Julekalender med Kasper Sand Kjær: "Det handler om, hvordan kagen både kan blive større og bedre fordelt"

6. DECEMBER: Som elevrådsformand førte Kasper Sand Kjær an i elevernes kampagne for at bevare Nyvangsskolen i Randers. Han har sidenhen været formand i DUF og ungdomskonsulent i LO. Han har for nylig fundet glæden ved at løbe en tur, og så er han aldrig gået glip af Disneys Juleshow.

Nyvalgt folketingsmedlem for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær skriver under på, at han vil overholde grundloven.
Nyvalgt folketingsmedlem for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær skriver under på, at han vil overholde grundloven.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Albert Birk Morgen

Hvordan startede din politiske karriere?
I virkeligheden startede det, da jeg var i elevrådet på min folkeskole. Hvad der skulle have været en måde at slippe for tyskundervisningen på, endte med, at jeg blev elevrådsformand. 

Kan du huske den første gang, du havde en holdning til noget?
Daværende borgmester i Randers, Michael Aastrup Jensen, som nu er min kollega her i Folketinget, sendte et brev med et budgetforslag, hvor vores skole var en, man planlagde at lukke. Jeg kendte hverken Michael, byrådet eller til politik, men blev enormt vred over, at der sad nogle politikere nede på Rådhuset, der bare kunne beslutte, at nu skulle vi ikke længere gå i klasse med hinanden. Vi fik samlet elever og forældre og organiserede en kampagne med både underskriftsindsamlinger og fakkeloptog. Det endte med, at David Møller fra Konservative sprang fra aftalen i sidste øjeblik, hvilket betød, at borgmesteren mistede sit flertal og skolen blev reddet.

Blev din politiske overbevisning skabt tilbage i elevrådsdagene?
Det gjorde den. Jeg blev optaget af den enormt store forskel, der var på ens klassekammerater, i forhold til hvad deres forældre lavede. Det var enormt afgørende for, hvem der var god i skolen, knækkede koderne, sagde det, lærerne gerne ville høre, kom videre på gymnasiet, og hvem der ikke gjorde. Det var den grundlæggende kamp for, at man skal kunne blive til det, man drømmer om. Det er kernen i det at være socialdemokrat for mig. 

Har du et politisk forbillede?
Hvis man kigger tilbage i tiden, er der noget fascinerende ved Jens Otto Krags tilgang til hele tiden at arbejde med strukturerne i samfundet og balancen mellem at udbygge velfærdssamfundet og sikre økonomisk fremgang og vækst. Det handler om at se på, hvordan kagen både kan blive større og bedre fordelt.

Den grundlæggende kamp for, at man skal kunne blive til det, man drømmer om. Det er kernen i det at være socialdemokrat for mig.

Kasper Sand Kjær
MF (S)

Er der en politisk modstander, du respekterer?
En person som Lars Løkke med alle hans fejl, mangler og forkerte beslutninger er en, der virkelig vil Danmark og lederskabet og ikke er bange for at tage de knubs, der følger med. Desuden er Alex Vanopslagh på en vanvittig mission: at være en så ung partileder i spidsen for et parti, der allerede har mistet en fjerdedel af deres folketingsgruppe. Han går til opgaven med en kæmpe ydmyghed.

Hvad overraskede dig ved hverdagen på Christiansborg?
Det kollegiale fællesskab på tværs af partierne. Dem, der har erfaring, hænger ikke en ud, men giver gode råd. Jeg må dog indrømme, at arbejdspresset overraskede mig. Jeg er bestemt ikke arbejdssky, men når din dag fra tidlig morgen til aften er booket med møder, og du gerne vil være velforberedt, er timerne i døgnet for få.  

Hvad gør du for at koble af?
Jeg har opdaget glæden ved at løbe en tur. En omgang rundt om søerne eller i en af Københavns parker giver mig ro. Og så skal man huske at prioritere sine venner og kæreste. 

Hvad er den bedste bog, du har læst i år? 
’Det ensomme hjerte’ af Tom Buk-Swienty. Historien følger en ung tysk soldat med danske rødder, der vokser op i de år, hvor Hitler tager magten. Swienty formår at kombinere det skønlitterære og faktabaserede. Jeg er meget historisk interesseret, og særligt 30'erne i Tyskland er en periode, der er vigtig at forstå, i forhold til hvilke mekanismer der kan sætte demokratiet ud af spil.

Har du en særlig juletradition? 
Det er meget traditionelt. Jeg har dog, lige siden jeg var barn, set Disneys Juleshow. Der er noget nostalgisk over det, og det er der, hvor man virkelig venter på, at det bliver juleaften. Der har ikke været et år, hvor jeg ikke har set det.

Hvilken politisk forandring kunne få dig i julestemning?
Noget at det første, vi gjorde som regering, var at forhandle det midlertidige børnetilskud til de allerfattigste børnefamilier. At det kan træde i kraft 1. januar med tilbagevirkende kraft, bringer mig i meget god julestemning. Uanset hvor man bliver født, skal man have muligheden for at blive det, man drømmer om. 

Er du stadig i politik om fem år?
Det er helt op til vælgerne. Vi er ikke færdige med at gøre Danmark til et bedre sted om fem år, så det håber jeg.

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen.

Blå bog

Kasper Sand Kjær blev i 2019 valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet. 

Han var amtsformand for Folkeskoleelevers Landsorganisation (senere Danske Skoleelever) fra 2003 til 2004. 

Blev medlem af Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) i 2005, var formand for DSU's Uddannelsesudvalg fra 2010 til 2012 og kredsformand i Københavnerkredsen fra 2012 til 2014.

Fra 2012 til 2015 var han ansat som ungdomskonsulent i LO.

Han færdiggjorde sin bachelor i uddannelsesvidenskab fra Danmarks Pædagogiske Universitet i 2017. 

I dag er Kasper Sand Kjær formand for Beskæftigelsesudvalget og både forsknings- og uddannelsesordfører.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

0:000:00