Julekalender: "EU har gjort det tydeligt, at vores forsvarsforbehold er utroligt vigtigt"

9. DECEMBER: De seneste par år har vist, hvorfor forsvarsforbeholdet er vigtigt ifølge Folkebevægelsen mod EU's Lave K. Broch. Læs hvorfor i dagens låge, hvor du også bliver klogere på, hvorfor Margrethe Vestager har hjulpet ham med at hænge valgplakater op.

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?
Margrethe Vestager, fordi hun har et demokratisk sindelag, og jeg er sikker på, at hun vil det bedste for EU. Den samme opfattelse har jeg af den tidligere kommissær Connie Hedegaard. De har begge to vist, at de faktisk vil nogle gode ting, de har vist engagement og saglighed i deres argumentation. Margrethe Vestager har så i øvrigt også hjulpet mig med at hænge valgplakater op, da jeg var folketingskandidat for Radikale, selvom hun vidste, at jeg er imod EU.

Nævn et sted, hvor EU har gjort en konkret forskel for danskerne inden for de seneste par år?
EU har gjort det tydeligt, at vores forsvarsforbehold er utroligt vigtigt, fordi EU er i gang med en militarisering, hvilket betyder, at milliardvis af skattekroner skal flyttes over til militærindustrien, og det er så alle EU-borgere undtagen danskerne. Når EU styrker sin militære side, får forsvarsforbeholdet endnu større betydning, så det er en forskel, der er tydelig at se. Den militærindustri, der så tjener en masse penge, den eksporterer våben til lande, der vedvarende krænker menneskerettighederne, og det er med til at skabe mere usikkerhed i verden. Det er dybt problematisk, at EU er med til at skabe en mere usikker verden, og det er en forskel, der går i den forkerte retning.

Hvilke temaer synes du skal på dagsordenen i EP-valgkampen?
Demokrati er det allervigtigste, og det er noget, at alle partier burde kunne se. For hvis vi har et godt demokrati, får vi et bedre land, men vi når også frem til bedre beslutninger, hvis der er en grundig debat, før der bliver vedtaget nye love.

Demokrati er det allervigtigste, men så vil jeg sige, at klimaudfordringerne, som verden står over for, er også så vigtige, at dem bliver vi nødt til at tale om. Bankunionen er også vigtig, fordi der skal træffes en beslutning om den efter europaparlamentsvalget, og jeg ønsker, at der skal være en folkeafstemning om den. 

Og så kommer Brexit også til at spille i rolle i valgkampen, fordi briterne forlader Unionen 29. marts 2019. Der arbejder jeg for at finde alternativer til det EU, vi har, der stadig går i en mere snæver retning, og det ønsker jeg ikke for Danmark. Men jeg vil stadig gerne have et samarbejde, og derfor vil jeg gerne søge andre veje til samarbejde.

Hvem er det mest imødekommende folkefærd i Europa?
Nu skal man helst ikke generalisere, men nogle af de mest høflige europæere er faktisk briterne. Jeg har oplevet briter, der går ud af deres undergrundstog for at vise mig vej. De er utroligt venlige og rare. Men det er italienere også. Hvis man er i Italien, er der en fantastisk stemning.

I hvilket europæisk land får man den bedste mad?
Det er Italien. Det er helt sikkert. Det er så hyggeligt at spise på italienske restauranter. Der er ikke lige så mange Michelin-restauranter, som blandt andet i Frankrig, men det er den hyggeligste stemning, og så er der god mad.

Hvem er din europæiske yndlingsforfatter?
George Orwell var en utrolig god forfatter. Han ligger højt, jeg har både læst "1984" og hans bog, hvor han skrev om sin tid i Catalonien. Den er rigtig god, der er noget indsigt i det.

Forrige artikel Øen, alle snakker om – en rundtur på Lindholm Øen, alle snakker om – en rundtur på Lindholm Næste artikel Robotter kan have pustet til debat om migrationspagt Robotter kan have pustet til debat om migrationspagt