Julekalender med Kristian Hegaard: "At redde klimaet minder lidt om en julekalendergyser"

3. DECEMBER: Et par ødelagte fodboldmål og et møde med Margrethe Vestager vækkede Kristian Hegaards interesse for politik. Han kalder sig for en feinschmecker, når det kommer til mad, nyder at dyrke chilier i sit drivhus og venter altid til 22. december med at købe gaver.

Kristian Hegaard er nyvalgt folketingsmedlem for Radikale Venstre. Christiansborg er dog ikke fremmed for ham. Han har tidligere vikarieret for Martin Lidegaard.
Kristian Hegaard er nyvalgt folketingsmedlem for Radikale Venstre. Christiansborg er dog ikke fremmed for ham. Han har tidligere vikarieret for Martin Lidegaard.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Albert Birk Morgen

Hvorfor gik du ind i politik?
Da jeg gik i 6.-7. klasse, var fodboldmålene på min skole gået i stykker. Jeg var med til kampene som dommer, og det var ret svært at vurdere, om bolden var inde eller ude, når målene var i stykker. Det var jeg med til at rejse kritik af. Efter noget tid spurgte min klasse, om jeg ikke kunne stille op til elevrådet. Det gjorde jeg og blev valgt til formand.

På skolens fødselsdag havde elevrådet en bod, og jeg foreslog, at pengene derfra skulle gå til nye fodboldmål. Da det blev gennemført, tænkte jeg: ”Ah, det er det her, der er politik.” Det handlede om at gå målrettet og konstruktivt efter noget, få ting til at ske og gøre en forskel.

I 2005 var der en i skolebestyrelsen, der spurgte, om jeg ville møde en radikal kvindelig politiker, der stillede op. Det ville jeg gerne. Alternativet var, at jeg blot sad derhjemme og spillede Diablo II. Hun virkede meget fornuftig, og sidenhen meldte jeg mig ind i Radikale Venstre. Kvinden er i dag EU-kommissær. Det var altså Margrethe Vestager, som hvervede mig til partiet.

Er der en konkret begivenhed, der har formet din politiske overbevisning?  
Nej. Men ikke desto mindre har det, som verden ser ud nu, aldrig været mere relevant at være radikal. Hvor andre ønsker at gøre forskel på folk, har Radikale alle dage været partiet, der har holdt fast i roden af, hvad det vil sige at være liberal: at give mennesker lige muligheder uanset køn, social baggrund, seksualitet, handicap og religion.

Jeg tænker tit på Pippi Langstrømpe, der siger: ”Hvis ikke jeg har prøvet det før, så kan jeg det nok alligevel.”    

Kristian Hegaard
MF (R)

Jeg er meget optaget af at sikre rettigheder for mennesker, og Radikale er i min optik det stærkeste rettighedsparti.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig? 
Det var som nævnt Margrethe Vestager, der fik mig til at melde mig ind i partiet. Derudover har jeg altid set op til Barack Obama. Han ændrede politik i USA og beviste, at selvom man har en anden hudfarve, kan man nå til den højeste politiske post. Som den første person i Folketinget med et handicap, håber jeg, at jeg kan inspirere endnu flere til at tro på dem selv - uanset deres baggrund. Hvis jeg kan inspirere flere til at komme i uddannelse, flere til at komme i arbejde og til at bidrage med det, de kan, til samfundet, så vil min politiske opgave være fuldendt.    

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?  
Det lyder politikerkedeligt, men jeg har respekt for alle mine modstandere. Jeg vil dog gerne fremhæve Nick Hækkerup (S). Han er altid godt inde i sagerne, særdeles konstruktiv, meget åben og har forståelse for de forskellige synspunkter i debatten. Han er en god minister, selvom vi ofte er uenige.

Var der noget, der overraskede dig ved hverdagen på Christiansborg?
Der er ingen tvivl om, at det går hurtigt. På min første dag herinde i min tre-måneders vikarperiode for to år siden fik jeg mine ordførerskaber tildelt om morgenen, og senere samme dag havde jeg fire taler i folketingssalen. Det gik en smule stærkt, og jeg tænkte, at det nok ikke er alle arbejdspladser, hvor man bliver kastet så direkte ud i det på den måde. Men den oplevelse har givet mig en meget åben tilgang til arbejdet. Jeg tænker tit på Pippi Langstrømpe, der siger: ”Hvis ikke jeg har prøvet det før, så kan jeg det nok alligevel."

Hvad gør du så for at koble af?
Jeg er stadig ung, så i weekenden nyder jeg gerne en øl eller to, eller allerhelst en gin and tonic eller to. Desuden dyrker jeg chiliplanter samt andre urter og grønsager, som jeg tager mig af i mit lille beskedne drivhus. Når det kommer til mad, er jeg lidt af en feinschmecker, og jeg bruger meget tid i køkkenet – eller på at tage ud og spise. Jeg laver en rigtig god svamperisotto, pasta med skaldyr, og ellers er jeg vild med at lave gæstemad, der skal stå og simre en hel dag.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg holder meget af at læse, men hælder mest til faglitteratur. Den seneste bog, jeg har læst, må være Dan Browns ’Oprindelse’. Jeg har en forkærlighed for gamle klassikere som ’Kongens fald’ og ’Babettes gæstebud’. Desuden læser jeg ofte politiske debatbøger. Eksempelvis er Preben Wilhjelm med ’Kampen for retsstaten’ relevant i øjeblikket.      

Har du en særlig juletradition?
Jeg har den betroede opgave at stå for julesovsen til 24. december, hvilket siger lidt om den tiltro, min familie har til mig, for vi ved jo alle sammen, hvad sovsen betyder juleaften. 

Er du god til at købe gaver?
Ja, jeg er drøngod til at købe gaver. Det skal helst være et ræs, og derfor venter jeg altid til 22.-23. december med at købe gaver. Konkurrenceelementet med at købe dem lige inden juleaften er alletiders; det sætter julestemningen helt i top.

Hvilken konkret politisk forandring vil få dig i julestemning?
Det suverænt vigtigste for mig er den klimalov, der er i gang i øjeblikket. At redde klimaet minder lidt om en julekalendergyser: Der er et antal afsnit, og man skal nå det inden 24. december. Julefreden vil først for alvor sænke sig, når man kan mærke, at der bliver gjort noget ved klimaet.

Hvad er det bedste, der er sket for dig i 2019?
Jeg har færdiggjort mit speciale og er blevet cand.jur. At der så tilfældigvis var folketingsvalg lige efter, kunne næsten ikke have passet bedre, og det var meget stort for mig at blive valgt ind i Folketinget. Det var desuden meget særligt at holde min første tale på talerstolen. Det har været de tre største ting for mig i 2019.
 

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen.

Blå bog

Kristian Würtz Hegaard blev i 2019 valgt ind i Folketinget for Radikale Venstre. Han blev det første medlem i Folketinget med et handicap.

Han var midlertidigt folketingsmedlem for Radikale Venstre i 2017 som stedfortræder for Martin Lidegaard. 

I 2010 blev han medlem af byrådet i Fredensborg Kommune. Han er bestyrelsesmedlem i både Nivaagaard Malerisamling og i sundhed.dk.

Han blev færdiguddannet cand.jur. i sommeren 2019 fra Københavns Universitet.

I dag er Kristian Hegaard næstformand for Retsudvalget og medlem af Tilsynet i henhold til grundlovens § 71. Han er etikordfører, ordfører vedr. § 71-tilsynet og retsordfører for Radikale Venstre.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

0:000:00