Julekalender: "EU er med til at sikre vores frihed"

10. DECEMBER: Udenrigsminister Anders Samuelsen mener, at andre europæere kunne lære noget af Danmarks flexicurity-system, at EU er central for freden, og så er hans tjans juleaften at vaske op. 

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik?
Det er, at EU er med til at sikre vores frihed og at sikre næste generations frihed. Sikre, at vi kan bevæge os på tværs af landegrænser. Alt det der, som vi har taget for givet i nogle år, men som Brexit har været med til at gøre opmærksom på, at det faktisk er noget, vi skal værne om.

Hvem er det mest imødekommende folkefærd i Europa?
Jeg synes, at det er et generelt træk hos europæerne, at man møder folk med åbne arme. Men jeg har altid godt kunnet lide at komme til Storbritannien.

Hvad er der specielt ved Storbritannien?
Der, hvor vi typisk kommer som danskere, ud over at jeg er liverpoolfan, er jo London. Jeg synes, det er en fascinerende by, fordi der er så stor diversitet. Hvis man nu forestillede sig, at der kun var lyserøde, leverpostejsfarvede englændere i den by, så ville det jo ikke være London. 

Hvad kan andre europæere lære af Danmark? 
Jeg tror, de kan lære noget om vores flexicurity-system og vores meget tætte afstand mellem, hvad skal jeg kalde det, elite og folket. Når jeg tager hjem til Horsens i weekenden, handler jeg i Brugsen i mine joggingbukser. Det tror jeg ikke, at man ser udenrigsministeren gøre i ret mange andre europæiske lande.
I Danmark ved man, at hvis man er på toppen som for eksempel statsminister eller udenrigsminister, er det noget, man er i en periode, og så går det over igen. Så er man tilbage ved Lars og Anders. Det tror jeg er rigtig sundt.

Har din tid som udenrigsminister gjort dig mindre EU-skeptisk?
Det er altid sådan, at når man kommer til at beskæftige sig med noget i dybden, så er der både noget, man bliver mere skeptisk over for og nogle ting, man bliver mere begejstret over for. Fordi man kommer så tæt på, at man kan se flere nuancer. På den måde er det besværligt at komme til at vide mere.

Hvad er du blevet mindre skeptisk over for?
Det gør et indtryk, når man kommer til Balkanlandende og mærker deres enorme trang til at gå den europæiske vej. Den drift gør, at man bliver mere bevidst om, at vi andre tit fokuserer på det, der ikke lige fungerer. De ser noget helt andet.

Jeg har både haft fornøjelse af at rejse i Ukraine og i Polen. De to lande var efter murens fald på samme stadie både økonomisk og frihedsmæssigt. Ukraine kom ikke med i EU, og Polen gjorde. I dag er der en kæmpe forskel i levestandard, i mulighederne for næste generation, i demokrati, i antikorruption og alt muligt andet. Det er sådan nogle historier, man ikke lige tænker over i det daglige, men der har vi faktisk et helt klokkeklart billede på den forskel, som EU er med til at gøre.

Hvordan fejrer du jul?
Det gør jeg heldigvis i år med mine to sønner. Vi skiftes stadigvæk, min ekskone og jeg, jeg ved ikke, hvorfor, de er altså 22 og 27 år, vores sønner. Så inviterer jeg selvfølgelig min ekskone, og hvem der har lyst til at komme. Vi bliver som regel altid nogle stykker. Men det mine sønner, der står for madlavningen og styrer køkkenet. Så vasker jeg op. 

Forrige artikel Robotter kan have pustet til debat om migrationspagt Robotter kan have pustet til debat om migrationspagt Næste artikel Ugen i dansk politik: Vækstkonference og flere samråd om skattesvindelsagen Ugen i dansk politik: Vækstkonference og flere samråd om skattesvindelsagen
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt en endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.