Julekalender med Halime Oguz: "Villy Søvndal havde ret – sådan nogle mennesker skal skride ad helvede til"

4. DECEMBER: Jean-Paul Sartres bøger hjalp hende med at tage afstand fra sit liv og sin opvækst i Vollsmose – et af de parallelsamfund, hun mener, venstrefløjen med få undtagelser har omtalt for blødt og pænt. Mød Halime Oguz bag dagens låge.

Halime Oguz til Folketingets åbningsdebat 3. oktober 2019.
Halime Oguz til Folketingets åbningsdebat 3. oktober 2019.Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Hvorfor er du gået ind i politik?
Jeg vil gerne gøre en forskel for kvinder i udsatte boligområder og gøre op med den sociale, økonomiske og kulturelle ulighed. Vi har områder, hvor folk lever et konservativt liv, der kunne foregå i middelalderen.

Du startede med at læse litteraturvidenskab, mens du var i et arrangeret ægteskab. Hvad betød universitetet for dig?
Som kvinde i et udsat boligområde er dit liv firkantet og din identitet forudbestemt. Med litteraturvidenskaben fik jeg et helt andet kendskab til den feministiske kamp, kvinder før mig har kæmpet. Universitetet udvidede min ånd og horisont og gjorde, at jeg pludselig kunne stille kritiske spørgsmål til de traditioner og den religiøse forståelse, jeg kendte.

Sartre rev tæppet væk under mig: Den statiske forståelse af tingenes sammenhæng blev stillet op over for noget, der var mere dynamisk. Jeg lærte, at alt ikke har en enkelt konklusion, og at jeg var i gang med en uafvendelig proces, hvor jeg ikke skulle tilbage til livet i Vollsmose.

Har venstrefløjen været for blød i sin retorik, når det handler om parallelsamfundene i Danmark?
Ja, for alt er ikke bare sociale eller økonomiske problemstillinger. Hvis de her mennesker havde fået en pose penge, tror jeg ikke, de ville have ændret deres kulturelle integritet og kvindesyn. Er det et socialt problem, vi taler om, eller er det snarere et kulturelt, religiøst problem? Venstrefløjen har ikke været god nok til at adressere dén forskel.

Da jeg boede i Vollsmose, var det sidste, jeg havde brug for at høre fra venstrefløjen, at alt handlede om sociale problemer. Da Villy Søvndal engang sagde til nogle rabiate mennesker, at "I skal skride ad helvede til", var det enormt vigtigt og befriende for mig. For ja, sådan nogle mennesker skal skride ad helvede til

Halime Oguz, SF

Da jeg boede i Vollsmose, var det sidste, jeg havde brug for at høre fra venstrefløjen, at alt handlede om sociale problemer. Da Villy Søvndal engang sagde til nogle rabiate mennesker, at "I skal skride ad helvede til", var det enormt vigtigt og befriende for mig. For ja, sådan nogle mennesker skal skride ad helvede til.

Løsningen er at italesætte forskellen og sørge for, at folk med forskellig baggrund bliver blandet sammen, så vi ikke også om fem til ti år har indvandrerkvinder uden for arbejdsmarkedet og brune unge mænd, der kun kan blive kebab-rullere eller forlade folkeskolen som funktionelle analfabeter. Man har vendt det blinde øje til de forhold, der gælder i udsatte områder. Områderne skal opløses. Det er ikke venstreorienteret politik at klumpe folk af samme etnicitet sammen – det er racisme.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Én af de bedste har været 'Die Elixiere des Teufels' af E.T.A. Hoffmann. Men den bog, der har gjort størst indtryk på mig i år, har været Puk Damsgårds 'Ser Du Månen, Daniel', fordi man får indsigt i, hvilke forfærdelige ting mennesket er i stand til, men også vores styrke, og hvad vi mennesker i virkeligheden kan overleve. At Daniel Rye kan overleve tortur og ydmygelse i 13 måneder hos IS og bevare sin humanisme er fantastisk.

Mange folketingspolitikere siger, de gerne vil læse mere, men at de ikke har tid til det. Hvad betyder det, hvis I ikke læser skønlitteratur?
Sideløbende med alt det tekniske, som lovarbejdet er, skal vi pleje den menneskelige side af os selv. Det kan man opnå gennem skønlitteratur, der udvider ens horisont, empati og forståelse for ikke kun sig selv, men også andre mennesker. At jeg selv tog et personligt opgør med det liv, jeg levede, skyldes især mit møde med litteraturen.

Hvad gør du ellers for at koble af?
Det gør jeg ved at se nogle rædselsfulde tyrkiske film, hvor jeg ikke skal bruge hovedet på andet end at tænke: Hvad har de dog tænkt på det tidspunkt, de lavede de film? Har tyrkerne virkelig været så dårligt begavede? Filmene er virkelig overraskende dårligt lavet.

Hvilken ministerpost vil du helst have?
Enten socialminister eller udenrigsminister - det sidste, fordi der er så mange lande, der ikke tager hensyn til menneskerettighederne og undertrykker deres befolkning. Og fordi jeg har en kurdisk baggrund, kunne jeg da også rigtig godt tænke mig at banke Tyrkiet på plads.

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen. 

Blå bog

Halime Oguz (f. 1970 i Tyrkiet) blev valgt ind i Folketinget for SF ved folketingsvalget i 2019, hvor hun fik 1.278 personlige stemmer som kandidat i Københavns Storkreds. I 2015 stillede hun op i Nørrebrokredsen, men blev ikke valgt ind.

Hun er cand.mag. i mellemøststudier fra Syddansk Universitet i 2012 og har desuden en bachelor i litteraturvidenskab fra samme sted.

Hun kom til Danmark som seksårig og har boet hovedparten af sit liv i Vollsmose på Fyn. I DR-dokumentaren 'Kampen om mig' har hun fortalt om et liv med social kontrol og indoktrinering, der kulminerede, da hun som 17-årig indgik i et arrangeret ægteskab. I dokumentaren siger hun:

"Jeg troede, at jeg ved at blive tidligt gift kunne løsrive mig, at der var en form for legitimitet i at blive gift, men i virkeligheden blev jeg overdraget fra en patriark til en anden. Rollen var foruddefineret, jeg var kun noget i kraft af min ægtefælle, og det var en utopi at tale om frihed. Jeg udviklede en tung angst, hvor jeg til sidst lå på alle fire, indtil min mand fandt en jomfru i Tyrkiet og blev gift med hende. Det blev begyndelsen på et helt nyt liv."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00