Julekalender: For ti år siden nærstuderede Alex Vanopslagh alle LA-profilerne på YouTube

5. DECEMBER: Som rebelsk teenager lyttede den nye LA-formand til heavy-metal i Struer og oplevede samtidig en større indignation over høje skatter end over høj ulighed. Læs med i årets femte julelåge med Alex Vanopslagh (LA).

LA-formanden Alex Vanopslagh til møde i Folketingssalen i november. 
LA-formanden Alex Vanopslagh til møde i Folketingssalen i november. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

”Beklager, hvis der er lidt støj på linjen. Der er et møde i salen i gang, så der er noget der bipper. Jeg søger lige et andet sted hen," siger Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, da jeg fanger ham på telefonen.

Du sidder vel ikke til møde i salen?
”Nej, jeg gik bare lige forbi. Det er en af de mange andre, som skal deltage,” siger han med slet skjult henvisning til mandefaldet, hans parti har oplevet de sidste par måneder.

Hvorfor gik du ind i politik?
"På venstrefløjen bliver man typisk indigneret over høj ulighed, men jeg blev indigneret over høje skatter. Jeg kan tydeligt huske nogle voldsomme diskussioner i min folkeskoleklasse. Jeg var måske lidt jaloux og irriteret på mine klassekammerater, som ikke havde et fritidsjob, og som ikke selv skulle spare sammen til en mobiltelefon, som jeg selv skulle."

Kan du huske første gang du engagerede dig i politik?
"Under Muhammed-krisen, da jeg var 15 år. Jeg var optaget af, at man skulle kunne sige, hvad man vil. Man skal ikke ligge under for sådan noget tyranni. Det appellerede til Rasmus Modsat i mig."

Hvis Liberal Alliance stadig er i Folketinget om fem år, så håber jeg da, jeg er blevet valgt ind igen. Men ellers har jeg nok bare et job i det private.

Alex Vanopslagh
Formand for Liberal Alliance

Hvem inspirerer dig?
"For ti år siden så jeg alle taler fra Folketingssalen på YouTube. Jeg nærstuderede virkelig LA-profilernes taler. Så man kan godt sige, at jeg så lidt op til dem. Nu er jeg endda så priviligeret at sidde i folketingsgruppe med en af dem. Der var i det hele taget mange dygtige liberale debattører i starten af det her årti."

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
"Jeg respekterer de politikere, som formår at tænke sammenhængende og originale tanker. Hvad enten det er idémæssigt eller en samfundsanalyse. Her kan jeg fremhæve den nye boligminister Kaare Dybvad. Han har skrevet 'De lærdes tyranni', hvor jeg synes, der var noget sammenhængende skarp tænkning bag. Det er beundringsværdigt - og tiltrængt. Jeg synes længe centrum-venstre har været idéforladt."

Så det er ikke Simon Emil Ammitzbøll-Bille?
"Haha, nej han er trods alt stadig en politisk medspiller. Han er dygtig, og så rækker respekten nok ikke længere."

Hvilken bog er du aldrig blevet færdig med?
Lige nu ligger Jordan Petersons '12 rules for life' på natbordet. Han er en mand, som kan tænke selvstændige, sammenhængende tanker. Han kan analysere en tidsånd i samfundet, og han har nogle grundborgerlige holdninger, men forstår samtidig skiftet væk fra et samfund med fokus på selvrealisering til et samfund med fokus på den meningsfulde tilværelse. Men det er jo en tyk bog, og han har en tendens med at overakademisere sine pointer, så det er nok en bog, jeg aldrig bliver helt færdig med."

Hvad er dit yndlingsalbum?
"Jeg elsker Metallica. De er altid en sikker vinder. Desværre peakede de, lige inden jeg blev født."

"Da jeg var 15-16 år, rendte jeg rundt til metalkoncerter hver weekend i Jylland. Så tog jeg toget og headbangede en hel weekend."

Det her spørgsmål har jeg glædet mig til at stille. Da jeg spurgte Morten Dahlin fra Venstre om det samme, breakede han, at han var blevet forlovet. Hvad er det bedste, der er sket for dig i år?
"Jeg kan simpelthen ikke breake noget som helst af den kaliber. Det oplagte må være at sige, at jeg blev valgt ind i Folketinget. Det er en stor drøm, som er gået i opfyldelse. Jeg er hverken blevet forlovet eller har fået flere børn. Og Midtjylland vandt jo ikke mesterskabet."

Det skal også handle om jul...
"Ja, vi holder helt klassisk jul i min familie. Men det, jeg holder allermest af ved julen, er altså maden. Men nu, hvor jeg selv er blevet far, er julen blevet reaktualiseret for mig."

Hvor er du om fem år?
"Hvis Liberal Alliance stadig er i Folketinget om fem år, så håber jeg da, jeg er blevet valgt ind igen. Men ellers har jeg nok bare et job i det private."

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen.

Blå bog

Den nyvalgte LA-formand Alex Vanopslagh er født i Frankrig i 1991. Men siden er han vokset op i Struer. 

I 2014 blev han formand for Liberal Alliances Ungdom, hvilket han var frem til 2016, hvor han også vandt DM i debat. 

Han har en kandidat i statskundskab fra KU, og ved kommunalvalget i 2017 blev han valgt til Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, hvor han i dag bor.

Hver anden weekend har han den tre-årige søn ved navn Milton.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00