Julekalender: Hønge føler sig hjemme i Italien med sit sydlandske temperament

3. DECEMBER: Karsten Hønge (SF) vil slå et slag for lønarbejdernes rettigheder i EP-valgkampen. Og så går han aldrig af vejen for en koncert med Bruce Springsteen. Læs mere i dagens låge. 

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for? 
Det bliver Søren Gade. Han er en af dem, der ikke lægger skjul på, hvad han mener. Han stiller sig frem på planken, og han er ikke selvhøjtidelig. En bidsk hund må ikke være ømskindet; det lever jeg efter. Søren Gade er lidt en bidsk hund, og han er ikke ømskindet. Jeg glæder mig til at komme ud og veksle kæberaslere med ham. 

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik – og hvad er det værste?
Den store globale dagsorden er interessant. Herhjemme kan jeg begrave mig helt i et spørgsmål om arbejdsmiljø, eller hvordan en ny omfartsvej ved Ribe skal finansierers. EU er spændende på den måde, at der er schwung over det. Der er store perspektiver på, hvordan man kan gøre ting i fællesskab.

Det værste er, at det er sværere at se, hvad man kan opnå. Jeg har også været lokalpolitiker, og noget af det, der er meget tiltrækkende ved lokalpolitik, er, at du møder vælgerne mere eller mindre hver dag. Du kender fuldstændig til det, der bliver talt om, fordi det er din egen by. Det aftager i Folketinget, og EU bliver yderligere et trin op ad abstraktionsstigen.

Hvilke temaer synes du, skal på dagsordenen i EP-valgkampen?
Det vigtigste bliver hele tiden at fremhæve, at lønarbejdernes rettigheder skal stå over virksomhedernes frihedsrettigheder. Lønmodtagerne skal simpelthen stå stærkere. Helt konkret har vi haft Padborg-situationen, hvor nogle danske vognmænd gennem rene postkasseselskaber i Østeuropa trækker underbetalte chauffører ind fra blandt andet Fillippinerne, Sri Lanka og Ukraine. Vi bliver nødt til at lave nogle aftaler, som regulerer dette, og det tror jeg, at EU er svaret på.

Hvilken er din yndlingsby i Europa?      
Det bliver Firenze. Det landskab, den ligger i, er fuldstændig fortryllende. Byen er smuk, og der er en dejlig stemning. Søde folk, flot by, god mad, og hvis man er heldig, giver Springsteen koncert i nærheden. Alle byer er verdens bedste, hvis han spiller.   

Hvordan fejrer du jul?
Det er lidt forskelligt. Blandt andet har jeg holdt jul både i Rom, London og New York. Det har jeg gjort med mine drenge. Herhjemme har det været nogle lidt blandede konstruktioner. Det afhænger af holdopstillingen op til jul, så jeg har ikke nogen fast recept på det.           

Hvad kan europæerne lære af danskerne, og hvad kan vi lære af andre europæere?
Det, som europæerne kan lære af Danmark, er vores fuldstændig unikke måde at skrue arbejdsmarkedet sammen på. Det med at vi har stærke fagforeninger og et ordnet, reguleret og civiliseret arbejdsmarked, hvor man faktisk sørger for, at alle lønarbejdere har vilkår, de kan orientere sig i. Vi har en helt særlig kombination af at have tryghed på arbejdsmarkedet, samtidig med at vi har dynamik og fleksibilitet. Det burde de tage et kursus i sydpå. 

Danskerne kan lære lidt af sydeuropæernes løssluppenhed. Det er også derfor, jeg er så glad for italienerne; mit eget temperament er også lidt mere sydeuropæisk. Jeg kan godt lide, når man kaster hatten i vejret og råber hurra, når der sker noget godt, og tilsvarende slår i bordet, hvis man er gal.

Forrige artikel Her er hovedpunkterne i finanslovaftalen Her er hovedpunkterne i finanslovaftalen Næste artikel Finansloven skal skaffe flere varme hænder på sygehuse og plejehjem Finansloven skal skaffe flere varme hænder på sygehuse og plejehjem