Julekalender: "Det er befriende at være oppe imod en politiker som ham"

6. DECEMBER: Bliv klogere på, hvem der mon er europaparlamentarikeren Anders Vistisens (DF) foretrukne politiske modstander i dagens låge. Her kan du også læse, hvilken europæisk storby han synes er en overset perle.

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?
Guy Verhofstadt, der er leder af den liberale gruppe (ALDE) i Europa-Parlamentet. Det er både, fordi han formår at være så dagsordensættende i Europa-Parlamentet, som han er, og fordi han fuldtonet kæmper for det, som han tror på: Europas forenede stater. Det er et eller andet sted befriende at være oppe imod en politiker, der er så åben og reel i sin kommunikation omkring, hvad han tror på og ønsker for Europa.

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik – og hvad er det værste? 
Det bedste er, at det er så afgørende for den politik, vi diskuterer i en dansk sammenhæng, fordi EU efterhånden har indflydelse på så mange områder. Det er for en politiker en fornøjelse at være beskæftiget med et område, hvor der er så meget indflydelse i forhold til den konkrete hverdag. Men fra vores synspunkt er alt det samtidig også det værste ved EU-politikken, fordi den har for meget indflydelse. Derfor handler det for os om at prøve at finde en anden balance, hvor der er mere plads til nationalstaterne.

Nævn et sted, hvor EU har gjort en konkret forskel for danskerne inden for de seneste par år?
Der er mange områder, der er detailreguleret. Men noget af det, der har været meget fokus på, er eksempelvis fri mobilroaming i hele EU, hvor EU lovede, at det skulle blive billigere. Men det har vist sig, at det i stedet er blevet dyrere for de danskere, der primært bruger deres telefon i Danmark.

Hvilken kommissærpost skal Danmark gå efter i den nye kommission? 
Danmark skal helst gå efter en kommissærpost, hvor vi kan være med til at gøre en positiv forskel. Det kunne være landbrug, som vi har haft før. Det kunne også være for det indre marked, eller det kunne være konkurrence, som vi har nu. Det er alle sammen kommissærposter, hvor vi har en interesse i, at EU fungerer og bliver mere effektiv.

Med positiv forskel så mener jeg, at det er områder, hvor danskerne mener, at EU har en relevant rolle at spille. Derfor tror jeg også, at man fra dansk side kan komme med et relevant input på de poster.

Hvem er din europæiske yndlingsforfatter? 
Jeg kan rigtig godt lide at læse alt det, som Winston Churchill selv har skrevet.

Hvilken er din yndlingsstorby i Europa? 
Der er mange skønne byer i Europa. Men en lidt overset perle, som jeg rigtig gerne vil til igen, er Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Det er en rigtig skøn by, der forener sin arv fra tiden under det østrig-ungarske herredømme til i dag at være en rigtig livlig og blomstrende hovedstad.

Har du taget nogle juletraditioner til dig fra andre steder i Europa? 
Ikke lige juleaften. Men vi har nogle juletraditioner, som vi fejrer i løbet af december med mine kollegaer i Europa-Parlamentet. Særligt den britiske tradition med Boxing Day har vi fejret med nogle britiske venner, som vi har i Bruxelles.

Forrige artikel Dansk Arbejdsgiverforening får ny formand med eget supermarked Dansk Arbejdsgiverforening får ny formand med eget supermarked Næste artikel Hackere havde årelang adgang til Socialstyrelsens databaser Hackere havde årelang adgang til Socialstyrelsens databaser