafgifterne med 400 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner i 2023. Og det svarer ifølge beregninger fra Skatteministeriet til en prisstigning på op til 10 kroner i 2023, mens den i 2020 kun bliver på cirka 3,50 kroner. 

Det er slet ikke nok, mener direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker:

"Det er for slapt. Lige da jeg hørte det, troede jeg, det var løgn. Det er helt, helt utilfredsstillende," siger han og fortsætter:

"Det her handler ikke om økonomi eller vælgerløfter. Der er nogle børn og unge, som ikke skal begynde at ryge, for de risikerer at dø af det. Det er et svigt af de kommende generationer, hvis ikke vi får stoppet den her udvikling."

Seks ud af Folketingets ti partier meldte ellers ud i valgkampen, at prisen for en pakke cigaretter skal ligge på 60 kroner eller derover. Kun Nye Borgerlige og Liberal Alliance ønsker ingen afgiftsforhøjelser.

Flere unge rygere
Over de seneste fem år er der sket en stigning i antallet af unge rygere. Og politikerne vil vende udviklingen med højere priser.

Men prisen skal stige markant og i ét hug, hvis det skal have en effekt, er beskeden fra Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen:

"Alt under 60 kroner er for lidt," siger Jesper Fisker.

Andreas Rudkjøbing fra Lægeforeningen er enig:

"En prisstigning på 8-10 kroner er alt for lille, i forhold til at det skal få en effekt. 60 kroner er minimum. Alt derunder er uacceptabelt," siger han. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er ikke vendt tilbage med en kommentar i sagen.  

Dokumentation

Det mener Folketingets partier om cigaretprisen:

Liberal Alliance og Nye Borgerlige ønsker ikke at hæve tobaksafgiften.

De Konservative, Venstre, SF og Enhedslisten ønsker at hæve prisen på en pakke cigaretter til cirka 60 kroner.

Dansk Folkeparti foreslog under forhandlingerne om sundhedsreformen at hæve afgiften med otte kroner over fire år, så prisen kommer op på cirka 48 kroner. 

Alternativet har stillet forslag om at hæve prisen til 80 kroner.

De Radikale ønsker at hæve prisen til 90 kroner. 

Kilder: Ritzau, DR.


Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Læge, Psykiatrisk Center Amager, Region Hovedstadens Psykiatri, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser