Julekalender med Christina Olumeko: "Det er som om, at alle partier har én, der er lidt crazy"

16. DECEMBER: Christina Olumekos første folketingsår har være "én stor tornado", og hun mistænker Christiansborg for at tiltrække flere narcissister end andre arbejdspladser. Hun er dog særligt glad for én socialdemokratisk kollega, som hun gerne ville quizze med og se på dansegulvet til Alternativets julefrokost.

Christina Olumeko fra Alternativet er gæst bag dagens låge.
Christina Olumeko fra Alternativet er gæst bag dagens låge.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Har du en særlig juletradition? 

"I mange år fejrede vi jul på min mormors plejehjem. Hun var for syg til at kunne komme ud. Vi var den eneste familie, der var på besøg, så vi fejrede også julen med hendes roomies og de ansatte."

Hvad er dit bedste juleminde? 

"At se det sidste afsnit af årets julekalender. Jeg elskede især finalebraget i Pagten, hvor den onde heks blev besejret, og hvor mobningen, som karaktererne var udsat for, stoppede."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad er det bedste ved julen? 

"Den hyggestemning, der grænser til medborgerkærlighed. Folk er bare ekstra søde i december."

Hvad er overvurderet ved julen?

"Gavedelen er blevet meget materialistisk. Jeg har læst, at vi igen i år slår rekord på julegaveindkøb for flere milliarder kroner. Det ødelægger idéen med en gave, når det handler så meget om værdi og størrelse."

Hvilken politisk modstander ville du invitere med til julefrokost i Alternativet? 

"Benny Engelbrecht er alvidende. Han kan vinde selv de sværeste julequizzer. Jeg tabte i år, så han må gerne hjælpe mig næste gang. Og hvis han er så god en danser, som jeg tror, må han gerne blive til julefrokosten lidt længere!"

Hvad er den bedste bog, du har læst i år? 

"Edouard Louis har skrevet bogen 'Forvandlingens metode'. Her skriver han om klassekamp og det fængsel, som fattigdom og fordomme var for ham. Han er lidt den franske pendant til Glenn Bech."

Læs også

2023 har været dit første folketingsår. Hvordan har det været?

"Ret så crazy. Jeg kommer til at kigge tilbage på 2023 som én stor tornado. Spændende, men også mit hårdeste år nogensinde."

"Når nogen udefra har sagt, at jeg har været med til at gøre noget godt for dem, er det mest meningsfuldt. Men mange dage har det været svært at sætte en dagsorden som lille oppositionsparti til en flertalsregering."

Hvordan har dine fordomme om Christiansborg harmoneret med virkeligheden? 

"Mange tror, vi ikke er gode kollegaer. Det kan jeg ikke genkende. Men der er enkelte, som taler utroligt grimt. Dem holder jeg mig lidt fra."

Der er nok en højere andel af narcissister på Christiansborg end på en normal arbejdsplads.

Christina Olumeko
MF, Alternativet

Hvem i Folketinget taler grimt?

"Jeg ville nok få lidt ballade, hvis jeg begyndte at hænge nogen ud. Det ville også bare være at gøre det samme som dem."

"Men jeg tror, den her vildhedskultur er ret skadelig. Det er min teori, at det politiske arbejde tiltrækker folk, der måske har lidt narcissistiske karaktertræk. Der er nok en højere andel af narcissister på Christiansborg end på en normal arbejdsplads."

"Det er som om, alle partier har én, der er lidt crazy."

Alternativet fyldte ti år for nogle uger siden. Hvordan har året været for jeres parti? 

"Optimistisk. Vi er vokset i medlemstal, og vi er godt i gang med at genopbygge organisationen, efter at partiet jo nærmest sprang i luften i 2020."

Det er ingen hemmelighed, at personlige intriger har fyldt meget i jeres partihistorie. I år handlede det især meget om Theresa Scavenius. Hvordan ser du tilbage på det forløb i dag? 

"Det var en dårlig historie udadtil. Men det er et overstået kapitel, der endte med at blive mindre, end det kunne have været."

Læs også
 

Var det fornuftigt af jer at ekskludere Theresa Scavenius? 

"Eksklusionen af Theresa Scavenius betyder, at vi har fået et godt arbejdsmiljø. Alternativet står meget, meget stærkere uden hende."

Hvem er dit politiske forbillede? 

"Theodore og Franklin D. Roosevelt (USA's 26. og 32. præsident, red.) inspirerer mig meget. Både i forhold til New Deal i forbindelse med depressionen, men også det at anlægge kæmpe store nationale naturparker. Det var to familiemedlemmer med visioner, som vi kan lære meget af i Danmark."

Jeg har talt med andre politikere, som på grund af deres minoritetsbaggrund har fravalgt at have et ordførerskab på det område. Hvad er dine overvejelser i forhold til at være Alternativets minoritetsordfører? 

"For mig var det faktisk meget vigtigt, at Alternativet oprettede minoritetsordførerskabet. Jeg bad selv om, at det blev oprettet."

"Jeg tror, at det betyder noget inde i forhandlingslokalet, at man selv har de oplevelser med sig. Og ikke mindst, at minoriteter kan spejle sig selv i ordføreren på området." 

Har du et nytårsforsæt?

"Jeg vil aflyse færre aftaler og være en bedre ven, end jeg har været i år. Og så vil jeg bruge mere tid på at formulere Alternativets vision om, at vi mennesker har værdi for samfundet på mange andre måde end bare lønarbejde."

"En af de store ting for Alternativet og mig er at få lavet en vision for det samfund, vi går hen imod, når vi kommer til at arbejde mindre. Det skal ikke bare være en 30-timers arbejdsuge, men flere politiske forslag."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00