Julekalender: Jan Callesen glæder sig bare til flæskesteg og brunede kartofler

17. DECEMBER: Dansk Folkepartis Jan Callesen kobler bedst af på en jagttur i det sønderjyske. Livretten er flæskesteg, og det spiser han gerne året rundt. Mød ham i dagens låge.

Sønderjyske Jan Callesen (DF) er udlært maler, men er nået til tops i dansk politik. Læs mere om ham i dagens låge.
Sønderjyske Jan Callesen (DF) er udlært maler, men er nået til tops i dansk politik. Læs mere om ham i dagens låge.Foto: Katja Holm/Altinget
Katja Beaula

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg blev interesseret i politik i år 2003. Min far var tidligere Fremskridts-mand, og han fik mig ind i bestyrelsen i Dansk Folkeparti. Efterfølgende blev jeg bedt om at stille op til Folketinget, og her er jeg så i dag.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Kristian Thulesen Dahl (DF) er en stor inspiration. Han er dygtig og har en meget rolig måde at være på. Jeg er meget partitro og kommer aldrig til at skifte parti. Hvis jeg skal væk fra Dansk Folkeparti, så kan jeg lige så godt stoppe helt i politik.

Fakta
Jan Rytkjær Callesen er født 2. maj 1963 i Sønderborg.

Han er søn af afdøde selvstændige Holger Callesen og afdøde hjemmegående Grethe Callesen.

Han har været folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Sydjyllands Storkreds siden 18. juni 2015.

Jan Callesen er udlært maler og har senere arbejdet som selvstændig. 

Kilde: ft.dk

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg synes som udgangspunkt, at alle skal kunne respektere hinanden, selvom vi er politisk uenige. Uffe Elbæk (ALT) er jeg meget uenig med, men jeg respekterer ham, for vi har alle lov til at være her. Det kan godt være, at vi står i folketingssalen og er hårde ved hinanden, men bagefter er vi jo venner igen. Og sådan skal det også være.

Man skal aldrig bære nag, men i stedet sige ‘pyt’, ellers holder man ikke længe i det her fag.

Jan Callesen
Dansk Folkeparti

Er du stadig i politik om fem år?

Det håber jeg. Selvom vi er 179 personer i Folketinget, så kan selv lille jeg være med til at flytte nogle ting. Det er virkelig fedt at opleve.

Hvad er den bedste politiske aftale, som du har været med til at lave?

Jeg er utrolig glad for ældrepakken. Det er vigtigt for vores ældre, at de har det godt på deres gamle dage. Jeg synes for eksempel ikke, at ældre skal have e-boks, hvis de ikke ønsker det. Hvorfor skal vi tvinge dem til det, når vi har redskaberne til at lade være med at gøre det?

Hvad er din bedste juletradition?

Det er flæskesteg med rødkål.

Er det en juletradition i sig selv?

Ja, og brunede kartofler.

Hvad gør du, når du skal koble af?

Jeg bor på Als i Sønderjylland, så jeg er vokset op med skov og hav omkring mig. Når jeg skal koble af, går jeg på jagt i skoven. Der kan jeg nyde naturen, slappe af og glemme politik.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har faktisk ikke haft tid til at læse romaner i år. Jeg har kun læst politisk materiale. Lev stærkt, dø ung af Willard Motley var den første bog, jeg nogensinde læste. Den var virkelig betagende.

Hvad er din yndlings-TV-serie?

Jeg kan godt lide serien "Kriminalkommissær Barnaby." Jeg elsker, at man ikke kan gennemskue, hvem morderen er. Det finder man først ud af til allersidst. Det samme gælder for politik. Det kan man heller ikke altid gennemskue. Vi aner for eksempel ikke, om der er valg på næste fredag.

Har du et motto?

Da jeg startede i politik, blev jeg ofte sur, hvis jeg ikke fik min vilje. Men i dag har jeg lært at børste det af skuldrene, når jeg kommer hjem. Det skal man kunne, når man er i politik. Man skal aldrig bære nag, men i stedet sige ‘pyt’, ellers holder man ikke længe i det her fag.

Hvad er det mærkeligste og det bedste, du har oplevet i år?

Det mærkeligste var under kommunalvalgkampen, hvor Ritzau skrev om mig i forbindelse med debatten om dobbeltmandater. Det kritiserede mig for min fraværsprocent til møder i byrådet. Men min fraværsprocent ville se helt anderledes ud, hvis man tager en statistik fra år 2015, hvor jeg startede, og ikke kun fra de sidste ti måneder. Det, synes jeg, var unfair.

Det bedste er, at jeg går glad på arbejde. Sommetider kniber jeg mig selv i armen, for det er så vildt at få lov til at opleve alt det her. Jeg er udlært maler, og nu sidder jeg her som et af de 179 medlemmer af Folketinget. Det er stort.

Det, jeg glæder mig mest til ved jul?

Det er maden. Jeg elsker flæskesteg, rødkål og brunede kartofler. Og til nytår glæder jeg mig til grønlangkål, kålpølser og hvidkål, som er tradition i Sønderjylland. Jeg spiser flæskesteg, så ofte jeg kan komme til det, og gerne året rundt.

Hvad ser du mest frem til i år 2018?

Jeg ser frem til at finde en god og fair løsning på flygtningeområdet. Jeg vil gerne tage imod de mennesker, som kommer fra krig og er i fare. Men når der er fred igen, så skal de hjem og bygge deres land op. Det er min klare holdning.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget bringer hver dag indtil jul et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Dansk Folkepartis Jan Callesen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Rytkjær Callesen

Fhv. byrådsmedlem (DF), Sønderborg kommune
maler (Harry Nielsen, Nordborg 1979)

0:000:00