Julekalender med Glenn Bech: I min næste bog vover jeg mig ud i nogle sprængfarlige emner

19. DECEMBER: Glenn Bech har købt sin første lejlighed, og her glæder han sig til at skabe sine egne juletraditioner. I 2023 har han fået nuanceret sit syn på den københavnske kulturelite, og så løfter han en smule af sløret for opfølgeren til det anmelderroste manifest, han udgav sidste efterår.

Forfatter Glenn Bech er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
Forfatter Glenn Bech er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Hannah Aurora Almstrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Har julen en særlig betydning for dig?

"Som barn glædede jeg mig bare til at få det nyeste Nintendo-spil. Jeg fik ellers ikke gaver. Men jeg fik to spil om året; et på min fødselsdag og et juleaften."

"Jeg har til gengæld aldrig rigtig brudt mig om traditioner, hvor man er stuvet sammen med familien. Hverken i min barndom eller ungdom. Derfor håber jeg, at julen kan få en ny betydning i mit voksenliv."

Så du har ikke nogle særlige juletraditioner?

"Nej. Men jeg står et sted i mit liv nu, hvor jeg lige er kommet ind på boligmarkedet og har købt min første lejlighed. Nu skal jeg til at skabe mine egne traditioner."

"I år har jeg inviteret min mor og lillebror til juleaften. Det glæder jeg mig meget til. Og hvem ved, måske skal vores nye juletradition være at vinterbade eller noget andet sjovt?"

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad er dit bedste juleminde?

"Det må være julen for et par år siden, hvor det bare var min mor og mig i min lejlighed. Det var en skøn aften."

Hvad er dit værste juleminde?

"For tre år siden brød jeg kontakten til dele af min familie i forbindelse med udgivelsen af min første bog, 'Farskibet'. Den jul fejrede jeg alene, men faktisk generede det mig overhovedet ikke. Min mor havde det så dårligt med det, at hun nærmest græd. Men jeg elskede det."

Hvad ønsker du dig i julegave?

"Jeg ønsker mig en masse ting til hjemmet. Jeg skal til at indrette mig og bygge redde for første gang."

"Min nye lejlighed er ikke særligt langt fra havet, så jeg ønsker mig også en lækker badekåbe. Hvis jeg får den, vil jeg begynde at tøffe ned og hoppe i vandet en gang imellem. Det er mit eget lille nytårsforsæt."

Læs også

Hvilken politiker, som du normalt er uenig med, ville du allerhelst diskutere politik med over en julegløgg?

"Lars Løkke Rasmussen. Vi er uenige om stort set alt, og især hans håndtering af koranafbrændingerne har gjort mig rasende."

"Han siger, regeringen laver loven for danskernes sikkerhed, men jeg oplever det som en falsk sikkerhed. Næste gang er det bare en anden frihed, der skal indskrænkes. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, at jeg har lyst til at drikke gløgg med ham."

Hvad har du tænkt dig at læse i julen?

"Jeg får ofte tilsendt bøger, som folk vil have, jeg skal læse. De står i stakke rundt om min seng. Dem vil jeg nok kigge lidt i. Jeg vil også gerne slå et slag for det lille forlag Sidste Århundrede, som har udgivet en bogen 'Lumre Dage' af Eduard von Keyserling. En lillebitte bog på 120 sider, som er helt fantastisk. Den har jeg næsten lige læst."

Er det den bedste bog, du har læst i år?

"På grund af al den krig, der er i verden, har jeg i år for første gang læst 'Intet nyt fra Vestfronten' af Erich Maria Remarque. Det er simpelthen en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst."

Læs også

Det er et år siden, du udgav dit manifest, som blev noget af en bestseller. Hvordan har dit år været efter det?

"Jeg har arbejdet ekstremt meget og kørt landet rundt i tog for at holde foredrag. Jeg har holdt fri en halv lørdag om ugen i snit, og jeg har ikke set mine venner i et år. Nu er jeg nået til et punkt, hvor jeg tillader mig selv holde lidt mere fri."

Generelt har du været meget aktiv i den offentlige debat i år. Hvilken debat vil du særligt huske 2023 for?

"Korandebatten. Jeg blandede mig en smule i diskussionen og forsøgte at forsvare vores demokrati imod religiøse fundamentalister. Det kunne jeg som homoseksuel simpelthen ikke undlade at gøre."

Jeg har fået nuanceret mit syn på den københavnske kulturelite i takt med, at jeg selv er blevet mere en del af den

Glenn Bech
Forfatter

Hvilken politisk debat ville du ønske havde fyldt mere?

"Helt klart debatten om at omfordele gymnasieelever på baggrund af deres forældres indkomst. Det er reel omfordeling og klassekamp, der vil noget. Jeg kunne ikke tro mine gene øjne, da jeg så forslaget, men det blev så heller ikke til noget alligevel."

Hvilken politisk holdning har du fået nuanceret i løbet af året? 

"Jeg har fået nuanceret mit syn på den københavnske kulturelite i takt med, at jeg selv er blevet mere en del af den."

"Men jeg er stadigvæk rundet af, at min mor var postbud og buschauffør, at min far begik selvmord, og at det ikke kører særligt godt i min familie. Nu står jeg med et ben i hver lejr og kan udtale mig en smule mere nuanceret, end jeg kunne for et par år siden."

Hvad er din største fortrydelse fra året, der er gået? 

"Jeg havde en idé om, at man skulle være på Twitter for at være en rigtig debattør. Jeg kunne bare ikke holde til det. Det er ganske enkelt et ubehageligt sted. Folk er så nederdrægtige. Jeg har slettet appen igen."

Udgiver du en ny bog i 2024? 

"I 2024 eller 2025 udgiver jeg opfølgeren til mit manifest, hvor jeg vil forsøge at samle op på de seneste to år. Jeg tror også, den bliver politisk. Jeg vil risikere endnu mere, end jeg gjorde i manifestet og bevæge mig ud i nogle sprængfarlige emner. Det kan jeg slet ikke lade være med. Så jeg tror faktisk, at det bliver endnu værre den her gang."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Glenn Bech

Forfatter, psykolog
cand.psyk. (Aarhus Uni. 2017), Forfatterskolen (2019)

0:000:00